Yaban domuzları orman arıyor
Kars’ta yaşam alanları daralan yaban domuzları, Selim ilçe merkezinde bulunan Celal Aras Hatıra Ormanına sığındı.
Yüzde 5 ormanlık alana sahip olan Kars il genelinde yaban hayvanları yeni yaşam alanları aramaya devam ediyor. Yüzde 5’lik orman alanının yüzde 4’lük kısmı verimli, yüzde 1’lik kısmının ise bozuk orman vasfına sahip olan Kars’ta yaşam alanları daralan hayvanların başında yaban domuzları ve boz ayılar geliyor.
Kars’ın Selim İlçe Merkezinde Erzurum - Kars Karayolu üzerinde bulunan Celal Aras Hatıra Ormanına sığınan yaklaşık 25 yaban domuzu sürüsü, hayata tutunmaya çalışıyor. Yaklaşık 12 yıl önce oluşturulan ve henüz 3 metreyi aşmamış ormanlık alana sığınan yaban domuzları hayati tehlike yaşıyor. Kars - Erzurum Karayolundan geçen domuzlara araçlar çarptığı gibi, bazı kendini bilmez vatandaşlar da silahla vurarak öldürülüyor. Sarıkamış ormanları ile il genelinde fundalık ve sazlık alanlarda hayata tutunmaya çalışan domuz sürüleri sık sık vatandaşlar tarafından görülebiliyor. Yaban domuzlarının en sık görüldüğü bölgeler ise neredeyse il, ilçe ve köylerin tamamına yakın yerler oluyor.
Kuzeyden Ardahan, batıdan Erzurum, güneyden Ağrı, güneydoğudan Iğdır illeri ile çevrili olan Türkiye’nin doğu sınırında yer alan Kars doğal zenginlikleri bitki örtüsü ve endemik türleriyle özelliğini koruyor. Buralarda yaşayan yaban hayvanları ise doğal hayatı oluşturuyor. Bu nedenle her vatandaşın yaban hayvanlarının yaşam haklarına saygılı olması ve birlikte yaşamı öğrenmesi gerekiyor. Her kesin ilgili kurumlar tarafından açıklanan yer ve zamanlarda, avlanma yasaklarına uyması ve keyfi olarak başta yaban domuzları ve yılanlarla birlikte hiçbir hayvanı öldürmemesi gerekiyor. Özellikle tam da şu zamanlarda yumurtlayan balıkları avlamaması ve av zamanını beklemesi önem arz ediyor.
Toprakları bir yandan Aras ve Arpaçay vadileri diğer taraftan Yalnızçam dağları ili çevrili olan ve büyük bir plato özelliğine sahip Kars, vadileri boyunca sıralanan ovaların arasında yer alan platolar, İl topraklarının yüzde 51’ini oluşturur. Kars Ovası’nın yüzölçümü 2 bin 500 km2 olup, Doğu Anadolu bölgesinin en geniş ovasıdır.
Kars ili topraklarının tamamı Aras ana havzasında yer alır. İlde çıkan sular Aras nehri aracılığıyla Hazar Denizine dökülür. İlin en önemli akarsuları Aras Nehri, Arpaçay ve Kars Çayı’dır. Bingöl Dağlarının kuzeybatı eteklerinden çıkan Aras Nehri kuzeye doğru akar. Kar rejimi içinde kalan nehir suları kış aylarında donar, yaz aylarında ise alana düşen bol yağmurla su yitimini karşılar.
Türkiye’nin ve Doğu Anadolu Bölgesinin en soğuk bölümünde yer alan Kars’ta, yüksek yayla iklimi özellikleri gösteren karasal iklim tipi egemendir. İlde kışlar oldukça soğuk ve sert, kısa süren yazlar ise, ılımlı hatta serince geçer. Yüksek sıradağlarla çevrili olan bölge, denizlerin ılımanlaştırıcı etkisinden yararlanamamaktadır. Sibirya Yüksek Basınç Merkezinin etkisinde olan Kars ülkemizin en soğuk yöresidir. Kars’ta kış dönemi, 6 aydan uzun bir süreyi kapsamakta olup, Ekim ayı ortalarında başlayan kış, mayıs ayının ortalarına kadar sürmektedir. Yıllık yağışın büyük bir bölümü ilkbahar aylarında gerçekleşmektedir. Yıllık yağış ortalaması 489,5 mm.dir. Eşsiz doğal, tarihi, kültürel ve turistik özellikleri taşıyan ilimize hep birlikte sahip çıkmamız en önemli görevimiz olmalı.