Serhat Bölgesi, İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası Olacak!
Serhat Kalkınma Ajansı, Amsterdam Belediyesi ve Güvenilir, Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) işbirliğiyle düzenlenen “Tekstilde 21. Yüzyılın Yeni İmalat Bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” projesinin tanıtımı Kalkınma Bakanı
Serhat Bölgesi, İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası Olacak!
Serhat Kalkınma Ajansı, Amsterdam Belediyesi ve Güvenilir, Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) işbirliğiyle düzenlenen “Tekstilde 21. Yüzyılın Yeni İmalat Bölgesi: İnsana ve Çevreye Duyarlı Üretim Sahası” projesinin tanıtımı Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katıldığı bir toplantıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars’ta faaliyet yürüten Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA), Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ile Güvenilir Sürdürülebilir ve Çevreci Üretim Derneği (GÜÇDER) ve Amsterdam Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından desteklenen ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdare Başkanlığı'nca (KOSGEB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR), Halkbank, Vakıfbank, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars Valiliği’nin de içinde yer aldığı projenin tanıtım toplantısı The Ritz Carlton otelde düzenlenen basın toplantısı ile gerçekleşti. Tanıtım toplantısına Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Vekili İbrahim Şenel, bölge illerinin milletvekilleri, Serhat kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Kars Valisi Eyüp Tepe, Genel Sekreter Vekili Mehmet Özdoğan, kalkınma ajansları temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile 400’den fazla iş adamı katıldı.
“TOPYEKÜN KALKINMA SEFERBERLİĞİ İÇİNDE OLMALIYIZ”
Serhat Kalkınma Ajansı’nın proje üretebilme kapasitesine işaret eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracat rakamları hakkında değerlendirmelerde bulunarak, "2013 yılsonu itibariyle, inşallah bu yıl ki ihracatımız 153 milyar dolar civarında gerçekleşecek" dedi. Türkiye'nin kişi başı gelir hedeflerinden de değinen Bakan Yılmaz, “Hedeflerimez sadece Ankara, İstanbul, İzmir'le ulaşılamaz. Buralarda önemli ama bütün yörelerimizin enerjisini harekete geçirmek durumundayız. Bütün illerin, bölgelerin enerjisini harekete geçirmeliyiz. Topyekün bir kalkınma seferberliği içinde bunu yapmalıyız. Biz buna kapsayıcı kalkınma diyoruz” şeklinde konuştu.
Farklılaşma, markalaşma ve yenilikçiliğe vurgu yapan Yılmaz, Ajans uzmanlarının bölgelerinde sözü dinlenen kişiler olduklarını, özellikle yatırım destek ofisi uzmanlarının illerde yatırımcılara her türlü danışmanlık desteği verdiklerini ve doğru yönlendirmeler yaptıklarını söyledi. Yatırım teşvik belgelerindeki artışta büyük pay sahibi olan YDO uzmanlarının illerin kalkınmasında gizli aktörler olduklarını beliretn Yılmaz, “Herhangi bir ilimize giden yatırımcının ilk önce YDO uzmanları ile temasa geçmesi gerekiyor. Lisan bilen, analiz yapabilme gücü yüksek, sürekli sahada iş yapan, hem yerele hakim hem de stratejik bakış açısına sahip değerli YDO uzmanlarından sonuna kadar faydalanılmasını ve yerelin de bu uzmanlara sahip çıkması gerekiyor. Ülkenin her yerinde o bölgeye uygun bir sektörün iş yapabileceğini görüyoruz. İzmirli bir tekstil firmasının Iğdır’a yatırım yapmasının bölge insanına da örnek olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
SERKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Kars Valisi Eyüp Tepe de, Serhat Bölgesinin göç veren bir bölge olarak göçü durdurması ve bunun için emek yoğun sektörlere odaklanılması gerektiğini vurguladı. Markalaşmanın, yenilikçiliğin ve farklılaşmanın önemine dikkat çeken Tepe, SERKA ve GÜÇDER’in insana ve çevreye duyarlı üretim sahasının da bu amaçla hazırladıklarını ve yurt dışı ile bağlantı kurarak kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdiğini söyledi. Vali Tepe, yatırımcıları, Serhat bölgesine yatırım yapmaya davet etti.