Açılışa; Vali Ahmet Kara, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Gürcan, Akyaka Kaymakamı Akif Pektaş, İl Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Uçar, İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Burada konuşma yapan Vali Kara, serginin açılışını yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Dünyanın bugün yenidünya diye dayattığı sistemde insanların yarısının tokluktan, yarısının da açlıktan öldüğünü belirten Kara, ‘’Dolayısıyla dünya şuan hassas dengeler üzerinde. Dünyanın birçok medeni, gelişmiş dediğimiz ülkesi bugün krizlerle boğuşuyor, açlıkla boğuşuyor ve iflasların eşiğine gelmiş durumda. Öyle bir zor dünyada yaşıyoruz ki her gün nüfus sayımız artıyor. Dünya nüfusu artıyor, tüketim alışkanlıkları insanların git gide çoğalıyor. Daha fazla tüketmek, daha fazla harcamak zorunda kalıyoruz. Bugün ne kadar çalışmak zorunda kalıyorsak bizim çocuklarımız, torunlarımız bizden kat ve kat daha fazla çalışmak zorunda kalacaklar. Bu artan tüketim alışkanlıklarını karşılamak için insanların çok daha fazla çalışması, çok daha fazla üretmesi gerekir. Bu açıdan dikiş nakış kursları, halk eğitimin çeşitli kültürel kursları, el becerisi kursları fevkalade önemlidir. Ekonomiye değer olarak katamadığımız insan potansiyelini bu kurslar sayesinde ekonomiye katıyoruz. Ev ekonomisine katıyoruz, tasarruf ediyoruz. Eşyayı en uzun süre nasıl kullanacağımızı, nasıl tasarruflu kullanacağımızı bu kurslarda öğretiyoruz. Bundan dolayı bu kurslar fevkalade önemlidir. Açacağımız sergide çok güzel örnekler göreceğiz. Burada kızlarımızın, kadınlarımızın, kardeşlerimizin neler yaptıklarını, el becerilerinin ne kadar güzel olduğunu, ilgilendiği zaman neler üretebileceğini göreceğiz. Biz bu kursları eğer sadece açar tekrar kapatıp seneye aynı kişilerle yeniden açarsak üretime hiçbir katkısı olmazsa, ev ekonomisine hiçbir katkısı olmazsa hatta bu ürünleri pazarlayamazsak bu kursları boşuna açıp kapatır durumda devam ederiz yıllarca’’ diye konuştu.
Burasının Kafkasya olduğunu ifade eden Kara, şöyle devam etti: ‘’Kafkasya dünyanın somut olan, olmayan tüm kültür değerleri ve folklor değerleri açısından dünyanın en zengin bölgesi. Ama şunu üzülerek ifade ediyorum ki Kafkasya’nın en fakirleşmiş yöresi Kars. Onun için bu kültür değerlerimizi, el işlerimizi, ev işlerimizi, kadınlarımızın kızlarımızın, örgün eğitimin dışında kalan insanlarımızın üretime katılarak yaptıkları el işlerini kaybetmemiz lazım. Elle yapılan ev ekonomisi sağlayan kültürel değerlerimizi mutlaka sürdürmemiz lazım. Hatta pazarlamasını yapmamız lazım.’’
Kendisinin de köylü çocuğu olduğuna dikkati çeken Vali Kara, şunları söyledi: ‘’Bundan 30 yıl önce köylerde yumurta satmak, yoğurt satmak, peynir satmak ayıptı. Yani bizim babalarımız annelerimiz peynirlerini sütlerini yaparlardı evin serin yerine koyarlardı ama belli bir süre sonrada ya bozulmaya yüz tutardı ya da komşuya dağıtarak, kendileri tüketerek onu yok ederlerdi. Hiçbir zaman pazarlamayı düşünmezlerdi. Çünkü köyden peynir götürüp, yoğurt götürüp, yumurta götürüp pazarda satmak ayıp sayılıyordu. Bugün artık dünyanın hiçbir yerinde ürettiği şeyin reklamını yapmak, tanıtımını yapmak ve satmak ayıp sayılmamaktadır. Mümkün mertebe evimizde imal ettiğimiz el ürünlerini ve evde elde ettiğimiz gıda ürünlerini mutlaka pazarlamasını sağlayarak satmamız lazım. Bu kurslarda halk eğitim sadece biçki, dikiş, nakış kurslarıyla sınırlı kalmadan elektrikte nasıl tasarruf sağlanır, su nasıl tasarruflu kullanılır, eşya ne kadar uzun süreli kullanılır bunlarla ilgilide kurslar açılmalı, bunlarla ilgili bir takım bilgiler insanlarımıza verilmelidir. Artık dünyanın hiçbir tarafında gizli saklı bir şey kalmadı. Her şey artık interneti açtığınızda bile birçok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Biz dünyanın bildiği her şeyi bu insanlarımızdan esirgemememiz ve bunlara öğretmemiz gerekmektedir. Artık yeryüzüyle paralel olmadan yaşamamız, uygar uluslar seviyesine çıkmamız veya onları aşmamız mümkün değildir. Mutlaka yeryüzüyle paralel düşünmeliyiz, yeryüzüyle paralel davranmak zorundayız. Yeryüzünün değerleri nelerse hangi evrensel değerleri kabul etmişse insanlık o evrensel değerleri kabul ederek ilerlemek muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak zorundayız.’’
Kursiyerlere belgelerini veren Vali Kara, el sanatlarını devam ettirmeleri yönünde nasihatte bulundu.
Sergiyi gezen Vali Kara’ya Akyaka Kaymakamı Akif Pektaş tarafından tablo hediye edildi.
Daha sonra Doğu Sınır kapısında ki hudut karakolunu ziyaret eden Vali Ahmet Kara, burada askerlerle birlikte yemek yedi.
kha