4,5G Aboneleri Ayda 5,5 Gigabayt İnternet Kullanıyor

Bakan Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2017 yılının ilk çeyreğine ilişkin hazırladığı “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu”nu değerlendirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 4,5G hizmetlerinin verilmeye başlamasıyla mobil internet kullanımının çok hızlı arttığını belirterek, "Cihazı veya SIM kartı 4,5G hizmetine uyumlu olan vatandaşlarımızın aylık internet kullanımı 5,5 gigabaytı geçiyor." dedi.  

Bakan Arslan, yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2017 yılının ilk çeyreğine ilişkin hazırladığı “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu”nu değerlendirdi.

Haberleşme sektöründeki sabit telefon hizmeti abone sayısının 2016 sonunda 11 milyon olduğunu anımsatan Arslan, Makinelerarası İletişim (M2M) abonesinin ise 4,1 milyonu geçtiğini söyledi.

Mobil abone sayısının da 75,7 milyona yükseldiğinin altını çizen Arslan, “Yani kısacası nüfusumuzun yüzde 94,9’u mobil abonesi. 2017'nin ilk üç ayında da 413 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresiyle Türkiye, önceki dönemlerde olduğu gibi Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer alıyor." diye konuştu.

Bakan Arslan, 1 Nisan 2016'da kullanıma giren ve daha yüksek mobil veri hızı sağlayan 4,5G hizmetlerinin yaygınlığının giderek arttığına dikkati çekerek, "4,5G hizmeti aboneliğine, birinci yılın sonunda yaklaşık 56,4 milyon vatandaşımız geçmiştir. Ancak bazı vatandaşlarımızın cihazı veya SIM kartının 4,5G hizmetine uyumlu olmaması nedeniyle aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısı mart ayı sonu itibarıyla yaklaşık 22 milyon olarak gerçekleşmiştir. Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 2,5 gigabayt seviyesindeyken cihazı ve SIM kartı 4,5G hizmetine uygun olan 4,5G abonelerinin data kullanımı ise aylık 5,5 gigabaytı geçmektedir." ifadelerini kullandı.

- "Ar-Ge yatırımı artmalı"

Haberleşme sektöründe işletmecilerin 2016 yılının tamamında 45,4 milyar lira gibi önemli bir satış geliri elde ettiğini vurgulayan Arslan, 2017 yılının ilk 3 ayında ise sektörde elde edilen satış gelirlerinin 12 milyar lirayı bulduğunun altını çizdi.

Arslan, firmaların gelirlerinin her dönem arttığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ancak bu gelirlerin artmasında en önemli neden, firmaların altyapı yatırımına önem vermeleri. Keza sadece geçen yıl, haberleşme sektörüne yapılan yatırım tutarı 7,4 milyarı lirayı bulmuştu. Bu yılda da firmaların sadece 3 ayda yaptığı altyapı yatırım tutarı ise bölgedeki siyasi krize rağmen 1 milyar 120 milyon liranın üzerinde oldu. Ancak yatırımların artması gerektiğine inanıyorum. Özellikle de ülkemiz haberleşme teknolojilerinde önemli ülkeler arasına girecekse, firmalarımızın Ar-Ge başta olmak üzere yerli yazılım ve donanıma yönelik yatırımlarını artırması gerektiğine inanıyorum."

"Fiber altyapı yüzde 9,2 arttı"

Bakan Arslan, yüksek hızlı internet için en önemli gerekliliklerden olan fiber altyapı ve fiber abone sayısının da önemli ölçüde artırıldığını anlatarak, fiber altyapı uzunluğunun son bir yılda yaklaşık yüzde 9,2 artarak, 2017 yılı mart ayı sonunda 297 bin 620 kilometreye, fiber abone sayısının ise 2 milyonu aştığını bildirdi.

Genişbant mobil internetin Türkiye'de her geçen gün daha fazla geliştiğini vurgulayan Arslan, "Endüstriyel standartları henüz tanımlanmakta olan 5G’ye yönelik çalışmalar uluslararası arenada hızla devam ediyor. Biz de bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda, ülkemizin bu yarışta var olması ve dünyada 5G ile ilk tanışan ülkelerden biri olması oldukça önem arz ediyor." dedi.

Kars Haber Haberleri