TKDK Ardahan İl Koordinatörlüğü yatımcılarla buluştu
AB Komisyon denetimi sonrasında yetki devrini alan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ardahan İl Koordinatörlüğü 15 Şubat – 15 Mart tarihleri arasında proje kabulüne başladı.
AB Komisyon denetimi sonrasında yetki devrini alan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ardahan İl Koordinatörlüğü 15 Şubat – 15 Mart tarihleri arasında proje kabulüne başladı.
Koordinatörlük bu kapsamda uygulayacağı program ve projelerle; Yerel potansiyel ve kaynaklara dayalı olarak kırsal ekonominin rekabet gücünün yükseltilmesi, Gelir ve istihdam imkânlarının artırılması ve çeşitlendirilmesi, insan kaynaklarının ve örgütlenme düzeyinin geliştirilmesi, Fiziki ve sosyal altyapı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, etkinleştirilmesi ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, Kırsal çevrenin, doğal ve kültürel varlıkların korunarak geliştirilmesi suretiyle kırsal toplumun refahının artırılması hedeflenmekte.
Ardahan İl Koordinatörlüğü bu hedefler doğrultusunda 9. Proje Çağrı İlanı bilgilendirmesi için bugün (18 Şubat 2013 Pazartesi) saat 10:00’da Ardahan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Toplantı Salonunda çiftçiler, muhtemel faydalanıcıları ve kamu ve özel sektör temsilcilerinin iştirakiyle IPARD kırsal kalkınma programları hakkında, yoğun katılımın sağlandığı bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi.
Toplantı İl Koordinatörü Levent Demirel’ in katılımcıları selamlama konuşmasıyla başladı. Proje Başvuru Yönetimi Birimi Kıdemli Uzmanı, Esra Karan tarafından destek verilecek faaliyet alanları ve bu alanlarda başvuru paketini oluşturan proje kalemlerinin neler olduğu, başvuru şartları, genel uygunluk kriterleri, uygun yatırımlar ve miktarları, yapım işleri ve makine-ekipman alımı ve sıkça sorulan soruları da içerisine alan Koordinatörlük sunumunu takiben; uzman personellerce yardım masaları oluşturularak yatırım çeşidine göre katılımcıların sorularına cevap verildi.
TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU:
Süt ve Et üreten tarımsal işletmeler (Kanatlı dahil)
Süt toplama tesislerinin kurulması
Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
Kanatlı Eti Kesimhane
Kanatlı Eti İşleme Tesisi
Kırmızı Et Kesimhane
Kırmızı Et İşleme Tesisi
Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması
Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması
Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi (Arıcılık ve bal üretimi, tıbbi ve aromatik bitkiler ve süs bitkileri yetiştiriciliği)
Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi
Kırsal Turizm
Kültür balıkçılığının geliştirilmesi
Alanlarında yapılacak yatırımlara destek verecek. Destek konuları yapılacak yatırımın yapım işleri, makine-ekipman ve bilgi sistemleri alımı, hizmet alımı ve proje görünürlüğünü kapsamakta. Hibe oranı Et ve Süt Üreten Tarımsal İşletmelere yatırım kapsamında, yatırımcının 40 yaşın altında olması durumunda % 65’e kadar çıkabilmekte. Diğer faaliyet alanlarında hibe oranı % 50 olup uygun harcama kalemlerinde KDV muafiyetine tabi olacaklar. Yatırımcılar 5.000 Avro ile 3.000.000 Avro aralığında uygun harcama yapabilecek.