Obama "soykırım" demedi
ABD Başkanı Obama, 'soykırım' kelimesini bu sene de kullanmayınca Ermeni diasporası tarafından ihanetle suçlandı.
ABD Başkanı 1915 olayları için bu yıl da "Büyük Felaket" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Barack Obama, 1915 yılı olayları için geçen yıl olduğu gibi "Büyük felaket (Meds Yeghern)" dedi.
Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan günü ile ilgili açıklamasını, bir gün önceden yayımladı.
Açıklamasında, "96 yıl öncesinde, 20. yüzyılın en kötü mezalimlerinden biriyle sonuçlanan korkunç olayları ciddiyetle hatırlıyoruz" ifadesini kullanan Obama, "Büyük felaketin dehşetini hatırlarken acı çekenlerin hatıralarını onurlandırırken ve Ermenistan halkı için dostluğumuz ve derin saygımızın sözünü verirken, kalplerimiz ve dualarımız her yerdeki Ermenilerle birlikte" dedi.
"ATILAN CESUR ADIMLARI DESTEKLİYORUM"
ABD Başkanı Barack Obama, 24 Nisan açıklamasında, "gerçeklerin tam, samimi ve adil biçimde kabul edilmesinin herkesin çıkarına" olduğunu belirterek, "Ermenistan ve Türkiye'deki bireyler tarafından aralarındaki ortak tarihi kabul eden bir diyaloğun güçlendirilmesi için atılan cesur adımları destekliyorum" dedi.
Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan günü ile ilgili bir gün önceden yayımladığı açıklamasında, "96 yıl öncesinde, 20'nci yüzyılın en kötü mezalimlerinden biriyle sonuçlanan korkunç olayları ciddiyetle hatırlıyoruz" ifadesini kullandı.
Açıklamasında, "1915 yılında, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde 1.5 milyon Ermeni'nin katledildiğini veya ölüme yürüdüğünü" savunan Obama, "kendisinin, 1915 yılında meydana gelen olaylara ilişkin bakışını tutarlı şekilde belirttiğini ve bu bakışının değişmediğini" kaydetti.
Obama, "gerçeklerin tam, samimi ve adil biçimde kabul edilmesinin herkesin çıkarına olduğunu" belirterek, "tartışmalı tarih, mevcut dönemin istikrarını bozar ve yaşamları alınanların hatıralarını lekelerken, geçmişle hesaplaşmanın barışçıl ve müreffeh bir paylaşılmış gelecek için sağlam bir temel oluşturduğunu" ifade etti.
Obama, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Tarih bize, acılı geçmişleri uygun biçimde kabul ettiğimiz ve daha iyi bir yarın doğrultusunda anlayış köprülerini yeniden inşa etmek için çalıştığımız zaman, ülkelerimizin daha güçlü, davamızın da daha adil olduğunu öğretiyor. ABD, bu dersi bizim kendi tarihimizin karanlık fasıllarından dolayı iyi bilmektedir. Ermenistan ve Türkiye'deki bireyler tarafından aralarındaki ortak tarihi kabul eden bir diyaloğun güçlendirilmesi için atılan cesur adımları destekliyorum. Meds Yeghern'i (büyük felaket) anarken ve ölenlerin hatıralarını onurlandırırken kendimizi, bu gibi yıkıcı olayların hiçbir zaman tekrarlanmamasını sağlamaya da adıyoruz."
"Ermeni halkının geçmişinde, onları yok etmeye çalışanlara karşı galibiyet, kararlılık ve direnç mirası bulunduğunu" ifade eden Obama, bir çoğu "Büyük felaket"ten kurtulanların soyundan gelen Ermeni Amerikalıların ABD'ye önemli katkılar sağladığını, zengin kültür ve gelenekleriyle ABD toplumunu güçlendirdiğini kaydetti.
Obama, "Bu trajik tarih karşısında Ermeni halkının ruhu, daha barışçıl ve adil bir dünya arayışı içindeki herkes için bir ilham kaynağı vazifesi görüyor. Büyük felaketin dehşetini hatırlarken acı çekenlerin hatıralarını onurlandırırken ve Ermenistan halkı için dostluğumuz ve derin saygımızın sözünü verirken, kalplerimiz ve dualarımız her yerdeki Ermenilerle birlikte..." ifadesini kullandı.
ANCA, OBAMA'YI "SÖZÜNE İHANET"LE SUÇLADI
ABD'deki radikal Ermeni kuruluşu Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), ABD Başkanı Barack Obama'yı "sözüne ihanet etmekle" suçladı.
ANCA, Obama'nın, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan gününe yönelik açıklamasının hemen ardından yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, "Obama, insanlığa karşı suçun düzgün biçimde kınanması ve anımsanması yönündeki sözüne bir kez daha ihanet etti" ifadesi kullanılarak, "Obama'nın Ermeni iddialarını tanıyacağına yönelik başkan seçilmeden önceki net sözlerine rağmen, seçildikten sonra bu konuda kaçamak dil kullandığı" öne sürüldü.
"Obama'nın Türkiye'nin baskısı altında sözünü onurlandırmayı reddederek bu konudaki kendi görüşünün çok gerisinde kaldığı" ileri sürülen açıklamada, "Obama, Türkiye'nin tehditlerine teslim oldu" ifadesi de kullanıldı.
NAMIK TAN: TEK TARAFLI
Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan açıklamasının "tarihin yanlış, kusurlu ve tek taraflı biçimde siyasi nitelendirilmesini yansıttığını ve bundan derin üzüntü duyduklarını" belirterek, "Tarihsel acıların tek taraflı yorumlanması, taraflar arasında uzlaşı ve barışı getirmeyecektir" dedi.
Tan, Obama'nın Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisan gününe yönelik açıklamasını Twitter'dan değerlendirdi. Twitter'a, Obama'nın açıklamasının "tarihin yanlış, kusurlu ve tek taraflı biçimde siyasi nitelendirilmesini yansıttığını ve bundan derin üzüntü duyduklarını" yazan Tan, "Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihi hakkında, üçüncü tarafların, iç siyasi değerlendirmelere dayanan yargıda bulunmalarının kabul edilemez olduğunu" kaydetti.
Tan, "bu tür haksız açıklamaların Türkler ile Ermenilerin ortak tarihi konusunda adil hafızaya ulaşılması çabalarını daha karmaşık hale getireceğini" belirterek, "Tarihsel acıların tek taraflı yorumlanması, taraflar arasında uzlaşı ve barışı getirmeyecektir. ABD, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme ve diyaloğu cesaretlendirmeli ve bunu, tek taraflı, siyasi güdümlü açıklamalarla engellememelidir" dedi.
mynet