Uykunuzda Ölmeyin!

Uykunuzda Ölmeyin!

Kars Şeker Fabrikası deneyimli Makine Mühendislerinden Ahmet Koyuncu, soba, baca ve şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle yaşanacak ölüm risklerinin azaltılması amacıyla gerek vatandaşları gerekse yetkilileri uyardı.

Uykunuzda Ölmeyin!

Kars Şeker Fabrikası deneyimli Makine Mühendislerinden Ahmet Koyuncu, soba, baca ve şofbenlerden sızan karbonmonoksit gazı nedeniyle yaşanacak ölüm risklerinin azaltılması amacıyla gerek vatandaşları gerekse yetkilileri uyardı.

Makine Mühendisi Koyuncu, ‘Sessiz Ölüm’ diye adlandırılan karbonmonoksit gazının özellikle uykuda fark edilmesinin zor olduğunu belirterek, “Karbonmonoksitin kokusuz, renksiz ve tatsız bir gazdır. Zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşların bilinçli hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.” Dedi.

Soba yanan odada yatmayın

Soba zehirlenmelerine karşı alınması gereken tedbirleri de sıralayan Koyuncu, "Soba yanan odada yatılmamalı, yatmak zorunluysa sobadan en az 1,5 metre uzak, başlar kapı tarafında ve kapı az aralıklı olmalıdır. Tam yanma için en az % 16 oksijen gerekir. Her tarafı kapalı bir odada gerek soba, gerekse insanların oksijeni bitirmesi yanmayı güçleştirir. Güçleşen eksik yanma karbondioksit çıkarır, çıkan karbondioksit ölüme sebebiyet verir. Yatmadan önce asla sobaya kömür atılmamalı. Rüzgarlı havalarda daralan bacalardan gaz çıkışı zorlanır ve geri tepmelere sebep olur. Lodos ve inversiyonlu günlerde kapı aralığına mutlaka önem vererek yanmanın tam olması sağlanmalıdır. Sobalarda nemli odun ve kömür, lastik, plastik, atık, tıbbi malzeme, boya, petrol türevi malzemeler asla yakılmamalıdır" diye konuştu.

LPG ve doğalgaz kullanıcılarına uyarı

Koyuncu, LPG tüpler ve doğalgaz ile yanan ocak ve sobaların sızıntılara karşı sık sık kontrol edilmesi gerektiğini de hatırlatarak, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"LPG tüpler dik tutulmalı, yatırılmamalıdır. Tüp bağlantı hortumları devamlı kontrol edilmeli, 150 cm.den uzun hortum kullanılmamalıdır. Tüpler uyunan yerde durmamalı, arızalı detantör kullanılmamalı ve her tüp değiştirmede mutlaka conta değiştirilmelidir. Sanayi tipi tüplerde bakır boru kullanılmalıdır. Gaz sızıntısından şüphelenildiği zaman kıvılcım çıkaracak tüm hareketlerden kaçınılmalı, ateş ve elektrik yakılmamalıdır. Kaçak LPG yerden, doğalgaz ise tavandan süpürülür ve alan havalandırılır. Kaçak tespiti için kesinlikle kibrit, çakmak kullanılmamalıdır. Mutfakta mutlaka aspiratör olmalıdır. Doğalgaz kaçaklarında hiç vakit kaybetmeden, 187 Acil Müdahale Ekibi'ne haber verin. Evi havalandırın. Kibrit, çakmak yakmayın, elektrikli alet çalıştırmayın. Aşırı gaz sızıntısı varsa insanları tahliye edin. Binaya giriş vanasını kapayın."

Sadece vatandaşlarımızın değil, yetkililerinde bu tarz denetimlerin yerinde ve eksiksiz yapılmasını isteyen Koyuncu, “Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı kış aylarında zehirlenme vakaları artmaktadır. Bacaların standartlara uygun yaptırılmalı. Baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılması, pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmaldıır.” Dedi.

Sobaların aşırı doldurulmaması gerektiğine de işaret eden Koyuncu, gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolunun daralması nedeniyle soba içinde düzensiz ısı dağılımının baca çekişini zayıflatacağını belirtti. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması durumunda soba içinde ortaya çıkan zehirli gazların yanarak sobayı terk edeceğini dile getiren Koyuncu, yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt konulmaması gerektiğini dile getirdi. Volkan KARABAĞ/ karsmanset.com (Özel Haber)

uykunuzda-olmeyin!-ahmet-koyuncu.jpg

uykunuzda-olmeyin!-(2).jpg

uykunuzda-olmeyin!-(3).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler