18 santimetrelik kitle laparoskopi ile alındı

Kars’ta laparoskopi (kapalı yöntem) ile ameliyat yapılan hastanın karnından 18 santimetre 2,5 kiloluk adenomyozis denilen kitle çıkartıldı. 2,5 saat süren ameliyat sonrası hasta 8 saat sonra ayağa kalktı.

Volkan KARABAĞ

Ardahan merkeze bağlı Meşedimi köyünde oturan 5 çocuk annesi Nurcan Daşdemir(49), şiddetli karın ağrısı ve kanama şikayetiyle hastaneye müracaat etti. Burada yapılan muayene sonrası karnında kitle tespit edilen Daşdemir, Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’na sevk edildi. Adenomyozis adı verilen kitlenin 18 santimetre ve 2,5 kilo olduğu tespit eden doktorlar ameliyat olması gerektiğini belirtti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Müjde Canday ve Öğretim Üyesi Dr. Aslıhan Yurtkal tarafından laparoskopi (kapalı yöntem) ile 2,5 saat süren ameliyat sonrası kitle çıkartıldı. Kitlenin patoloji sonucuna göre iyi huylu olduğu belirlendi. Hastanede tedavi süreci tamamlanan Nurcan Daşdemir, taburcu edilerek evine gönderildi.

Geçirdiği ameliyat ile ilgili açıklama yapan Daşdemir, “Benim miyonum vardı, Ardahan’da alet yoktu tedavi etmediler, beni Kars’a sevk ettiler. Ben buraya geldim çok güzel doktorlarla karşılaştım beni 3 günde ayağa kaldırdılar. Benim ağrım ve kanamam vardı, şahsım adına hayatımı bu hocalara borçluyum.” dedi.

Diğer hasta ve yakınlarına çağrıda bulunan eşi Nazım Daşdemir(47), “Gelsinler, bulsunlar başka illere gitmeye gerek yoktur, doktorlarda doğru insanı bulmak lazım. Hanımımı tekrar geri bana verdiler, çok zor bir ameliyattı. Hanımımın bir şikayeti vardı şikayetinden dolayı ondan doktora gittik, bu süreci araştırdığımız zaman genellikle keserek ameliyat ediyorlar ama iki hocamızdan Allah razı olsun delikler açma suretiyle hanımımı kurtardılar.” diye konuştu.

Operasyonla ilgili bilgi veren Dr. Müjde Canday, “Hastamızın biz adenomyozis dediğimiz bir rahatsızlığı vardı, yaklaşık 18 santimetre büyüklüğünde bir kitlesi vardı. Öncesinde bütün tahlillerini yaptık. Hastamız Ardahan’dan geldiği ve hayvancılıkla uğraştığı için normal şartlarda göbek altı median kesiği ile çıkartılması daha kolay olan ameliyatı kendisinin günlük yaşantısını daha kolay yapabilmesi için laparoskopik olarak yaptık. Ekip bizim için çok önemli, anestezi ekibine de teşekkür ediyorum. Özel bir teknik ile Nurcan hanımın ameliyatını yarım santimlik delikler açarak yani karnını kesmeksizin yaptık, ameliyat hastamızın rahmindeki kitle oldukça büyümüş olduğu için meşakkatli bir ameliyat oldu fakat sonuç hastamız için çok büyük memnuniyet yarattı. Nurcan hanım ameliyattan 8 saat sonra ayaklandı, ertesi gün neredeyse ameliyat olmamış gibiydi. Bugün ameliyattan sonraki 3’üncü günü artık kendisini evine gönderiyoruz. Normalde biz böyle ameliyatlarda hastamızı maksimum 2 gün tutuyoruz ama hastamız Ardahan’dan geldiği için kontroller anlamında tekrar gelip gitmesi zorluk sağlayacağı için onu 1 gün daha tuttuk. Ameliyat 2,5 saat sürdü ve çıkartılan kitle 2,5 kilogramdı” dedi.

Adenomyozis adı verilen hastalık ile ilgili de bilgi veren Dr. Müjde Canday, “adenomyozis kadın hastalıkları arasında oldukça sık gördüğümüz bir problemdir. hastalarımız çoğunlukla bu hastalığı myomlarla karıştırmaktadır. fakat bunlar tamamen birbirinden farklı rahatsızlıklar. Adenomyozisi üreme çağının sonuna doğru ve 40'lı yaşlarda daha sık izlemekteyiz. Hastalık basit bir ifade ile rahmin endometriyum tabakasındaki hücrelerin kas tabakasına göç ederek orada kistleşmesi ile oluşur. Bu şekilde rahim büyüyecek ve adet dönemlerinde fazla miktarda ve ağrılı kanama şikayeti yapacaktır. Bu kanamalar hastanın kan değerlerinde ciddi düşüşlere neden olabilir. Hastalar ciddi kasık ve karın ağrısı, cinsel ilişkide ağrı ve gebe kalamama gibi şikayetler ile hekime başvuracaklardır. Hastalarımız çocuk beklentisi yoksa hastalığın kesin tedavisi rahmin alınması şeklindedir. rahminin alınmasını istemeyen hastalar için bugun en çok hormonlu spiral tedavisi uygulanmaktadır. Bunun dışındaki alternatif tedavi seçenekleri arasında rahmin endometriyum tabakasının yakılması ya da rahmi besleyen damarların embolizasyonu gibi baskılaycı tedaviler de bulunmaktadır. Tüm bu seçenekleri hastalarımıza detaylı bir şekilde anlatarak kişinin kendisi için en uygun tedaviye beraberce karar vermekteyiz. Burada hastalarımıza vermek istediğimiz mesaj uzamış ağrılı adet kanamaları olan, tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü olan, cinsel ilişki esnasında ağrı şikayeti olan hastaların beklemeksizin, ihmal etmeden bir jinekolog hekim tarafından muayene edilerek değerlendirilmesi gerekliliğidir. Bu şekilde erken tanı ile tedavinin daha kolay olacağı şüphesizdir. Yıl 2023 ve teknoloji bu kadar ilerlemişken sezeryan dışındaki tüm ameliyatlarımız için kapalı sistem yani laparoskopi yöntemi kullanıyoruz. Hastaların karnında kocaman kesiler yapmak yerine yarım santimlik 2 ya da 3 kesi yaparak bir kamera eşliğinde özel aletler kullanılan bu teknik sayesinde hastalar hızla sosyal yaşamlarına geri dönmekte, daha küçük kesiler yapıldığı için daha az enfeksiyon riski, daha az ağrı ve daha az kanama riski ile ameliyat sonrası sekiz saat sonra hasta hızla ayağa kalkabilmektedir. Uygun ekipman ve uzman hekimlerin çalıştığı sağlık merkezlerinde hastaların açık ameliyat yerine kapalı yani laparoskopik cerrahi seçeneğini tercih etmelerini şiddetle öneriyoruz.'” şeklinde konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kars Haber Haberleri