Uzmanından YKS öncesinde son uyarılar
Eskişehir'de kurduğu online eğitim platformu ile öğrencilere internet üzerinden özel ders alma imkanı sunan eğitimci Bilal İbrahim Bacaksız, 8-9 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek adaylara son...
Eskişehir'de kurduğu online eğitim platformu ile öğrencilere internet üzerinden özel ders alma imkanı sunan eğitimci Bilal İbrahim Bacaksız, 8-9 Haziran tarihlerinde düzenlenecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek adaylara son uyarıları vererek, yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) 1 günden az bir süre kaldı, üniversite öğrencisi olmak isteyen adaylarda kaygı, stres ve heyecan arttı. Eskişehir'de kurduğu online eğitim platformu ile öğrencilere internet üzerinden özel ders alma imkanı sunan Bilal İbrahim Bacaksız, 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS öncesinde adayların sınavdan önceki son gün neler yapması gerektiğini anlattı. Yaklaşık 3 milyon 37 bin öğrencinin hayal ettikleri üniversiteyi kazanabilmek için ter dökeceklerini belirten Bacaksız, öğrencilerin stres ve kaygı ile başa çıkmaları gerektiğini söyleyerek, bu durumun en az ders çalışmak kadar önemli olduğunu söyledi. Sınavdan önceki günde rutin davranışların korunması gerektiğini ifade eden Bilal İbrahim Bacaksız, adayların ailelerini de uyararak, "Bu hafta sonu cumartesi ve pazar günü Yükseköğretim Kurumları Sınavı karşımıza çıkıyor. Cumartesi günü yani 8 Haziran'da öğrencilerimizin Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) gireceğini görüyoruz. Ardından 9 Haziran'da ise Alan Yeterlilik Testleri (AYT) kısmına girecekler. Bana kalırsa öğrencilerimiz şu anda rutinlerini bozmasınlar ve mümkünse dışarıdan pek de yemek yemesinler. Yağı farklı gelebilir veya işte yemeğin herhangi bir sıkıntısı sınavda öğrencimizi zora sokabilir. Öğrencilerimiz sınav akşamı ise cuma akşamı yattıklarında lütfen güzel rahat bir uyku alsınlar, dinlenerek uyansın. Kahvaltıya baktığımızda dengeli hafif bir kahvaltı yapsınlar. Mesela Anadolu'da okunmuş pirinç, okunmuş su gibi şeyleri öğrenciye vermeyi lütfen abartmayalım. Bunun biri de bini de aynı olacaktır. Çocuğa 2-3 bardak su vermeye gerek yok. Bu çocuğumuzu sınav sırasında sıkıntıya sokabilir. Müfredatta kapsamlı bir değişim bu yıl için yapılmadı, ama önümüzdeki yıldan itibaren 9'uncu sınıflardan itibaren biliyorsunuz Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir tasarı hazırladı ve 4 yıl sonraki sınava girecek çocuklarımız için bu değişiklikler geçerli olacak. Bu yılki değişiklikler öğrencilerimizi etkilemiyor. O konuda lütfen rahat olsunlar" dedi.
Kimlik ve sınav giriş belgeleri kolay görünür bir yere konulmalı
Öğrencilerin sınav günlerinde sıkça yaptıkları hataları anlatan eğitimci Bilal İbrahim Bacaksız, kimlik ve sınav giriş belgelerinin unutulmaması için yapılması gerekenleri anlattı. Sınav sabahı rahat kıyafetler giymenin de adaylar için önemli olduğunu ifade eden Bacaksız, "Kimi zaman öğrenciler, "Çift yıllarda daha zor tek yıllarda daha kolay mı geliyor hocam?" diyorlar. Hayır, lütfen şöyle düşünsünler; bu bir sıralama sınavı ve ne kadar iyiysen o seni daha ileri atacaktır. O yüzden zor sınav herkese zor, kolay sorularda herkese kolay olacaktır. Öncelikle, lütfen sınavdan bir gece önce sınav giriş belgesini kimlik kartımızı kolay görülebilir bir yere koyalım. Sınav günü salona gittiğimizde ve unuttuğumuzu fark ettiğimizde, hemen birilerini arayıp, herhangi bir kişinin onu bulunduğu yerden alıp getirebilmesini sağlayalım. Ayrıca, sınav sabahı öğrencilerimizin yapması gereken şeyler şunlardır; kahvaltımı yaptım, rahat bir kıyafet giyindim ve evden çıkacağım. İkincisi, bazı öğrencilerimiz ilçelerden şehir merkezine geliyor. Bu durumda kimliğini unutabiliyor. Öğrencimiz yapması gereken şey şudur; vakit kaybetmeden nöbetçi nüfus müdürlüğüne gitsin. Bunu herkes bilsin lütfen. O gün nöbetçi nüfus müdürlüğü oluyor ve öğrencilerimiz geçici kimlik belgelerini alıp sınav salonuna gelebiliyorlar. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) belirlediği son bir giriş saati vardır. Ondan yarım saat önce hiç değilse öğrencilerimiz sınav yerlerine varsınlar ve bilhassa şehir merkezlerinde trafik o gün daha yoğun olacağı için rutine göre mümkünse normal zamanlarından yarım saat ya da bir saat önce çıksınlar. Hiç değilse sınav sabahı zaten güzel bir hava olacak. Burada rahat bir şekilde sınav salonuna doğrudan giriş yapsınlar ve yerlerine alışsınlar. Çünkü çocuklar, içeriye girdiklerinde ister istemez sınav salonuna daha önceden gitmemiş oluyor. Hiç değilse bu surette sınav ortamına daha kolay alışabilirler" şeklinde konuştu.
"Lütfen sorularla inatlaşmasınlar"
Eğitimci Bilal İbrahim Bacaksız, sınav sırasında yapılması gerekenleri de söyledi. Cevap kağıdı işaretlemelerinin de çok önemli olduğunu ifade eden Bacaksız şöyle konuştu;
"Öğrencilerimizin sınav salonunda aldıkları kalemlerin arkalarını da açsınlar. İki kalemin arkasını da açtıklarında bu çocukların ellerinde 4 tane kalem olacak ve sınav sırasında işi gücü bırakıp kalem açmakla uğraşmayacaklar ve zaman kaybetmeyecekler. Lütfen ama lütfen öğrenciler soruyu çözsün, hemen cevabı işaretlesin. Tekrar çözsün, işaretlesin ya da hiç değilse ilk sayfayı bitirip, sonra ilk sayfayı kodlasın. "İkinci sayfayı bitirdim, ikinci sayfayı kodladım" şeklinde hareket etsinler. Çünkü bazen öğrencilerimiz sınav sırasında kodlamaları yapmıyorlar ve sınavın sonuna bırakıyorlar. Eğer zamanı ekonomik olarak kullanamadılarsa, bu defa ne oluyor? Sınav süresi yetişmiyor, kodlamada sıkıntı yaşayabiliyorlar veyahut da kaydırma yapabiliyorlar. Lütfen sorularla inatlaşmasınlar. Önce bir gözleriyle tarasınlar. "Sınav kağıdını açtım, kitapçıklarını açtım, soruya baktım göz ucuyla, eğer bildiğim bir konuysa çözebilirim. Fakat eğer konu bana aşina değilse veya zorlayacağını düşünüyorsam lütfen bir sonraki soruya geçeyim. İşaretleyim, sonrakine geçeyim ki; ileride tekrardan bu soruya dönüp turlama yapabileyim" şeklinde ilerlesinler."
Kaynak: