MÜSİAD, Hollanda ile Kars arasında iş koridoru kuracak
Hollanda’nın Amsderdam ve Den Haag kentinde faaliyet gösteren işadamları, MÜSİAD Kars Şubesinin organizasyonunda gerçekleştirdikleri 4 günlük Kars ve Ardahan iş gezisinin ardından değerlendirmede bulundu.
Tacettin DURMUŞ
Gazetecilere açıklamada bulunun MÜSİAD Kars Şube Başkanı Şahin Aydın, Amsterdam Şube Başkanı Ümit Akbulut, Başkan Vekili Haluk Baştimar, MÜSİAD Den Haag Şube Başkanı Hamza Çelik ile birlikte 12 işadamı, Kars’tan olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını ve bölgenin birçok alanda yatırma ihtiyacı olduğunu dile getirdiler.
Kars ve Ardahan iş gezisine katılan MÜSİAD Hollanda temsilcilerine teşekkür eden MUSİAD Kars Şube Başkanı Şahin Aydın, iş adamlarının başta Kars Valisi Türker Öksüz olmak üzere, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu’nu ziyaret ettiklerini söyledi.
Düzenledikleri iş gezisinin amacının bölgeyi tanıtmak ve MÜSİAD’ın misyonu doğrultusunda yeni istihdam olanakları sağlamak olduğunu da söyleyen Aydın, MÜSİAD’ın, 95 farklı ülkede ve 225 noktada Ülkenin kalkınması için güçlü bir şekilde örgütlendiğine vurgu yaptı.
İşadamlarının Kars’tan olumlu izlenimlerle ayrıldıklarını da belirten MÜSİAD Kars Şube Başkanı Şahin Aydın, “MÜSİAD Kars Şubesinin açılışında da söylediğimiz gibi öncelikli amacımız bölgemizi tanıtmaktır. Hollanda temsilcilerimizin Kars ve Ardahan ziyaretleri de bu amacımızın ilk adımı oldu. Valimiz ile birlikte süt işletme tesisi gibi bazı işletmeleri de ziyaret ederek incelemelerde bulunduk. Ardahan’da da güzel de bir program yaptık ve Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Çetin Demirci’yi de ziyaret ettik. Ardahan’da genel manada iş imkanı sağlamak için ne yapılabiliri konuştuk. Başta şehitler diyarı Sarıkamış olmak üzere tarihi ve turistik yerleri gezdik. Değerli iş adamlarımızın Kars’tan olumlu izlenimlerle ayrıldıklarına inanıyorum. Bizler de yakın zamanda davet üzerine Hollanda’ya giderek hem dostlarımızı ziyaret etmek hem de oradaki Türk toplumuyla bir araya gelerek ilimizi ve bölgeyi tanıtmayı planlıyoruz. İnanıyorum karşılıklı ziyaretlerin ardından somut bir takım projeler gelişir, ilimize ve bölgemize dolayısıyla da ülkemize hayırlı şeyler olur. Hollanda heyetimiz aracılığıyla değer ülkelerdeki MÜSİAD üyelerini de Kars’a bekliyoruz. Bizler artık biliyoruz ki Hollanda’da ki MÜSİAD üyeleri gönüllü Kars’ın fahri hemşerileri ve birer turizm elçileridir” dedi.
KARS, SAKLI BİR BAHÇEDİR
Şahin Aydın’ın ardından değerlendirmede bulunan MÜSİAD Amsterdam Şube Başkanı Ümit Akbulut, Kars’ın tarihi, turistik doğal zenginliklerinin yanı sıra doğal gıda ürünleri ile birlikte bir saklı bahçe olduğunu söyledi.
Kars’ın bu anlamda tanıtılmamış sayısız değeri olduğunu da belirten Akbulut, ”4 günlük iş gezisi yaptık ve önemli görüşmelerde bulunduk. Yaptığımız incelemelerle birlikte bölgede birçok yatırım imkanları olduğunu gözlemledik. Yaptığımız görüşmelerde bölgede var olan mevcut potansiyellerin ülkemize çok ciddi değer katacağını gördük.” Dedi.
Hollanda’nın bir tarım ülkesi olduğunu da hatırlatan Akbulut, “Hollanda birçok ülkeye yani Avrupa’nın üçte ikilik kısmına tarım ürünü ihraç etmektedir. Kars ve çevresi de Hollanda’da ki kadar değerli tarımsal ve hayvansal ürünleri Avrupa’ya ihraç edebilir. Bu gezi ile Kars halkının yüzde 50’si tarım ve hayvancılıkla hayatını idame ettirdiğini gördük. Kars TRA 6 bölgesinde teşvik kapsamında bir il olması bakımından da bu olanaklardan faydalanmalıdır. Bu anlamda kamu ve özel sektör işbirliği de bir o kadar önemlidir. Organik ve doğal ürünlerin sadece Türkiye’nin bazı gölgelerine değil Avrupa’ya kadar ulaşması gerekiyor. Artık her kes genetiği ile oynanmış GDO’lu gıda ürünlerden uzak durmak istiyor ve doğal ürünler tüketmek istiyor.
Tabii önemli olan bu ürünlerin Avrupa’ya ve dünyaya nasıl ulaştırılacağıdır. Bununla alakalı olarak özellikle MÜSİAD Başkanımız önderliğinde bu işletmelerin Avrupa’ya ve dünyanın diğer ülkelerine bu ürünleri hangi şekilde ve hangi durumlarda ulaştırması önemlidir. Aynı zamanda bu ürünlerin reçeteleriyle birlikte sunulması önem arz ediyor. Özellikle düzgün bir ambalaj ve uluslararası dolaşım elde edebilecek şekilde kaliteli belgeli ve sertifikalı ürünlerin dünyaya ulaşabilmesi gerekiyor.
AVRUPA’DA Kİ TÜRK YATIRIMCILARI KARS’A GETİRMEK GEREK
Aynı zamanda dünyanın değişik yerlerinde çok değerli ve yatırımcı bölge insanımız var. Onların burada şunu görmeleri gerekiyor. Özellikle son 5 - 10 yılda turizm bütün Anadolu’ya yayılmaya başladı. Bu anlamda Serhat şehrimiz Kars’ın da bu pastadan çok büyük pay almaya başladığını görüyoruz. Bu ivmenin daha da yükseleceğini biliyoruz. Ama Kars’ta ki hizmet sektöründe biraz eksiklikler var gibi görünüyor. Ben inanıyorum şu anda mevsimlik Akdeniz Bölgesi veya genel olarak İstanbul bölgesindeki konaklamardaki doluluk kapasitesi Kars’ın daha da altındadır. Şu anda Kars’ta ki bu doluluk kapasitesi çok daha fazladır. Demek ki bu sektörde de çok ciddi bir yatırımlar yapılması gerekiyor. İnşallah bizler de Avrupa’daki her yerde bu alanlarda yatırımlar yapılması için önerilerde bulunacağız. Kars, 6. bölge teşvik kapsamında bir ildir. Bu da büyük bir avantajdır. En azından yatırımların hem devlet tarafından desteklenecek olması hem de bürokrasinin biraz daha azalması yatırımcının işini daha da kolaylaştırmak anlamına geliyor.
KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖNEMLİ
Kars’ın bir diğer değeri de kaz yetiştiriciliğidir. Ama ne yazık ki henüz markalaşmış değildir. Tabii ki bu şekilde Avrupa’ya satışı da söz konusu değildir. Kars’ın kendi talebini bile karşılayamadığını gördük. Burada şu ön plana çıkarıyor. Buradaki işletmeci arkadaşlarınızın, tarımla ve çiftçilikle uğraşan insanların küçük de olsa kaz çiftlikleri kurmaları gerekiyor.
KARS, PEYNİRİNE SAHİP ÇIKMALI!
Kars’ın bir diğer yöresel ürününün de peynir olduğunu biliyoruz. Kars peyniri markalaşmış olmasına rağmen, bazı illerde üretilen kaşar, Kars kaşarı olarak satılmaktadır. Görüşmelerimizde Sayın Valimiz, Rektörümüz, Ticaret Odası Başkanımız ve SERKA Genel Sekreterimiz, Kars kaşarına genel bir standart getirerek kalite belgesi ve sertifikalarla garanti altına alacaklarını söylediler. Bu durum, dünya pazarında ve Türkiye’de çok daha değerli ve güvenilir hale gelmesi açısından çok önemlidir. İnşallah bunlar çok kısa bir zamanda sizlerinde desteğiyle tamamlanacaktır.
HOLLANDA’YA DAVET
Bunlar tamamlandığında geriye kış turizmi kalıyor. Tabii ki hayatımda ilk kez Sarıkamış’a geldim. Gerçekten Sarıkamış’ta çok müthiş bir turizm destinasyonu var. Tabi bu değerleri her kesin bilmesi gerekiyor. Kars halısının da çok değerli ve özgün olduğunu biliyoruz. Kars ve çevresinin birçok değerinin dünya geneline ulaşması ve ülkenin kalkınmasını önemsiyoruz. Bizler görüştüğümüz Sayın Valimiz, Rektörümüz, Ticaret Odası Başkanımız ve SERKA Genel Sekreterimizi Hollanda’ya davet ediyoruz. İnşallah, Hollanda’da tarımla ilgili neler yapıyor. Hollanda’nın tarımı ne kadar basitleştirdiğini görme imkanı bulacağız. Nasıl bir pazar elde ettiğini göreceğiz. Bunlarla ilgili gereken çalışmaları döndüğümüzde yapacağız. Bu ziyaretimiz ilk görüşmede oldu. Üyeler arasında ticari diyaloglar başladı. Bunların da inşallah yakın zamanda bir sonucunu ulaştıracağız. Bu Tabii ki ilk etapta kısa vadeli bir işbirliği oldu. Orta ve uzun vadede Kars’ı artık kardeş şube olarak görüyoruz. Bu anlamda da gereken çalışma ve işbirliklerimizi devam ettireceğiz.” Şeklinde değerlendirmede bulundu.
HAMZA ÇELİK, “ÖRNEK MODERN AHIR PROJESİ DESTEĞİ VEREBİLİRİZ”
MÜSİAD Den Haag Şube Başkanı Hamza Çelik de Kars’ta modern ahır olamadığına dikkat çekerek, “Kışın bu soğuk gününde sıcak ve anlamlı görüşmeler yaptığımız için mutluyuz. Misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyorum. Kars’ta her yönüyle görülmeye ve tanınmaya değer bir ildir. Kars’ta turizmin yanı sıra tarım ve hayvancılığın önemli olduğunu gözlemledik. Buna rağmen Kars’ta modern ahırların olmadığını gördüm. Benim şirketim Hollanda’da her yıl 300’den fazla modern ahır yapıyor. Hollanda’ya gelecek olan heyetimiz görebilecektir. Plan ve proje konusunda Kars’a örnek projeler gönderebiliriz. Modern ahırların Kars’ta da yapılması için elimizden geleni yaparız. Kars’ın yöresel ve doğal ürünlerinin Avrupa pazarlarında yerini alması bizleri de çok mutlu eder” dedi.
BU ZİYARETLERLE BİR BİRİMİZE DEĞER KATTIK
MÜSİAD Amsterdam Şubesi Başkan Vekili Haluk Baştimar da, “Kars’ta gerçekleştirdiğimiz ilk iş gezisinden iyi izlenimlerle ayrılıyoruz. İnşallah bundan sonrada diğer iş adamlarımızla birlikte Kars’a geliriz. Öncelikle yörenin kalkınması adına iyi sonuçlar alacağız. Bizlerin bu ziyareti sadece bir şube ziyareti değil, işbirlikleri gerçekleştirmekti. Bizler bu ziyaretler bir birimize değer kattık. Bu ziyaretin ardından sizleri Hollanda’ya bekliyoruz. Hollanda da yapacağımız incelemelerin ardından Kars’a döndüğümüzde orada buraya bir şeyler taşıyabiliriz.” Şeklinde değerlendirmede bulundu.