Yatırım Teşviklerinin Kapsamı Genişledi

Yatırım Teşviklerinin Kapsamı Genişledi

TRA2 Bölgesi Çağrı Merkezi yatırımcılarını bekliyor

 

Bakanlar Kurulu'nun, ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı'', 14 Nisan 2011 tarihli ve 27905 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Karar çerçevesinde, bu yılın sonuna kadar başlanacak büyük ölçekli yatırımlara, yatırıma katkı ve vergi indirimi uygulanacak. Buna göre, Kararın ''Tanımlar'' başlıklı 2. maddesine ''KOBİ'' tanımı eklendi. Sabit Yatırım Tutarları ve Asgari Kapasiteler başlıklı 4. maddeye eklenen fıkraya göre, teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilen maddi olmayan duran varlıkların (marka, lisans, know-how...vs) oranı teşvik belgesinde kayıtlı toplam sabit yatırım tutarının yüzde 50'sini aşamayacak. 

 

ÇAĞRI MERKEZLERİ TEŞVİK KAPSAMINA ALINDI

Bölge’de yer alan ve asgari yatırım tutarı 1 milyon TL olan çağrı merkezleri teşvik kapsamına dâhil edildi. Bununla beraber Serka’nın “TRA2 Bölgesinin Kalkınmasında

Çağrı Merkezi Fırsatı” adlı raporunda da belirtildiği gibi TRA2 Bölgesi illeri çağrı merkezi yatırımcıları için oldukça büyük avantajlar sağlıyor. Bölge şehirlerinin sahip olduğu işi sahiplenecek insan kaynağı potansiyeli ve maliyet avantajlarının yanında teşvik kanununda yapılan düzenlemelerle Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır illeri çağrı merkezi yatırımcılarını bekliyor.

Kanunda yapılan düzenlemeyle asgari yatırım tutarı 1 milyon TL olan çağrı merkezi yatırımcıları aşağıdaki desteklerden yararlanabilecek.

 

1-) Gümrük Vergisi Muafiyeti

 

2-) KDV İstisnası

 

3-) Vergi indirimi

 

4-) Sigorta Primi İşveren Desteği

 

5-) Yatırım Yeri Tahsisi

 

6-) Faiz Desteği

 

Asgari 1 milyon TL yatırım gerçekleştiren çağrı merkezlerinin teşvikten yararlanılabileceği IV üncüBölgede yer alan iller şu şekilde sıralanıyor: Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt.

 

TRA2 BÖLGESİ İÇİN DESTEK UNSURLARI

GÜMRÜK VERGİSİ MUAFİYETİ

Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımmalları ile otomobil ve hafif ticarî araç yatırımlarında yatırım dönemi içinde kalmak kaydıyla, CKD aksam ve parçalarının ithali, gemi ve elli metrenin üzerindeki yat inşa yatırımları ile ilgili tekne kabuğu ithali, yürürlükteki İthalat Rejimi Kararı gereğince ödenmesi gereken gümrük vergisinden muaftır.

 

KDV İSTİSNASI

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, teşvik belgesi kapsamında uygun görülen makine ve teçhizatın ithali ve yerli teslimleri katma değer vergisinden istisnaedilir.

 

SİGORTA PRİMİ İŞVEREN DESTEĞİ

Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlardan, teşvik belgesinde kayıtlı istihdam öngörüleri ile tutarlı olmak kaydıyla; komple yeni yatırımlarda, işletmeye geçiş tarihinden itibaren sağlanan, diğer yatırım cinslerinde, yatırımın tamamlanmasını takiben yatırıma başlama tarihinden önceki son 6 aylık dönemde Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne verilen aylık prim ve hizmet belgesinde bildirilen ortalama işçi sayısına ilave edilen istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı; TRA2 Bölgesi illerinde ( Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan) 31 Aralık 2011 tarihine kadar başlanan yatırımlarda 7 yıl süreyle Hazine tarafından, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren başlanılan yatırımlarda ise 5 yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacak.

Ancak, yararlanılan sigorta primi işveren hissesi desteği tutarı, bölgesel uygulama kapsamında desteklenen yatırımlarda gerçekleşen sabit yatırım tutarının yüzde 14'ünü; büyük ölçekli yatırımlarda ise 7’sini geçemeyecek. Bölgesel desteklerden yararlanan yatırımlar kapsamındaki KOBİ'ler için bu oranlarda tüm bölgelerde 5'er puan ilave edilecek.

 

VERGİ İNDİRİMİ

31 Aralık 2011 tarihine kadar yatırıma başlanması halinde bölgesel uygulama kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlar için yatırımı katkı oranı; 4'üncü bölge için yüzde 55 olacak. Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı ise 4'üncü bölge için yüzde 90 olarak uygulanacak.

Büyük ölçekli yatırımlar için ise yatırıma katkı oranı, 4'üncü bölge için yüzde 65 olacak. Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı da 4'üncü bölge için yüzde 90 olarak uygulanacak.

 

YATIRIM YERİ TAHSİSİ

29/6/2001 tarihlive 4706 sayılıKanununek 3 üncü maddesi hükmü çerçevesinde Müsteşarlıkça teşvik belgesi düzenlenmiş büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsis edilebilir.

 

FAİZ DESTEĞİ

Talep edilmesi hâlinde, bölgesel desteklerden yararlanacak yatırımlar için bankalardan kullanılacak en az bir yıl vadeli kredilerin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının yüzde yetmişine kadar olan kısmı için ödenecek faizin veya kâr payının; IV üncü bölgede yapılacak yatırımlarda Türk Lirası cinsi kredilerin beş puanı, döviz kredileri ve dövize endeksli kredilerin iki puanı, Müsteşarlıkça da uygun görülmesi hâlinde azamî ilk beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanabilir

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler