‘Türkiye’de 3 milyondan fazla kişi Hepatit B virüsü taşıyor’

‘Türkiye’de 3 milyondan fazla kişi Hepatit B virüsü taşıyor’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve paydaşlarının, 2030 yılına kadar hepatitin ortadan kaldırılması hedefine doğru ilerlemek için büyük çaba sarf edildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve paydaşlarının, 2030 yılına kadar hepatitin ortadan kaldırılması hedefine doğru ilerlemek için büyük çaba sarf edildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Viral hepatit, dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkilemekte ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır. Türkiye'de ise 3 milyondan fazla kişide hepatit B, 300 bin kişide hepatit C mevcuttur" dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye'de hepatit B ve hepatit A aşılarının bağışıklama programında yer aldığını ve yaygın olarak yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Etkili aşılar, önleme stratejileri ve ilaçlar mevcut olmasına rağmen, hepatitten kaynaklanan ölümler küresel olarak artmaya devam etmektedir" diye konuştu.

"Dünyada hastaların 3'te 2'si yeterli bakım ve tedavi almıyor"

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatitin karaciğer hastalığı, karaciğer sirozu ve karaciğer kanserine yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Bununla birlikte, dünyada Hepatit B hastalarının üçte ikisi hala yeterli bakım ve tedavi almamaktadır. Bu durum, hastaları ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakmaktadır. Dünya Hepatit Günü'nün, 28 Temmuz'da her yıl kutlanan küresel bir girişim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Bu etkinliğin temel amacı, viral hepatitle mücadele etmek, önleme yollarını yaygınlaştırmak ve test edilmesinin yanı sıra tedavinin önemini vurgulamaktır" ifadelerini kullandı.

"Yeni slogan: harekete geç, test et, tedavi et, aşıla"

Bu yılki Dünya Hepatit Günü'nün temasının "Harekete geç. Test et, tedavi et, aşıla" olarak belirlendiğini söyledi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, bu tema doğrultusunda, öne çıkan çağrıları ve eylemleri şöyle sıraladı:

"Bilgi edinme ve farkındalık oluşturma: Hepatitin türleri, bulaşma yolları, önlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi edinin. Bu bilgileri arkadaşlarınız, aileniz ve toplumunuzla paylaşarak farkındalık oluşturun.

Test yaptırma ve aşılanma: Özellikle risk altındaki kişileri hepatit testi yapmaya teşvik edin. Hepatit A ve B için aşı olmak, önleme açısından hayati önem taşımaktadır. Hepatit C'nin erken teşhisi ve tedavisi ise iyileşmeye yol açabilir.

Harekete geçme: Her 30 saniyede bir kişinin Hepatitle ilişkili bir hastalıktan ölmesi nedeniyle, viral hepatitle mücadelede harekete geçmek için bekleyemeyiz. Bireysel ve toplumsal olarak, hepatit konusunda daha aktif rol almalıyız."

Dünya Hepatit Günü'nün, viral hepatitin küresel etkisini azaltmak ve 2030 yılına kadar hepatitin ortadan kaldırılması hedefine ulaşmak için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Farkındalık oluşturma, test ve tedavi hizmetlerine erişimi artırma, aşılama ve toplumsal seferberlik, bu mücadeledeki kilit unsurlardır. Hep birlikte hareket ederek, viral hepatitin yıkıcı etkilerini azaltabiliriz" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler