Reform Kabinesinde Uyum ve Denge
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümetin Bakanlar Kurulu üzerindeki çalışmalarına ağırlık verdi.
Star Gazetesi'nden Şerife Güzel'in haberine göre; Konuta kapanıp listesi üzerinde çalışan Davutoğlu, yeni kabine listesini sunmak için ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara’ya dönüşünü bekliyor.
Davutoğlu’nun, Merkez Yürütme Kurulu(MYK) ve kurmaylarıyla istişareleri sırasında İstanbul’a giderek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşüp kabine listesini onaylattıktan sonra Ankara’ya dönmesi ve açıklamayı yapması da konuşuldu.
Ancak bu formül yerine, kabinenin görüşmesinin de onayının da Ankara’da olmasının daha uygun olacağı benimsendi. Bu nedenle Davutoğlu, Cumhurbaşkanı’nın Ankara’ya dönüşünü bekleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’daki programlarına kısa bir ara vererek Ankara’ya gelip Davutoğlu ile görüştükten sonra yeniden İstanbul’a dönebileceği konuşuluyor.
KRİTİK GÜN
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın perşembe gününden itibaren İstanbul programının oluşu nedeniyle görüşmenin pazartesi günü gerçekleşme olasılığının yüksekliğine dikkat çekiliyor. Bu arada Başbakan Davutoğlu da dünkü programını tamamen boşaltarak “kabine mesaisi”ne harcadı. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeye elinde kabine listesiyle gidecek. Başbakan Davutoğlu, hazırlanacak olan kabine listesinde uyum ve dengenin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık arasında senkronizasyona önem veriyor.
DENGE GÖZETİLECEK
Kabine listesi hazırlanırken özellikle bölge ve il dengelerine dikkat edilecek. Başbakan Davutoğlu’nun da, kurmaylarıyla değerlendirmesi sırasında, “Ankara ve İstanbul dışında, bir ilden iki bakan olmayacak” dediği belirtildi.
Dolayısıyla Ankara ve İstanbul’dan farklı bölgelerden birden fazla bakan kabinede yer alabilecek. Ancak Bakanlar Kurulu’na üye seçilecek diğer illerden sadece birer ismin olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Başbakan Davutoğlu’nun kabine listesinde en çok ekonomi yönetiminde kimlerin yer alacağı merak ediliyor.
Kulislerde AK Parti’lilerin birbirine en çok sorduğu soruyu, “Ekonomi yönetimi kimlerden oluşuyor” sorusu oluşturuyor. Bugüne kadar AK Parti iktidarlarında görev yapan ekonomi kurmaylarının hep “istikrarın bir unsuru” olarak görüldüğüne işaret eden parti kurmayları, ekonomi yönetimine hangi isim gelirse gelsin, AK Parti’nin, “güven ve istikrarın temel unsuru olmaya devam edeceğine, dolayısıyla isimlere takılmamak gerektiğine” işaret ediyorlar.
Ekonomi yönetiminde yer alacak isimlerin bir biriyle uyumlu çalışabilecek isimler olmasına özen gösterileceği ve özellikle yeni dönemde partinin ekonomik duruşunu oluşturacak yaklaşımı taşımaları bekleniyor. AK Parti’nin 2002’deki ilk iktidara geldiği dönemde gerçekleştirdiği reformlar benzeri adımların atılacağı bu yeni dönemde, özellikle yatırımlar ve yatırımcı bakanlıklar konusunda hem Başbakan Davutoğlu, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hassasiyetli davranacakları belirtiliyor.
Hem ekonomide, hem büyük yatırım alanlarında önemli reformlara hazırlanan Davutoğlu’nun, yeni dönemde reformları, bugüne kadar kullanılmayıp boşta tutulan 5. başbakan yardımcılığının koordinasyonuna verebileceği ifade ediliyor.
FETÖ İLE MÜCADELEDE İKİ BAKANLIK ÖNEMLİ
Yeni kabineyle birlikte yeni dönemde özellikle Adalet ve İçişleri Bakanlıklarını üstlenecek olan isimler de merak ediliyor. Bugüne kadar bürokraside yapılan görevden uzaklaştırmalar ve operasyonların ardından, özel sektörde para kaynaklarına operasyon düzenleme boyutuna gelinen paralel yapıyla mücadelede gerekli hassasiyeti gösterebilecek isimlerin bu iki koltuğa oturtulacağı tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, özellikle bu iki koltuğa oturtulacak isimlerle ilgili hassas davranması bekleniyor.