Onbinler Taksim'e aktı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde kutlamaların merkezi İstanbul Taksim Meydanı oldu.
Binlerce polis de alandaki yerini aldı. 1977 yılındaki 1 Mayıs'ta da açılan 800 metrekarelik dev pankart sabahın ilk ışıklarıyla meydana asıldı. Meydana çıkan yollar bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı. Meydan çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Otobüs duraklarının camları zarar görmemeleri amacıyla söküldü. Saat 14:00'te ise Tüm Türkiye'de "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı atıldı. Çıkan ortak ses desibel rekoru kırdı.
DAKİKA DAKİKA 1 MAYIS
16:30
Taksim Meydanı'nda kalabalık azaldı. Meydandan ayrılan gruplar İstiklal Caddesi'ndeki kafelere gittiler. Konuşmalar esnasında havaya konfeti atıldı.
15:50
Taksim Meydanı'nda konuşmaların bitmesinin ardından Kardeş Türküler ve Grup Yorum'un konseri başladı. Ancak konuşmaların çok uzaması nedeniyle meydan boşalmaya başladı.
Saat 14.00'de başlayan kutlamalarda açılış konuşmalarının uzun sürmesi üzerine, Grup Yorum konserini beklemeyen gruplar, Taksim alanını terk etmeye başladılar.
14:45
Kutlamalara katılan bazı vatandaşlar, aileleriyle birlikte Taksim Gezi Parkı'nda piknik yaptı. sıcaktan bunalanlar da parkta uzanarak dinlendi.
14:30
Etkinlikte daha sonra 1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 1 Mayıs 1977'de ölenlerin isimlerinin tek tek okunmasının ardından katılımcılar da “Burada” diye karşılık verdi.
14:10
Sahneye çıkan bir grup tarafından 21 dilde 1 Mayıs ile ilgili selamlama yapıldı. Etkinlikler kapsamında daha sonra Ruhi Su Dostlar Korosu Sahne aldı. Koronun seslendirdiği 1 Mayıs şarkısına katılımcılar da eşlik etti.
14:02
Etkinlikte, sahnede bulunan ekrandan geçen ay vefat eden senarist Meral Okay'ın daha önce bir konuşmada “Merhaba bu ülkenin vicdanlı, dürüst, namuslu iyi insanları... Sizleri burada görmekten, sizlerle birlikte olmaktan onur duyuyorum” dediği videosu gösterildi.
14:00
1 Mayıs dolayısıyla her yıl Kazancı Yokuşu'nda yapılan anma töreni karanfillerle yinelendi. 1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'ndaki kutlamalarda hayatını kaybedenlerin anısına Kazancı Yokuşu'nda saygı duruşunda bulunuldu ve Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakıldı. Kazancı Yokuşu ve Atatürk anıtı önündeki anma törenine DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Avukat Eşber Yağmurdereli ve çeşitli sendikaların üyeleri katıldı.
13:50
Tarlabaşı ve Şişli'den gelenlerin hepsi meydana giremedi. Meydana giremeyen gruplar Gezi Parkı'nı doldurdu.
13:20
Taksim Meydanı'nı dolduran binlerce kişi slogan atıyor.
İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamalarında renkler önemini yitirdi, G.Saraylılar, F.Bahçeliler ve Beşiktaşlılar birlikte kutlamalara katıldı. Mecidiyeköy’de toplanan gruplar işçi bayramında tek yürek oldu.
Galatasaray’ın taraftar grubu Tek Yumruk, 1 Mayıs’a aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu coşkulu bir grupla kalabalıkla katıldı. Gruptakiler, ünlü devrimci Che Guavara’nın "Hasta La Victoria Siempre ( Kurtuluşa Kadar Savaş)" sözünün yazılı olduğu dev pankart ile "Endüstriel Futbola Karşı Yaşasın 1 Mayıs" yazılı döviz taşıdı ve zaman zaman "Zıpla zıpla zıpla... Zıplamayan faşisttir" diye bağırdı. Fenerbahçe’nin taraftar grubu da "Fenerbahçe halktır yenilmez" diye slogan attı.
12:50
Mecidiyeköy'de yaklaşık 80 kişilik grup, işyerlerine zarar vererek Taksim Meydanı'na doğru ilerliyor.
