Maaşa icra, işe son

Maaşa icra, işe son

Anketör olarak çalışan bir personelin yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle maaşına icra gelmesi gerekçe gösterilerek, önce "kınama" cezası verildi, ardından da iş akdi feshedildi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre anketör olarak çalışan bir personelin yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle maaşına icra gelmesi gerekçe gösterilerek, önce "kınama" cezası verildi, ardından da iş akdi feshedildi.

 

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Ayhan Çivi, ANKA’ya yaptığı açıklamada TÜİK’te 4/C’li çalışan bir personelin yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle maaşına icra gelmesinin gerekçe gösterilerek iş akdinin feshedildiğini söyledi.

 

TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü’nde 14 yıldan beri geçici personel statüsünde anketör olarak çalışan sendika üyesine, maaşına icra gelmesi nedeniyle önce ‘Kınama’ cezası verildiğini belirten Çivi, “Daha sonra da verilen ceza gerekçe gösterilmek suretiyle herhangi bir tazminat ödenmeden sözleşmesi feshedildi” dedi

 

RAMAZAN AYINDA EKMEĞİYLE OYNADILAR-

 

Çivi, daha önce de ‘Uyarma’ cezası verilen bir 4/C’li üyelerinin sözleşme feshi işleminin Kastamonu İdare Mahkemesince iptal edildiğini ifade ederek, “Buna rağmen TÜİK yönetimi ısrarla bu hukuk dışı usulü kullanarak, insafsız ve vicdansız bir şekilde çalışanların ekmeğiyle oynamaya devam ediyor. 14 yıl boyunca, asgari ücretle, hiçbir sosyal güvencesi olmadan, gece ve gündüz kapı kapı dolaşıp anket yaparak ülkesine hizmet eden bir çalışanın Ramazan ayında ekmeğiyle oynamanın vebali bu kurumu yönetenlerin üzerinde olacaktır” dedi.

 

-YAPILAN İŞLEM BİR TRAJEDİ-

 

Çivi, yapılan işlemin, çalışma yaşamındaki bir trajediyi de ortaya koymakta olduğunu sözlerine ekleyerek, “Bu, 4/C statüsünün geldiği noktayı ortaya koymak açısından canlı bir örnektir. Aylık 825 TL maaşla çalıştırılan 14 yıllık bir 4/C’linin, günümüz ekonomik şartlarında geçinebilmesi bir mucizedir. Bunun bilinmesine rağmen, ekonomik şartların sorumlusu olarak gösterilerek borcunu ‘kasten’ ödemediği gibi bir gerekçeyle tazminat ödenmeden işten çıkarılması, 4/C’lilerin durumunun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

 

-GEREKLİ YASAL İŞLEM YAPILACAK-

 

Hem ‘Kınama’ cezasının hem de ‘Sözleşme Fesih’ işleminin iptali için sendika üyesi adına yargıya başvurduklarını, daha birkaç gün önce tacize uğradığını söylediği için bir 4/C’li bayanın da işten çıkarıldığını hatırlatan Çivi, davaların sonucuna göre söz konusu kararları aldığını iddia ettiği TÜİK Başkanı Ömer Toprak ve Başkan Yardımcısı Musa Yılmaz hakkında gerekli yasal işlemleri yapacaklarını söyledi

yes.20110807100839..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler