Marmarisli öğrenciler ‘Muğla’nın antik incileri ‘kitabını yazdı
Muğla'nın Marmaris ilçesinde eğitim gören 15 ilköğretim öğrencisi "Muğla'nın antik incileri "isimli resimli kitap yazarak imza günü düzenledi.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde eğitim gören 15 ilköğretim öğrencisi "Muğla'nın antik incileri "isimli resimli kitap yazarak imza günü düzenledi. Öğrenciler onlara önderlik eden öğretmenleri Seda Demirtürk ile birlikte hazırladıkları 56 sayfalık kitabın tanıtımını ve imza gününü Marmaris Kale Müzesi'nde gerçekleştirdi.
Marmaris Evren Paşa İlköğretim okulundan 15 öğrenci ve Proje yürütücüsü Türkçe öğretmeni Seda Demirtürk Ülker 7 ay boyunca Muğla'daki antik kentleri gezerek, rehberler ve arkeologlardan bilgi edinerek, antik yunanca dersi, resim ve yazarlık dersleri alarak ortaya çıkardıkları kitapta verdikleri bilgileri de resmederek anlattılar. Muğla Valiliğinin destek ve himayesinde, Marmaris Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü destekleri ile yazılan "Muğla'nın antik incileri" kitabı bugün Marmaris Kale Müzesinde tanıtıldı. Öğrencilerin oldukça heyecanlı ve gururlu olduğu tanıtım ve imza gününe Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Fatmagül Yörük, , Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel, Marmaris Kalesi Müze Müdürü Şehime Atabay, Marmaris Evrenpaşa Ortaöğretim Okulu Müdürü Zeki Özcan, proje yürütücüsü öğretmen Seda Demirtürk Ülker, öğrenciler ve velileri katılarak mutluluklarına ortak oldu.
'Tanıyan sever seven korur'
Öğrencilerin kitap hazırlık süreci boyunca da önderlik eden proje yürütücüsü Türkçe öğretmeni Seda Demirtürk Ülker, yaptığı konuşmada " "Tanıyan sever seven tanır" ilkesinden yola çıkarak öğrencilerimize yaşadıkları şehir olan Muğla'yı tanıtmak, şehrin tarihi dokusu ile bezenmiş kültürel mirasın farkına varmak kitap projemizin çıkış noktası oldu. Kitabımızda öğrencilerimizin Phoenix, Knidos, Lagina ve Stratonikea antik kentlerine yaptıkları geziler sonucunda oluşturdukları hikâyeler, araştırmalar, mitolojik efsaneler yer almaktadır. Antik kentleri yüzeysel olarak tanıtmaktan öte projeyi benimsemeleri için öğrencilerimiz iki ay boyunca Antik Yunanca kursu almıştır. Böylece eskiden "taş" olarak isimlendirdikleri yapılara "kitabe" dendiğini, her bir kitabenin nice hikâyeler barındırdığını ve ne kadar değerli bir kültürel mirasa sahip olduklarını görmüşlerdir. Antik Yunanca ölü bir dil ve iki ay bir dili öğrenmek için kısa bir süre. Burada amacımız öğrencilerin harfleri tanımaları, kitabelerde basit okumalar yapmaları, okuyabildikleri isimlerin hayatlarını hayal güçleriyle kurgulamaları ve bu 5 sayede projeyi benimsemeleri olmuştur. Yazma atölyesi ile yazma becerilerini geliştiren öğrencilerimiz mitolojinin büyülü dünyasına da adım atarak genel kültürlerini geliştirmiştir" şeklinde konuştu. Öğretmen Ülker ayrıca öğrencilerin kentleri alanlarında uzman arkeolog ve rehberler eşliğinde gezdiklerini de belirterek bilinmeyen hikayeleri öğrenip kendilerince kurgulamaları açısından oldukça faydalı etkinlikler olduğunu ifade etti.
"Bu proje ile bütün okullarımızda kelebek etkisi oluşacak "
Kitap tanıtım ve imza etkinliğine katılan ve projeye destek veren Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Serap Aksel, "Bu proje bizim için çok değerli bir projeydi. Fakat bu projenin ötesinde öğrencilerimizin sadece okuyup yazma değil, tarih okur yazarlığı yapmaları, çevre okur yazarlığı yapmaları bizim için çok kıymetliydi. Bu faaliyetin ilerleyen dönemlerde bütün okullarımıza kelebek etkisi ile yapılacağına yürekten inanıyoruz. Emeği geçen tüm öğrencilere, tüm çocuklara, Seda öğretmenime, öğrencilerimi ve öğretmenimi destekleyen değerli velilere ve bizi her faaliyette destekleyen, motive eden, maddi ve manevi olarak desteklerini esirgemeyen Kaymakamımıza şükranlarımı arz ediyorum " şeklinde konuşarak emek veren tüm destekçilere teşekkürlerini iletti.
"Geçmişimizden devraldığımız kültürel mirasımıza biz de katkı sunarak gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz"
'Muğla'nın antik incileri" kitabını öğrencilere imzalatan ve gurur duyduğunu ifade eden Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, "Türk Milli Eğitim sisteminin arzu ettiği hem teorik hem pratik eğitimlerin bir arada yapılabileceğinin en güzel göstergesi bu proje oldu. Kültürlerin mirasını gelecek nesillere aktarmakla görevliyiz. Bu konuda Evrenpaşa Okulumuz, okul idaremiz, müdürümüz, Seda öğretmenimiz ve diğer öğretmenlerimizle bu vazifeyi yerine getirdiklerine şahit olduk. Bu projeyi düşünen, hayal eden, kurgulayan, programlayan Seda hocamıza teşekkür ediyorum. Ona destek veren değerli velilere, ailelere, öğrencilere, paydaş diğer hocalara, tarihçi, arkeolog ve rehberlere teşekkür ediyorum. Projemiz hayırlı olsun" şeklinde konuşarak bu tür projelere her zaman destek vereceklerini belirtti.
'Çok mutlu ve gururluyuz'
Yaşları 11 ile 13 arasında olan "Muğla'nın antik incileri" kitabı için antik kentleri gezmelerinin yanı sıra antik yunanca, resim, illüstrasyon, yazarlık dersleri alarak kitapta hem hikayeler hem de hikayelerine resme döken küçük yazarlar çok mutlu, çok heyecanlı olduklarını belirttiler. Kitabın yazarlarından Beril Sarıçam, "Muğla'nın Antik İncileri" kitabı için Antik Yunanca kursu aldıklarını ifade ederek "Muğla'mızın antik kentlerini gezerken kitabelerde basit okumalar yaptık. Ben Stratonikeia Antik Kenti'nde bir kitabede Agathan Genoyi ismini okudum. Stratonikeia gladyatör şehri. Ben de Agathan Genoyi'nin bir gladyatör olduğunu hayal edip onun hikayesini kurguladım ve resmettim" dedi.
Bahri Efe Yıldız ise "Ben ve arkadaşlarım kitabımızı yazma sürecinde birçok şey öğrendik. Kentleri gezdik, Antik Yunanca öğrendik, İllüstrasyon kursu aldık, kitabımızı resmettik. En önemlisi de ne kadar zengin bir kültürel mirasa sahip olduğumuzu öğrendik" dedi.
Kitabın Phoenix antik kentini anlatan Zeynep Yıkıcı, "Ben kitabımızda Marmaris Taşlıca'da bulunan Phoenix Antik kentini mekan olarak seçtim. Kenti gezerken arkeologlardan kentle ilgili ilginç öyküler dinledik. Ben de bu öykülerden esinlendim. Kitabımızda Phoenix ve Serçe limanının eserlerini kurguladım" dedi.
Kitapta Anadolu'ya özgü tanrıça olan Hekate'yi anlatan Mahmut Ege Zengin, "Ben Lagina antik kentinde tapınağı bulunan Anadolu'ya özgü bir tanrıça olan Hekate'nin hikâyesini yazdım. Her sene onun adına bir anahtar töreni düzenlenirmiş. Anahtar Törenini anlatmaya çalıştım" dedi.
Kaynak: