Tuzluca'da 45 Ev Kadını Meslek Sahibi Oldu
Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde, belediyenin başlatmış olduğu proje ile 45 ev kadını meslek sahibi oldu.
Iğdır’ın Tuzluca Belediyesi’nin açtığı ‘Kadın Dayanışma Merkezi’nde ilçedeki kadınlar mesleki eğitim kurslarına katılarak meslek sahibi oluyorlar. İş-Kur ve İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün de desteklediği projede; ilçedeki kadınlar hem günlük 20 TL alarak ücretlendiriliyor, hem de çeşitli mesleki kurs alma fırsatını buluyor.
Konu hakkında açıklamada bulunan Tuzluca Belediye Başkanı Neşegül Can, bu proje ile kadınları diploma ile değil yetenekleri ile meslek sahibi edilmesini desteklediğini, bunu da başarmış olduklarını belirtti. Proje kapsamında ilk etapta ilçedeki 45 kadının mesleki eğitime katıldığını anlatan Başkan Can, “Şu anda yapay çiçek, süsü eşyaları ve dikiş nakış kursu açtık. Buradaki amacımız kadın arkadaşlarımızın yeteneklerini ortaya çıkarmaktır. Şu anda kadınlarımız aldıkları kurslarla giyim, süs eşyaları ve çeyizlik eşyalar üretmekteler. Özellikle topluma hitap edecek eşyalar yapılmaktadır. Bu ürünler, belediyemizin merkezde bulunan dükkan tahsis edilerek, yine burada kurs alan kadınların satış yapacakları bir pazar kuracağız. Bu vesile ile kadınlar ürettikleri çeyizlik, giyim ve süs eşyalarını burada satma fırsatını da bulmuş olacak” dedi.
“KADINLARIMIZ HEM SOSYALLEŞİYOR HEM DE AİLE EKONOMİLERİNE KATKI SUNUYORLAR”
Kadınların İş-Kur destekli aldıkları ücretin yanından sattıkları ürünle ayrı bir kazanç elde edeceklerini belirten Can, “Buradaki kursiyerlerimiz aylık 420 TL ücret alıyorlar. Burada hem sosyalleşiyorlar, hem aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar, hem de meslek sahibi oluyor. Burada kursiyerlerimize; ekonomik eğitimi, aile planlaması eğitimleri, sağlıkla ilgili eğitimler ve psikolojik destek veriyoruz. Ayrıca kadınlarımızın talepleri doğrultusunda inançlarla ilgili eğitim vermeyi de planlıyoruz. Bu projeyi biz İş-Kur ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte destek verdik, ama projeye en büyük desteği katılım sağlayarak kadınlar verdi” diye konuştu.
“47 YAŞINDAYIM MESLEK SAHİBİ OLDUM”
Meslek sahibi olduğundan dolayı çok mutlu olduğunu anlatana Nebahat Tosun ise, “47 yıllık ömrü hayatımda böyle bir fırsat bulamadım. Benim okuma yazmam yok, hep evdeydim, ev kadınıydım, şimdi meslek sahibi oldum. Çok mutluyum. Hem para kazanıyorum, hem de o sıkıcı ev ortamında kurtuldum. Şimdi kazandığım parayı çocuklarıma harcıyorum. Eşim işsizdi maddi durumumuz fazla iyi değildi, şu anda ekonomik olarak aileme büyük katkı sağlıyorum. Allah bu işi yapanlardan razı olsun” dedi.