Lazoğlu’ndan bağımlılık uyarısı
Kars İl Sağlık Müdürü Uzm Dr. Zakir Lazoğlu, 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında bağımlılık konusunda toplumda farkındalık düzeyini arttırmak için yapmış olduğu uyarılara bir yenisini ekledi.
Volkan KARABAĞ
Uzm. Dr. Lazoğlu; “Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda tütün, alkol ve uyuşturucu madde kullanım oranı hızla artmakta, madde kullanıma başlama yaşı da düşmektedir. Bağımlılığın her türü tehlikeli ve zararlıdır ancak şüphesiz en sakıncalısı uyuşturucu madde bağımlılığıdır. Madde bağımlılığı kişinin beden ve ruh sağlığını, aile ve sosyal yaşamını bozacak derecede devamlı madde alma isteği ve bu isteği durduramamasıdır.” dedi.
“Madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar.” diyen Lazoğlu, “Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır. Bir süre sonra maddesiz yaşam sürdüremez. Madde bağımlılığının kişi ve toplum için felaket düzeyinde sonuçları oluşmasına rağmen kişi kullanmakta ısrarcıdır. Her durumda, koşulda temin etmek ister ve maddenin yaratmış olduğu etkiden dolayı sağlıklı düşünme yetisini kaybetmiştir. Çok kısa süre içerisinde bağımlılık oluşmaya başlar ve kişi farkında dahi olmadan tüm hayatını esir almış olur, artık kişi işini yürütemez, sağlıklı sosyal ilişkiler kurmaz, aile hayatı dağılır ve ciddi düzeyde sağlık sorunları oluşur hatta can kayıplarıyla da sonuçlanan birçok bağımlı vaka kayıtlarda mevcuttur.
Bağımlılığın her türü (teknoloji, kumar, alkol, sigara, uyuşturucu madde...) kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlar doğurmaktadır.
Madde kullanımı her yaşta, her cinste, her sosyoekonomik düzeyde ve her toplumda görülebilir. Ancak ergenlik dönemindeki gençlerde daha sık gözlenmektedir. Arkadaş ortamı, merak etme duygusu veya belirli bir guruba ait olma isteği gençlerin madde kullanımıyla tanışmasına sebep olmaktadır.
Ebeveynler çocukları ile sağlam bir iletişim kurmalı arkadaş çevresini ve davranışlarını çok iyi gözlemlemeli.
Çocuklarına asla sırt çevirmemeli sert bir yaklaşım dili ile değil tam aksine şefkat ve sevgiyle yaklaşmalı.
Siz, bir yakınınız veya çevrenizden biri bağımlı olabilirsiniz bırakmak için asla geç değil. Sizlere bağımlılıkla mücadele sürecinde ücretsiz destek olacak birçok kuruluşumuz bulunmaktadır.
En kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurarak uzman doktor desteği alabilir veya 115 YEDAM Danışma Hattını arayarak tütün, alkol, kumar, teknoloji, madde bağımlılarına ve yakınlarına sağlanan ücretsiz psikolojik ve sosyal hizmet desteği alabilirsiniz. Hiçbir şey hayatınızdan değerli değildir.” ifadesini kullandı.