Sokak hayvanı gönüllülerine yönelik ’Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi’ düzenlendi
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Veteriner Hekim Odası ve Mersin Üniversitesi iş...
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Veteriner Hekim Odası ve Mersin Üniversitesi iş birliğinde, "Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Eğitimi" düzenlendi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Nikah ve Etkinlik Salonu'nda düzenlenen eğitim kapsamında sokak hayvanı gönüllülerine; "5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve 7332 sayılı Kanun', "Kedi ve Köpek Davranışları', "Kedi ve Köpeklerin Beslenmesi', "Hayvan Hastalıklarının Tanınması', "Kısırlaştırma', "İşaretleme', "Aşılama" ve "Sahiplendirme" konularında ilgili kurumlar tarafından görevlendirilen eğitmenler tarafından bilgiler verildi. Etkinlik bitiminde ise gönüllüler, sokak canlarını beslerken karşılaştıkları problemlere yönelik uzmanlardan bilgi aldı.
Etkinlikte katılımcılar Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından verilen "Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Kimlik Kartları" için form doldurdu. 1 yıl boyunca geçerli olan bu kimlik sayesinde gönüllüler, kendi bölge ve mahallesinde bulunan sahipsiz canların bakım ve sorumluluğunu üstlenebileceği gibi, aşı, mama, kısırlaştırma gibi ihtiyaçları da, yerel yönetimle iş birliği içerisinde gerçekleştirebilecek.
"Vatandaşımızla ortak alınmış kararlarla hizmet uyguluyoruz"
Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, Büyükşehir Belediyeleri'nin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre; sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılanması, sahiplendirilmesi, sahiplendirilemeyen hayvanların ise besleme ve bakımlarının yapıldıktan sonra alındıkları ortama bırakılmasından sorumlu olduklarını dile getirdi. Sokak canlarının barınma ve beslenme ihtiyacını karşılarken en büyük paydaşlarının, yerel hayvan koruma gönüllüleri olduğunu belirten Yıkılmaz, "Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Veteriner Hekim Odası ve Mersin Üniversitesi'nden görevlendirilmiş olan eğitmenler tarafından, yarım günlük bir eğitim vererek, yerel hayvan koruma görevlisi adlarına kimlik kartı çıkartılmasını sağlayacağız. Mersin Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik iş ve işlemleri paydaşlarının görüşleri doğrultusunda yapıyor. Dolayısıyla ortak alınmış kararlar doğrultusunda gerçekleştirilen hizmetler de ister istemez vatandaşı daha memnun ediyor. Biz vatandaşı dinliyoruz. Eksik olduğumuz hususları iyileştirmeye yönelik çalışmaları yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Yerel yönetimle temas halinde olmak gurur verici"
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında katılımcılara bilgi veren ve sokak hayvanları için yapılan uygulamalarda Mersin Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü HAYDİ ekibi, İlçe Tarım Müdürlükleri ve gönüllülerle sürekli dirsek teması halinde çalıştıklarını kaydeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlisi Deren Civaoğlu, Mersin'de patili dostlar için en güzel çalışmalardan bir tanesi olan Patifest'i de çok beğendiğini söyleyerek, "İnsanlar için yapılan bir festivalden ziyade, hayvanlar için yapılan bir festivali düşünebiliyor musunuz Türkiye'de? Mersin bir ilki yaşıyor. Bizim için yerel yönetimle dirsek dirseğe temas halinde olmak, ortak paydada buluşabilmek gurur verici" dedi.
Eğitimlerin gönüllüler için oldukça faydalı olduğunu belirten Civaoğlu, "Bizler sokakta hayvanlara bakıyor ve onları seviyoruz. Ancak nasıl ki üniversiteden mezun olduğumuzda teoride her şeyi biliyorsak, pratikte eksiğimiz varsa bu eğitimlerde onlara mevzuatı anlatıyoruz. Onlar da bu eğitimlerle kendi haklarını, hayvanların haklarını nasıl savunabilirler bunu öğreniyorlar. Bu yüzden 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve buna istinaden çıkartılan mevzuatla ilgili bilgilendirme yaptık" şeklinde konuştu.
Katılımcılar, etkinliği faydalı buldu
Eşiyle birlikte sokak hayvanları gönüllüsü olan Saadet Baytaşoğlu, eğitimi oldukça yararlı bulduğunu söyleyerek, "Eğitim sayesinde, zorda kaldığımız zaman nereye başvuracağımızı ve ne yapacağımızı öğrendik. Mersin Büyükşehir Belediyesinin barınağından oldukça memnunuz. Her konuda bize yardımcı oluyorlar. Şu anda 3 ayaklı bir canımız barınakta yatıyor. Onu ziyaret ettiğimizde çok güzel bakıldığını görüyoruz" dedi. Eşiyle birlikte sokak canlarından 10 köpek ve 50'ye yakın kediye baktıklarını belirten Baytaşoğlu, " Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok. Herkes elinden geleni yapıyor, ancak halkın eğitilmesi lazım" diye konuştu.
Katılımcılardan Serap Çetinalp de etkinlik sayesinde bilmediği birçok bilgiyi öğrendiğini ifade etti. Çetinalp, kendisinin de sokaktan bir can sahiplendiğini ve onunla birlikte yaşamaya başladıktan sonra, sokak hayvanları konusunda daha duyarlı olduğunu dile getirdi.
İHA
Kaynak: