Namık Kemal’in Belgeseli Çekiliyor
Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ), sinema kulübü öğrencileri Namık Kemal'in Kars ile olan ilişkisini, örf ve adetlerini, gelenek ve göreneklerini anlatan bir belgesel çekerek aşıklık geleneğini işliyor.
Namık Kemal Toplum Merkezi ve aşıklar evinde çekimlerine başlanan belgeselin yönetmenliğini Ender Özüstün’ün yapıyor. Belgeselde; Özge Üzümpolat, Merve Ömür, Vildan Beyribey, Ebru Sağmış ve Leyla Özbay’dan oluşan sinema kulübü öğrencileri görev alıyor.
KAÜ öğrencisi Özge Özmenpolat, Namık Kemal’in hayatı ile ilgili bir belgesel çektiklerini söyledi.
Özümpolat; Namık Kemal’in hayatı ile ilgili bir belgesel çekiyoruz, ve bu arada da ozanların aşıklık geleneğini anlattıkları sazlı sözlü atışmalarını da belgeselimize ekliyoruz. Filmin konusu İstanbul’dan Kars’a gelen iki öğrenci Namık Kemal’in Kars’la olan ilişkisini öğrenmek için geliyorlar. Oysa öğrenciler Namık Kemal’in 21 Aralık 1840 yılında Tekirdağ’da doğduğunu ve yine 21 Aralık 1888 ‘de Sakızda öldüğünü mezarının ise Bolayır’da Süleyman Paşa Türbesi’nin bahçesinde olduğunu bilmektedirler” dedi.
Senaryo gereği öğrencilerin Kars’a geldiğine dikkat çeken KAÜ Sinema Kulübü öğrencisi Özge Üzümpolat; “ Öğrenciler Kars’a geliyorlar. Kars’ta Namık Kemal Toplum Merkezinin kapısından içeri girdiklerinde aşıklarla karşılaşıyorlar ve çok şaşırıyorlar. Bir süre aşıkların atışma ve türkülerini dinledikten sonra Namık Kemal’in evini gezmeye başlıyorlar. Namık Kemal’in çocukken babasının öldüğünü ve Namık Kemal’in dedesi tarafından büyütüldüğünü Namık Kemal’in dedesi Abdullatif Paşanın 1853 -1854 yılları arasında Nilviran rütbesi ile Kars’a mutasarrıf olarak tayini çıkınca Kars’a gelen Namık Kemal’in Kars’ta kalınan 1,5 yıl zarfında Karslı Şair Müderris Vaizzade Seyit Mehmet Efendi’den taasarruf ilmini divan edebiyatını öğrendi bu arada Kır Serdarı olan (yüzbaşı) Karaveli Efendiden atıcılık, avcılık cirit oyunlarını öğrenir ve birincilik dersleri alır. Böylece Kars’a gelen öğrenciler Namık Kemal’in dedesi olan Abdullatif Paşanın konağında kaldığını ve ilk şiirini de burada yazdığını öğrenirler” diyerek çekilen belgeselin senaryosu hakkında bilgi verdi.
Namık Kemal’in hayatını belsel haline getirmek için çekimler yapan KAÜ’lü öğrenciler, yapılan çekimlerin ardından aşıklardan ozanlık geleneği hakkında da bilgiler aldılar. Aşıklar bir süre sohbet eden öğrenciler, daha sonra aşıkların örf, anane ve adetlerinin sazlı sözlü türkülerini aşıklardan dinlediler.