12:45
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğünde Taksim Meydanı'nda düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları başladı. The Marmara Oteli önüne, konuşmaların yapılabilmesi ve etkinliklerin gerçekleştirilmesi için kurulan platformun üst kısmında “Birlik, Mücadele, Dayanışma 1 Mayıs, İşçiyiz, Emekçiyiz, Haklıyız” yazısı yer alırken, iki yanına Türkçe ve Kürtçe “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankartlar asıldı. Platforma kurulan dev ekranlardan da önceki 1 Mayıslara ilişkin görüntüler yansıtıldı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliklerini, oyuncular Aslı Öngören ve Levent Üzümcü sundu. Sanatçı Mustafa Alabora, etkinlikte Nazım Hikmet'in “Taranta Babu'ya mektup” şiirinden bir bölüm okudu.
Çeşitli pankartların açıldığı kutlamada, 7 dilde “1 Mayıs” yazılı pankart dikkati çekerken, katılımcılar “Biz emekçiyiz, savaşa geçiş vermeyeceğiz”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” şeklinde sloganlar attı.
12.10
Tarihe 'Kanlı 1 Mayıs' olarak geçen 1 Mayıs 1977’de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler, Kazancı Yokuşu’ndaki anıtın önünde anıldı. Tertip komitesi üyeleri bir dakikalık saygı duruşunun ardından, Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Taksim Meydanı’nda kutlanıyor. Sabah saatlerinden itibaren dolmaya başlayan Taksim Meydanı’nda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Alana girişlerin yapıldığı Tarlabaşı Bulvarı, Harbiye ve Gümüsuyu Caddeis’nde arama noktaları oluşturuldu.
DİSK Başkanı Erol Ekici ve KESK Başkanı Lami Özgen’in katıldığı anmaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, DSP Genel Başkanı Masum Türker de katıldı. Kazancı Yokuşu’ndaki 1 dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan DİSK Başkanı Erol Ekici, bu yıl da 1 Mayıs’ı KESK, DİSK, TMMOB ve TTB ile ortaklaşa kutladıklarını söyledi. Ekici, başta 1 Mayıs 1977 olayları olmak üzere 89, 98 ve 96 yıllarındaki kutlamalarda hayatını kaybedenlere borçlarını ödemek için alanları doldurduklarını söyledi. Ekici, “Bundan sonra başta 77, 89 ve 96’da yitirdiğimiz 1 Mayıs şehitlerimizin failleri ve katilleri bulunup hesap verinceye kadar bu ısrarımız, kararlılığımız sürecek. Buradan tüm şehitlerimize ‘bıraktığınız mirasa sahip çıkanlar var, siz rahat uyuyun’ diyorum.” dedi.
Kazancı Yokuşu'ndaki anmanın ardından tertip komitesi üyeleri 1 Mayıs çelengini Taksim Cumhuriyet Anıtı’na bıraktı. Anıt önünde konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “ 1 Mayıs’ı yıllardan sonra tekrar birlik, mücadele ve dayanışma ruhuyla kutlamanın coşkusu ve sevincini yaşıyoruz. Bunu ifade ederken yıllar öncesinden başta bu meydanda, diğer alanlarda yaşamını yitiren arkadaşlarımızın ve yoldaşlarımızın anılarına bağlılığın ifadesini bir kez daha burada haykırmak istiyoruz.” diye konuştu.
1 Mayıs kutlamalarını Taksim’de kutlamanın onuru ve coşkusunu yaşadıklarını aktaran Özgen, “Bu bayrağı yarın, öbür gün bizden sonra gelecek arkadaşlarımız ve yoldaşlarımıza devretmenin gururu ve onuru içindeyiz. 1 Mayıs birlik, dayanışma ve mücadele gününü kutluyor ve ülkemize ve dünya halklarına barış kardeşlik eşitlik adalet ve özgürlük getirmesini temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
12:00
1 Mayıs kutlamalarına tiyatrocular da katılıyor. Mecidiyeköy'de biraraya gelen çok sayıda tiyatrocu Taksim'e geldi.
11:45
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Meydanı'na gelerek incelemelerde bulundu. Çapkın, ''Bu sene değişiklik olarak Anıt'la ilgili bazı tedbirler aldık. Amacımız Anıt'ın üstüne çıkarak herhangi bir kışkırtmaya sebep olacak görüntüyü vermemek'' dedi.
11:35
Gümüşsuyu’nda arama noktalarında grupları ikiye ayırıyorlar. Erkekleri bir taraftan, kadınları bir taraftan alana alıyorlar. Meslek odaları, halk evleri ve TKP’ye bağlı grupların gelmesi devam ediyor.
11:15
Kortejler Taksim Meydanı'na giriş yapıyor. Meydan dolmaya başladı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) öncülüğünde Şişhane'de oluşturulan 1 Mayıs korteji pankart ve dövizler eşliğinde Taksim Meydanı'na ulaştı. İşçilerin yürüyüşü sırasında herhangi bir olay yaşanmadı.
11:00
Taksim Meydanı'na çıkan gruplar, polisin oluşturduğu arama noktalarında didik didik aranıyor. Polis, kontrolün ardından Taksim'e ilerleyişe izin veriyor.
10:50
Şişli'den Taksim'e yürüyen gruplar arasında Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar ve Beşiktaşlılar da yer aldı. Pankart açan taraftarlar sloganlar eşliğinde yürüyüşlerini sürdürüyor.
10:30
DİSK öncülüğünde Şişli Halasgargazi Caddesi'nde toplanan grup, kortej oluşturarak Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
İş kazalarına gönderme yapan “Unutmadık, unutturmayacağız, iş kazası değil cinayet” ve “1 Mayıs” yazılı pankartlar ile kırmızı beyaz karanfillerden “1 Mayıs” yazısının oluşturulduğu çelenk arkasında toparlanan kortej, Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başladı. DİSK Genel Başkanı Erol Ekici, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de yer aldığı kortej, “Sorumlular artık hesap verecek”, “Direne direne kazanacağız”, “1 Mayıs, işçinin emekçinin bayramı” şeklinde sloganlar atıyor. Kortejin yürüyüş güzergahındaki ara sokaklarda resmi kıyafetli polisler güvenlik önlemi aldı, grup çevresindeki güvenlik ise daha çok sivil kıyafetli polisler tarafından sağlanıyor. Halaskargazi Caddesi üzerindeki bazı dükkanların kepenkleri de kapalı....
10:10
Antikapitalist Müslüman Gençler isimli grup, Fatih Camii'nden Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçtiler.
10:00
İşçi Partisi ve diğer gruplar Gümüşsuyu’ndan Taksim'e gidecek. CHP diğer kortejle birlikte gitmeyecek. Stadyumun arkasındaki yoldan alana gidecek.
09:45
Kadıköy'de bazı sendikalara üye olan işçi ve memurlar, Taksim Meydanı'nda başlayacak olan 1 Mayıs kutlamalarına katılmak üzere yola çıktı. Beşiktaş, Eminönü ve Karaköy İskelesi önünde toplanan gruplar, vapurla karşıya geçerek Taksim'de gerçekleştirilecek olan büyük kutlamaya katılacak. Ellerinde flama ve bayraklarla iskele önüne gelen gruplar, sloganlar atarak vapura biniyor.
09:40
Polis helikopterleri de havadan incelemelerine devam ediyor.
09:30
Rusya Komünist Partisi 10 kişi, ''Sosyalist Komünist için yürüyoruz'' pankartıyla Taksim Meydanı'ndaki yerini aldı.
09:20
Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün önünde polis noktası kuruldu. Gelenler kontrol edilip meydana gönderiliyor.
09:15
CHP, Halkın Kurtuluş Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Gençlik Birliği üyeleri İnönü Stadyumunun altında toplanmaya başladı.
08:00
Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamalarına Şişli üzerinden yürüyecek Devrimci İşçi Konfederasyonları (DİSK) korteji toplanmaya başladı. DİSK Genel Merkezi ile Şişli Camii etrafında yoğunlaşan gruplar yürüyüşe hazırlanıyor. Şişli Belediyesinin temizlik işçilerinin Şişli Belediyesi pankartı altında yürüyüşe katılırken, çok sayıda tiyatro oyuncusunda sabah 08:00'den itibaren toplanma yerine geldi. 1 Mayıs kutlamalarının Şişli kolunda yer alan tek tip kıyafetleri bir başka grup da dikkat çekti. Grupların saat 10:30 sularında yürüyüşe geçmesi bekleniyor.
7:30
Dolmabahçe tarafında ilk toplanan grup Halkın Kurtuluş Partisi oldu. Sabah saat 07.30 sıralarında İnönü Stadyumu’nun altında toplanmaya başlayan grup "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm" sloganları attı. Grup bir süre sonra davul eşliğinde halay çekmeye başladı.
07:00
Polis sabah 07:00'dan sonra önlem almaya başladı. Aralarında tiyatrocu Ulvi Alacakaptan da vardı. Alacakaptan, “Ben sol görüşlüydüm. Müslüman olunca anladım. Antikapitalist Müslümanlıkta da var” dedi.
Esenyurt’ta ölen işçilerin posterleri Fatih Cami’nin duvarlarına asıldı.
Yazar İhsan Eliaçık Esenyurt’ta ölen 11 işçi için gıyabi cenaze namazı kıldırdı.
05:30
Kutlamaların yapılacağı Taksim Meydanı'ndaki The Marmara Oteli'nin önüne bir platform kurulurken, meydana çıkan yollar bariyerlerle kapatılarak araç trafiği engellendi. Bomba imha ekiplerince, köpekler ve detektörlerle patlayıcı madde araması yapılan meydan ve çevresindeki direkler de tırmanmayı engellemek amacıyla yağlandı. Polis helikopterlerinin havadan kontrol ettiği Taksim Meydanı'ndaki yüksek binalara da polisler yerleştirildi. İETT otobüs duraklarının camları da herhangi olumsuz bir durumda zarar görmemeleri amacıyla söküldü.
05:00
İstanbul'a çevre illerden uçak ve karayoluyla getirilen takviye polisler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde görevlendirdikleri yerlere erken saatlerinden itibaren yerleştirildi.
04.00
Taksim Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları sebebiyle 3 vince asılmak istenirken yırtılan 800 metrekarelik dev afişin asılma işlemi tamamlandı. Üzerinde "1 Mayıs 77 Suçluları Yargılansın" yazan ve dev bir işçi resmi olan afiş gece tamir edildikten sonra Atatürk Anıtı önüne asıldı.
DEV PANKART ASILDI
Kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977'deki kutlamaların simgesi olan pankart ile Atatürk Anıtı'nın çevresi perdelenerek muhtemel bir duruma karşı önlem alındı.
Taksim'deki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları kapsamında hazırlıklar sabah erken saatlerde başladı.
Taksim Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'nın etrafına 1 Mayıs'ın adeta simgesi olan dev pankart asılarak muhtemel bir duruma karşı önlem alındı
İstanbul Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları DİSK, KESK, TMMOB, TTB öncülüğünde gerçekleştirilecek.
TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN ve BİRLEŞİK KAMU-İŞ, 1 Mayıs'ı İzmir Bornova Meydanında; HAK-İŞ ve MEMUR-SEN ise Ankara Tandoğan Meydanı'nda kutlayacak.
Üç koldan yürüyüşün ardından saat 10:00'da başlayacak Taksim'deki kutlamada, sendikalar adına birer konuşma yapılacak.
Konuşmalardan sonra Kardeş Türküler, Grup Yorum ve Kome Amed konser verecek.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim'de gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlamalarında olumsuzluk yaşanması halinde önümüzdeki sene, Taksim için izin verilmeyeceğini açıklamıştı.
İŞÇİLER TOPLANMAYA BAŞLADI
1 Mayıs kutlamalarına katılacak olan konfederasyon ve çeşitli gruplar sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Özellikle Tepebaşı, SIraselviler, Dolmabahçe ve Harbiye'de yoğunlaşan gruplar, Taksim Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmeye hazırlanıyor.
İstanbul'a çok sayıda çevik kuvvet polisi geldi
1 Mayıs kutlamaları sebebiyle İstanbul'da görev yapmak üzere çeşitli illerden takviye çevik kuvvet polisleri geldi.
Türk Hava Yolları'na (THY) ait uçaklarla sabaha karşı Atatürk Havalimanı'na iniş yapan polisler, Devlet Konukevi önünde toplandı. Polisler, buradan İETT otobüsleri ile alınarak görev yerlerine götürüldü. Polislerin Trabzon, Giresun, Antalya, Ordu, Erzurum, Malatya, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Konya'dan kafileler halinde geldikleri belirtildi. Takviye ekiplerin gelişleri sırasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü timleri de güvenlik sebebiyle hazır bekletildi. İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının ardından polislerin gece saatlerinde bağlı bulundukları illere geri dönecekleri öğrenildi.
ÜÇ KOLDAN TAKSİM'E
Şişli Kolu: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Sendikal Güçbirliği Platformu, Devrimci 1 Mayıs Platformu, Demokratik Haklar Federasyonu (DHF), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP),
Dolmabahçe Kolu: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Veterinerler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, Halkevleri, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu, Emek Kolektifi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkın Kurtuluş Partisi (HKP)
Tarlabaşı Kolu: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK),Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkların Demokratik Kongresi bileşenleri, LGBTT'ler, Feministler, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP).