Süheyl Batum'dan Şok Sözler
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, "Laik bir devlette, dinim böyle emrediyor, din kuralları diye kural konulamayacağını düşünüyoruz. " dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, partisinin Anayasa vizyonunu anlattı. Yeni anayasa çalışmalarının, tüm siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve ilgili kesimlerden oluşan anayasa meclisi tarafından yürütülmesi gerektiğini, en son metnin referanduma da götürülmesinin düşünülebileceğini söyledi. Batum, başlangıç metninde yurttaşlığın hak ve özgürlüklere dayalı, insan onurunu öne çıkaran hukuksal bir bağ olduğunun vurgulanmasının öngörüldüğünü belirtti.
Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin isteğe bağlı şekilde düzenlenmesi gerektiğini savunan Batum, Anayasa'da Türkçe'nin resmi dil olarak korunması gerektiğini dile getirdi. Batum, devlet okullarında da anadilin öğretilmesi imkanının getirilmesi gerektiğini söyledi.
Seçim barajının yüzde 5'i aşmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydeden Batum, CHP'nin anayasa vizyonu içerisinde YÖK'ün kaldırılması hususunun da bulunduğunu aktardı.
Batum, başkanlık sisteminin bir seçenek olarak görülmemesi, parlamenter sistemin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Üniter devlet korunarak, yerel yönetim reformunun hayata geçirilmesi görüşüne savunan Batum, "Yereli ve bölge halkını ilgilendiren konu ve kararlarda itiraz edici referandum benimsenebilir. " diye konuştu.
Batum, anayasada özel yetkili mahkemelerin kurulamayacağı yönünde hükmün yer almasının öngörüldüğünü ifade etti.
Batum, gazetecilerin üniversitelerde başörtüsü ile ilgili bir sorusunu şöyle cevapladı: "Laik bir devlette, dinim böyle emrediyor, din kuralları diye kural konulamayacağını düşünüyoruz. Öğrencilerin özgürlükleri bağlamında değerlendirdiğimiz zaman, öğrencilerin kamu düzenine, başkalarının hak ve özgürlüklerine ve laik devlet düzenine aykırı olmamak koşulu ile kıyafetlerini giyebileceklerini düşünüyoruz. "
Yerel yönetimler reformu ile ilgili konunun çok tartışıldığını söyleyen Batum, Türkiye'nin Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın 9 maddesi ile kendisinin bağlı olduğunu söylediğini kaydetti. Batum, "Herkesin zannettiği gibi bizlerin böyle çok şey maddelere çekince koyduğumuz, dolayısı ile kaldırdığımız takdirde Türkiye'de üniter devletin ortadan kalkacağı gibi bir şey doğru değildir. " ifadesini kullandı. Batum, konunun yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, kararların merkezden alınmaması ve özellikle Mali alanda yetkinliklerin artırılması ile ilgili bir değerlendirme olduğunu belirtti.
Bir başka soru üzerine ise Batum, ana dilde eğitim diye bir konunun çok zor olabileceğini, fiziksel olarak da mümkün olmadığını ifade etti. Batum, "Biz ana dilin öğretilmesinin yapılabileceğini öngördük. Bu seçimlik bir ders olarak, nasıl yeterli talep varsa coğrafya dersi koyuyorsun, ileride dediğim gibi biz Arapça öğrenmek, Çerkezce öğrenmek istiyoruz denildiği zaman bu olanağın sağlanması gerektiği…" şeklinde konuştu.
haberler