Ve Hükümet düğmeye bastı

Ve Hükümet düğmeye bastı

Hükümet, Şemdinli'deki terör saldırısının ardından 'Entegre Sınır Yönetimi' projesini hızlandırma kararı aldı.

Hükümet, Hakkari Şemdinli'de ya şanan terör saldırısının ardından "Entegre Sınır Yönetimi" projesini hızlandırma kararı aldı. Sisteme geçilmesi ile birlikte sınırdaki erbaş ve erler geri çekilecek. Sınırda sadece eğitim almış profesyonel muvazzaflar görev yapacak, özellikle Irak sınırının korunması için teknolojik yöntemlerden yararlanılacak.


KURUL OLUŞTURULDU


Başbakan Erdoğan imzasıyla 26 Mayıs'ta genelge yayınlanarak "Entegre Sınır Yönetimi" sistemine geçilmesine ilişkin çalışmalar resmen başlatıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından koordinasyonu yürütülen sistemi Avrupa Birliği'nin de acilen yapılmasını istediği düzenlemeler arasında yer alıyor. Erdoğan genelgesiyle İçişleri Bakanlığı Müsteşarı veya görevlendireceği müsteşar yardımcısının başkanlığında, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Denizcilik Müsteşarlığı, AB Genel Sekreterliği, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nden kurumları adına karar vermeye yetkili üst düzey temsilcilerin katılımı ile "Entegre Sınır Yönetimi Koordinasyon Kurulu"nun kurulduğunu duyurdu.


ZORUNLULUK HALİNE GELDİ


Meclis Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, sistemin nasıl işleyeceğini BUGÜN'e anlattı. AK Partili Elvan, yaşanan son olayların ardından Entegre Sınır Yönetimine geçilmesinin zorunluluk olduğunu belirterek, "Mevcut sistemde sınırlarda yetkinini kimin olduğu konusunda karmaşa var. Kara Kuvvetleri ile Jandarma bile bazen yetki tartışması yaşıyor" dedi.


SINIR ANKARA'DAN GÖRÜNECEK


Elvan, Entegre Sınır Yönetimi sistemine geçilmesi halinde sınır yönetiminde görev alacak ilk personelin polis veya jandarmadan seçilebileceğini belirtti. Elvan, Entegre Sınır Yönetimi sisteminin ise İçişleri Bakanlığı'na bağlı olacağına dikkat çekti. Entegre Sınır Yönetimi sistemine geçilmesi halinde özellikle Irak sınırının korunması için teknolojik yöntemlerden yararlanılacak.


Sistemde teknolojik sisteme geçilmesi için 20 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyaç bulunduğu belirtiliyor. AB'nin de destekleyeceği projenin hayata geçmesi halinde sınırdan kuş bile uçurtulmayacak. Türkiye ile Irak arasındaki sınır termal -|-kameralar sistemi ile korunacak. Sınırdan geçen hayvanlar bile Ankara'dan görülebilecek. Sınırlara termal kameraların yanı sıra uyu takip sistemleri ve sensörlerin yerleştirilmesi de gündeme gelecek. Sınır güvenliğini sağlamak üzere riskli bölgelere fosforlu toprak yerleştirilmesi de projeler arasında yer alıyor. Sınırda görünmeyen duvarlar örülmesi de planlar arasında yer alıyor

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler