Son 1 ay!
Şeker pancarı ekmek isteyen Karslı ve Iğdırlı çiftçiler için geri sayım başladı.
KARS MANŞET
2020 yılında pancar üreticilere verilen desteğin ardından sözleşme imzalama süreci başladı. Pancar ekmek isteyen üreticiler için Nisan ayının ilk haftasına kadar sözleşme imzalama süreci başladı.
Kars Şeker Fabrikası Müdürü Mevlüt Dülger, pancara ilginin bu yıl fazla olduğunu kaydederek, “Bu ilgiyi henüz biz rakamlara yansıtamadık. Kars yöresi, Iğdır pancar çiftçilerini de artık Kars fabrikasına bağladık, dolayısıyla onların bütün sorunlarıyla da biz ilgileniyoruz. Iğdır önemli bir potansiyele sahip, biz inşallah bu potansiyeli uyandıracağız. İstediğimiz hedeflere de ulaşmayı hedefliyoruz. Benim pancar üreticisi dostlarımdan istirhamım ellerini çabuk tutsunlar zira fabrikamıza tahsis edilen üretim kotası Nisan ayının ilk haftası doluyor. Sözleşmeli üretim yapıyoruz ve sözleşme süresi bitince üreticilerimizin sıkıntıya girmesini istemiyoruz. Pancar ekmeye karar veren çiftçi dostlarımız gelip sözleşmelerini imzalasınlar.” dedi.
Dülger son olarak sloganlarını tekrar ederek, “Pancar eken kazanacak, ekmeyen pişman olacak” ifadesini kullandı.
Şeker pancarının sözleşmeli yapılan bir tarım olduğunu anımsatan Şeker Fabrikası Ziraat Müdür Yardımcısı Şahin Şahin de “Şeker pancarının bütün üretim girdilerini biz çiftçilerimize temin ediyoruz. Tohum ve gübresini veriyoruz, ekim için makine veriyoruz, yapılan bu ekimin bedelini de ekim avansı şeklinde ödüyoruz. Pancar toprak yüzeyine çıktıktan sonra da pancarın bakım dönemi başlıyor. Bu dönemde pancarın bakımı için yapılan masrafların karşılığı bakım avansı ödemesi yapıyoruz, daha sonra sulama döneminde yine sulama avansı veriyoruz. Ayrıca çıkarılacak tahmini pancara göre küspe istihkakları var, bunu üreticimiz isterlerse kampanya döneminde küspe olarak isterlerse nakdi olarak 2 taksit halinde veriyoruz. Hasat döneminde ise bizim makinelerimizi kiralama usulüyle veriyoruz ve söküm avansı da veriyoruz. Yani üretici tohumu toprağa attığı andan itibaren hemen hemen cebinden hiçbir girdi masrafı çıkmadan tamamen avanslarla pancarı söküp bize teslim ediyorlar. Pancar bedelleri ise teslimden sonra aldıkları avanslar düşüldükten sonra 60 gün içerisinde üreticilerin hesaplarına aktarılıyor.” diye konuştu.