YÖK Başkanı Özvar: "Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi, iki ülke arasında bilim ve teknoloji alanındaki iş birliğinin önemli nişanelerinden bir tanesi"
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yeni açılan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yeni açılan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi. Özvar görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu proje Türkiye ile Azerbaycan arasında üniversite, bilim ve teknoloji alanında iş birliğinin belki en önemli nişanelerinden bir tanesidir" dedi.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yeni açılan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nde öğrenciler ile buluştu. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Özvar, Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ortak iradeleri doğrultusunda gerçekleşen önemli bir proje olduğunu belirterek, "Bu proje Türkiye ile Azerbaycan arasında üniversite, bilim ve teknoloji alanında iş birliğinin belki en önemli nişanelerinden bir tanesidir. Son yıllarda her iki ülke arasında dostluk ve kardeşliğe dayalı ilişkilerin bilime yansımış en önemli somut adımlarından bir tanesidir. Bu üniversite her iki cumhurbaşkanının iradesi doğrultusunda kuruldu. Bu üniversitemiz eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. Bu üniversitemizin her iki ülke açısından hayırlı olmasını diliyoruz. Bu üniversitemiz Türkiye'den üç büyük güzide üniversitemizin programlarıyla faaliyete başladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nin üç programı Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'nin çatısı altında faaliyetlere başladı" dedi.
"Yüksek öğretim hayatına ilişkin önemli bir adım"
Doksana yakın Azerbaycanlı gencin bu üniversiteye çok yüksek puanlarla kayıt yaptırmasının fevkalade bir gelişme olduğunu belirten Özvar, "Bu tarihi bir dönemdir. İnşallah sayın cumhurbaşkanlarımızın da bir araya gelmesiyle bu üniversitenin resmi olarak da bir açılış, lansman toplantısı, töreni veya merasimi tertip edilecektir. Biz bugün ve yarın bu üniversitemize kayıt yaptıran öğrencilerle bir araya gelmek suretiyle bir tanışma toplantısı gerçekleştirmiş olacağız. İnanıyorum bizler kadar öğrencilerimiz de fevkalade heyecanlıdır. Bu her iki ülke açısından yüksek öğretim hayatına ilişkin önemli bir adım. Bu üç üniversitemizin bölümlerini de sizlerle paylaşmak isterim. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği alanında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği alanında ve Hacettepe Gıda Mühendisliği alanında dört yıllık örgün eğitim faaliyetini bu üniversite çatısı altında gerçekleştirecek" diye konuştu.
"Amacımız üniversitelerimizi kardeş, dost ve akran ülkelerin üniversiteleri ile bir araya getirmek"
Bu üniversite modelinin sadece Azerbaycan için değil Türk dünyası açısından da önemli bir örnek üniversite olmaya aday olduğunu belirten Özvar, "Türkiye olarak güzide üniversitelerimiz ile birlikte Türk dünyasında Türkleri bir araya getirecek, yüksek üretim alanında iş birliklerini arttıracak bu projelerin sayısını daha da arttırmak en büyük temennimizdir" dedi. Türk dünyasında bütün ülkelerle şu anda da temas halinde olduklarını vurgulayan Özvar, "Aynı zamanda İslam dünyasında da temas halinde olduğumuz ülkeler var ve bu ülkelerle bilhassa yüksek üretim alanında iş birliklerimizi daha da ileriye taşımak istiyoruz. Zira inanıyoruz ki dost ve kardeş ülkeler arasında öğretim elemanı, öğrenci hareketliliği, ortak diploma programları toplumları daha çok birbirine yaklaştıracak ve iş birliklerini arttıracaktır. Amacımız yüksek üretim alanında gerek İslam dünyasında gerek Türk dünyasında üniversitelerimizi kardeş, dost ve akran ülkelerin üniversiteleri ile bir araya getirmek, onların eğitim öğretim başta olmak üzere bilim ve teknoloji alanında iş birliklerini arttırmaktır. Zira iş birliklerine dayanan araştırma, geliştirme ve teknoloji faaliyetleri çok daha güçlü oluyor ve her ülkeye buradan bir fayda hasıl oluyor. Bu açıdan aslında yaptığımız bilim ve teknoloji alanında güçlerimizi birleştirmek, tecrübelerimizi birbirimize paylaşmak oluyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: