Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan Uşak’ta
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Uşak merkez ilçe kongresine katılmak ve bir dizi incelemelerde bulunmak üzere kente geldi.
Bakan Arslan, sabah 11.30’da havayolu ile Uşak Havalimanı’na iniş yaptı. Karşılamada Uşak Valisi Salim Demir, Uşak AK Parti Milletvekilleri Mehmet Altay, Alim Tunç, Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, Uşak Üniversitesi Rektör Vekili Sayın Dalkıran, AK Parti Uşak İl Başkanı Mehmet Çakın ve kalabalık bir grup hazır bulundu.
Karşılamanın ardından, Bakan Arslan ve beraberindeki heyet yapımına devam edilen ve Uşak’a değer katacak olan yüksek hızlı tren projesi yatırımının şantiye alanında incelemelerde bulundu. Alanda yetkililerden bilgi alan Bakan Arslan incelemenin sonunda yaptığı açıklamada, İzmir - Ankara hızlı tren projesinin önemli etaplarından birinin Uşak olduğunu söyledi. 2019 sonuna doğru projenin tamamlanmasının hedeflendiğini söyleyen Bakan Arslan’ın Uşak’ta ikinci durağı yine bakanlık bünyesinde yapılan, çevre yolu projesi şantiyesi oldu. Çevre yolunun son durumu hakkında bilgi alan Bakan Ahmet Arslan, buradaki açıklamada, Uşak ilinin İzmir - Ankara arasında önemli bir nokta olduğuna vurgu yaptı. Çevre yolunun tamamlanmasıyla hem Uşak şehir içi trafiğinde ciddi anlamda rahatlama yaşanacağını hem de transit geçiş yapacak olan araçların rahat ve güvenli yol alacağını belirtti.
"Yaklaşık 40 milyon yolcu taşındı"
Mevcut yüksek tren hatlarının yolcu kapasitesine ilişkin bilgiler paylaşan Arslan, "İşletmeye alınan bin 213 kilometrelik yüksek hızlı tren hattında bugüne kadar yaklaşık 40 milyon yolcu taşındı." dedi.
Bakan Arslan, Ankara-Eskişehir-İstanbul, Ankara-Konya yüksek hızlı tren hatlarının dışında tüm yurdu yüksek hızlı tren ağı ile örmek istediklerini belirterek, şunları ifade etti:
"Bu kapsamda Ankara-Polatlı- Afyonkarahisar-Uşak üzerinden Manisa ve İzmir'e ulaşacak yüksek hızlı tren projemiz sürüyor. Ankara -İzmir arası mevcut konvansiyonel tren hattımız 824 kilometre uzunluğunda, bunu yüksek hızlı trenle 624 kilometreye düşüreceğiz. Ankara'dan Polatlı'ya kadar olan kısmı zaten hazır, Polatlı sonrası 508 kilometre hat yaparak yolu İzmir'e uzatmış olacağız. Polatlı -İzmir arası hatta toplam uzunluğu 35 kilometre olan 43 tünel, 22 kilometre uzunluğa sahip 56 viyadük olacak, 100 milyon metreküp kazı 50 milyon metre küp dolgu yapılacak. Proje tamamlandığında 14 saat süren Ankara-İzmir arası yolculuk 3,5 saate inecek. Polatlı'dan İzmir'e kadar olan hattın çalışmalarında yüzde 25'lik ilerleme sağlandı."
Polatlı-Uşak bölümü 2019'da tamam
Ankara-İzmir yüksek hızlı tren projesinin önemine değinen Arslan, projenin Polatlı -Uşak bölümünün 2019 yılı sonuna kadar tamamlanacağına işaret etti.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için kararlılıkla çalıştıklarına değinen Arslan, Uşak'ın yüksek hızlı trenle önemli mesafe kat edeceğini vurguladı.
Arslan, şunları kaydetti:
"Proje tamamlandığında Uşak- İzmir arası 1,5 saat, Uşak-Ankara arası 2 saat olacak. Güzergah boyunca altyapı ve üstyapı çalışmaları aşama aşama sürüyor. Polatlı'dan Eşme'ye kadar üst yapı ihalesini 14 Kasım'da yapıyoruz. Bunun dışında şehir merkezinden geçen 47 kilometrelik mevcut tren yolu hattımızı şehir dışına taşıyacağız. Yani tren yolunu Uşak'ta çevre yolu haline getireceğiz. Bu hat yüksek hızlı tren hattına paralel olarak devam edecek, 47 kilometrelik yolu 12 kilometre kısaltıp 35 kilometreye düşürmüş olacağız. Kuracağımız 140 bin metre karelik lojistik merkezi ile Uşak yılda 250 bin ton yükü taşıyan bir lojistik merkezi olacak."
Bakan Ahmet Arslan şantiye alanlarından sonra öğle namazını müteakip AK Parti İl Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Fatih Gündüz'ün babaannesi Meryem Gündüz'ün cenaze merasimine katıldı. Cenazeden sonra 15 Temmuz hain darbe girişiminde Marmaris’te şehit düşen Cumhurbaşkanı yakın koruması Mehmet Çetin adına okutulan mevlide iştirak etti.
Gün boyu Uşak’ta programları sürecek olan Bakan Arslan öğleden sonra AK Parti Uşak merkez ilçe kongresine katılacak. Akabinde Valilik, Belediye ve AK Parti Uşak il teşkilatını ziyaret edecek.