Tadımızı Kaçıracak Tatlandırıcı Gerçeği
Pancarından yapılan şeker yerine, Türkiye'de de hızla artan Nişasta Bazlı Şeker tüketimi, obezite gibi birçok sağlık sorununa yol açıyor.
Kars’ta bacası tüten tek devlet fabrikası olan Şeker Fabrikası’nın Devlet eliyle bir an önce kapatılmak istenmesi, Nişasta Bazlı Şekere rağbet edilerek halk sağlığının tehlikeye düşürüldüğü gerçeği artık Dünya da fark edilmesine rağmen ne yazık ki ülkemizde de Kars’ta da görmezden geliniyor.
Birçok Avrupa ülkesinde NBŞ tesisleri kapatılırken, Türkiye’de kota oranları Bakanlar Kurulu kararıyla artırılıyor. Taşınmasının kolay ve maliyetinin ucuz olması sebebiyle NBŞ üretimini yaygınlaştırmak, halk sağlığını ikinci plana atmak anlamına geliyor. Avrupa ülkelerinde kişi başına düşen NBŞ miktarı 1,5 kg iken ne yazık ki bu oran Türkiye’de 6 kilogramı geçmesi oldukça düşündürücü. Geçtiğimiz günlerde Zonguldak Ereğli’de aşırı kola tüketimi ve obezlik nedeniyle 9 yaşındaki Taha Soysal hayatını kaybetti. Bu nedenle okulların açılmasıyla birlikte bu tehlikenin daha da yaklaşması nedeniyle bir an önce NBŞ üretimindeki kotaların Avrupa seviyelerine çekilmesi bir hayli önem arz ediyor.
OBAMA, NBŞ’YE KARŞI HALKINI UYARMIŞTI
Amerikan Lideri Michelle Obama bile ABD halkını bu ürünleri kullanmamaları konusunda uyarmıştı. Fakat Türkiye'de cola'dan çikolataya her şeyin içinde hem de bazen izin verilenden daha fazla NBŞ var. Dünya da Üç tehlikeli beyaz olarak bilinen 'un, şeker ve tuz'un insan sağlığına etkisi tartışılırken, daha az maliyetle elde edilen ve gazozdan çikolataya pek çok üründe kullanılan nişasta bazlı şeker (NBŞ), bazı AB ülkelerinde de yasaklandı. Türkiye, dünyanın en büyük 4. şeker pancarı üreticisiyken, ton başına 250-300 dolar daha ucuz olan 'mısır şurubu' üretmek için sadece 2010 yılında 500 bin ton mısır ithal etti. Ancak içeriğinde fruktoz olan mısır şurubu ile yapılan gıdalar, doktorlara göre kronik hastalıkları salgına dönüştürüyor.
FRANSA, HOLLANDA, İNGİLTERE’DE YASAKLANDI!
Fransa, Hollanda ve İngiltere’de bu nedenlerle Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) olarak da adlandırılan mısır şurubu üretimini yasakladı. En büyük üretici ABD ise üretim kotasını düşürdü. Türkiye'de ise Danıştay'ın kesinleşmiş kararına rağmen Bakanlar Kurulu kotayı düşürmemekte ısrar etti. NBŞ artık kotalı, kotasız ve merdiven altı olarak; alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, baklava, bisküvi ve her türlü unlu mamul sanayiinde kullanılıyor. Üstelik yalnızca tat verici olarak değil fermantasyon, raf ömrünü uzatma, nem dengesini koruma amacıyla da... İnsan sağlığına etkisi nedeniyle tartışılan mısır şurubunu, sağlık ve ticari yönü üzerinde durulması gerekiyor.
NBŞ TEHLİKSİNİ ANLATAN MİLYONLARCA BROŞÜR HAZIRLANDI
Soframızda ki bu tehlikeye dikkat çeken Kars Şeker –İş Sendikası Başkanı Ertan Altunoğlu ve şeker çalışanları, Kars pancarından yapılan şeker yerine, NBŞ kullanmanın Kars’a ve Karslıya ihanet olacağını söylediler. Bu nedenle fabrikanın bir an önce kapatılmak istendiğine vurgu yapan Altunoğlu, Dünya da NBŞ tehlikesini anlatan binlerce broşür hazırladıklarını ve halka dağıtacaklarını açıkladı.
KHA