UDH Bakanı Arslan, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı Valileriyle Cazibe Merkezi Toplantısı Yaptı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı illerini kapsayan Cazibe Merkezi çalışmaları hakkında Milletvekilleri ve Valiler ile toplantı yaptı.
Ercüment DAŞDELEN / Kars Manşet
UDH Bakanlığındaki toplantıya, Kars Valisi Rahmi Doğan, Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, Ardahan Valisi İbrahim Özefe, Ağrı Valisi Musa Işın, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, AK Parti Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kars, Ağrı, Iğdır, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu ve Oda Başkanları katıldı.
UDH Bakanı Ahmet Arslan, toplantıda yaptığı konuşmasında, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde 23 ili kapsayan 5 Cazibe Merkezinden birisinin de Kars olduğunu söyledi.
Bakan Arslan, “Cazibe Merkezlerinin bölgenin kalkınmasına önemli katkıları olacaktır” dedi.
Toplantıda daha sonra cazibe merkezlerinin çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.
-Cazibe Merkezlerinin avantajları-
Cazibe Merkezleri Programıyla, uygulama kapsamındaki illerin refah seviyesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda, üretim ve ihracata yeni bir ivme kazandırılacak. Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki iller arasında, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tuncel ve Van yer alıyor. Program, danışmanlık hizmeti desteği, yatırım yeri tahsisi desteği, bina yapımı desteği, faizsiz yatırım kredisi desteği, faiz indirimli işletme kredisi desteği, üretim tesisi taşıma desteği, çağrı merkezi yatırım desteği, veri merkezi yatırım ve enerji desteğinden oluşuyor. Başvuruların değerlendirilmesinde öncelik kriterleri, yüksek istihdam sağlayan, ithal ikamesi sağlayacak ürün üreten, ihracat potansiyeli olan, ileri-geri bağlantıları ile diğer alt sektörleri tetikleyen nitelikte, Ar-Ge ve yenilik içeren, yerli makine ve teçhizat veya yerli teknoloji kullanan yatırımlar ve tecrübeli ve kurumsal kapasitesi yüksek yatırımcılar desteklerden öncelikli olarak faydalanacak. İmalat sanayii yatırımları, asgari sabit yatırım tutarı 2 milyon TL ve asgari istihdam 30 kişi, çağrı merkezi yatırımları asgari istihdamı 200 kişi ve hizmet sözleşmesinin yapılmış olması, veri merkezleri yatırımları asgari beyaz alan 5 bin metrekare ve asgari standart TIER-, üretim tesisi taşıma asgari istihdam taahhüdü 200 kişi ve son iki yılda üretim faaliyetinin sürdürülmüş olması, yatırım kredileri asgari öz kaynak oranı yüzde 30 olarak belirlendi. Başvuru formlarına www.kalkinma.com.tr adresinden ulaşılabilecek.