Volkan KARABAĞ
"25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" dolayısıyla kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili İl Koordinasyon Değerlendirme, İzleme Komisyon toplantısı Kars Valisi Türker Öksüz başkanlığında yapıldı.
Gazi Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Öksüz, “Kadınlar toplumumuzun en değerli, en vazgeçilmez varlıkları ama bütün dünyada, ülkemizde de kadına yönelik şiddet olayları maalesef zaman zaman hepimizin gündemine geliyor. Bizim için çok değerli varlıklar olan kadınlar anne görevini yaparak bizleri bugüne getiren, şefkatiyle, sevgisiyle, hoşgörüsüyle bizlerin kişiliğimizin oluşmasında çok önemli rolü olan, fedakarlık özverinin timsali olan kadınlara, toplum olarak aslında çok büyük borcumuz ve minnettarlığımız var. Onlara yönelik şiddet olaylarının vuku bulması hem toplumumuz için hem de insanlık için çok üzücü. Üzerine çok düşülmesi gereken bir konudur. Tabi biz bu olaylar vuku buluyor diye eli kolu bağlı oturacak değiliz. Bunun için ülkemizde çeşitli düzenlemeler hayata geçirildi. 2011 yılında bu konuya ilişkin Avrupa Konseyi sözleşmesi imzaladık hem aile içi şiddetin önlenmesi hem de kadına yönelik şiddetle mücadelenin önüne geçmek için.” dedi.
Kadına yönelik çalışmaların çeşitli alanlarda yürütüldüğünü anımsatan Vali Öksüz, “Bir yandan koruyucu önlemler var hem kolluk görevlilerimiz tarafından yürütülüyor hem de barınma, sağlık, hukuki, psikolojik ve danışma desteğini sürdürüyoruz. Kurumlarımız bu konuda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirme seviyesini yükseltmek için eğitim çalışmalarına önem veriyor. Bizler de bunu planımızda, genelgemizde öngörmüştük. Kurum ve kuruluşlar bu anlamda eğitim çalışmalarını sürdürüyorlar. Şimdiye kadar toplam 8 bin 843 kişiye eğitim verdik. Bu eğitim çalışmaları farkındalık yaratma çalışmalarına devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.
“Kadınlarımızı korumak ve kollamak hepimizin birinci vazifesidir” diyen Vali Öksüz açıklamasını şöyle sürdürdü: “Biz bu konuda kamu kurumları olarak kadına yönelik şiddet konusunda hiç kimseye tolerans göstermeyeceğiz. Hukuk ve planlarımızın öngördüğü bütün yaptırımlar dahil olmak üzere bütün yollara başvuracağız. Amacımız kadına yönelik şiddet konusunu hem ülkemizin hem ilimizin gündeminden çıkartmaktır.”
Vali Öksüz, KADES uygulaması ile 2020 yılında 44 tane ihbar yapıldığını da sözlerine ekleyerek, “Bunları daha da artırmamız için uygulamayı yaygınlaştırmamız lazım. Ama tabi sadece uygulama değil, kolluk birimlerimiz şiddete maruz kaldığını iddia eden bütün kadınların başvurularına açıktır. Onun için kadına yönelik şiddetle mücadele ile ilgili özel bürolarımıza müracaat ettiklerinde gerekli işlemleri onlar gecikmeden eksiksiz yerine getireceklerdir.” şeklinde konuştu.
Vali Öksüz’ün konuşmasının ardından toplantı sunumlarla devam etti.
Toplantının ardından Vali Öksüz, İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Merkez İlçe Komutanlığını ziyaret ederek kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda ilgili birim amirlerinden brifing aldı.
Kadın Acil Yardım İhbar Uygulaması (KADES) nedir?
KADES, kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet, taciz gibi kötü eylemleri birazda olsun engellemek adına kullanıcılara sunulmuş resmi bir uygulamadır.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır. KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş. Eşinden veya bir başkasından şiddet gören ya da şiddete maruz kalma ihtimali olan kadınlar, akıllı telefonları üzerinden yapacakları ihbarlarda hızlı bir şekilde bu iş için kurulan Kadın Acil Destek İhbar Sistemi’ne ulaşabiliyorlar.
Akıllı telefon kullanıcısı bir kadının, Google Play Store ve Apple Store uygulamasından indireceği “Kadın Destek Uygulamasını (KADES)”, T.C. Kimlik Numarasını girerek ve sonrasından EGM serverlarından gelen aktivasyon kodu ile aktif hale getirebileceği uygulama ile aile içi ve kadına yönelik şiddet mağduru kadınların acil durumlarda cihaz konum bilgisini açarak bir tuşla 155 Polis İmdat Acil Çağrı Merkezine ulaşarak, yardım çağrısının yapıldığı olay yerine en yakın ekip veya devriyenin sevk edilerek olaya müdahalesi sağlanacaktır.