Kuraklık Çifçinin Belini Bükecek

Kuraklık Çifçinin Belini Bükecek

Bu yıl Haziran ayı başlarında soğuk hava nedeniyle mera ve çayırlarda yaşanan aşırı kuraklık, Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı çiftçisini kara kara düşündürüyor.

Zor durumda olan Karslı çiftçiler, devletten bir yıllık destek bekliyor. Karslılar İç Anadolu’dan saman nakliyatı için, ‘İç Anadolu’ya tren seferleri konulursa nakliye masraflarımız düşer’ noktasında birleşiyor.

Türkiye’nin en doğal, organik et ve süt üretiminin yapıldığı, Doğu bölgesinde, bu yıl kuraklık hat safhada yaşanıyor. Kışın uzun sürmesi nedeni ile stokların çabuk tükenmesine bir de kuraklık eklenince, üreticiler ve hayvancılıkla uğraşan bölge halkı zor durumda kaldı. Haziran ayı başında yerli halkın sam rüzgarı diye adlandırdığı sıcak rüzgarların esmesinin hemen ardından yaşanan soğuk hava zamanında yağmurun yağmaması özellikle otların kurumasına neden oldu. Bu nedenle çayır ve meralarda 15 cm’de tohuma duran otlar olduğu gibi kaldı. Arazide kısa kalan ve büyümeyen otlar, hayvan yemi sıkıntısını da beraberinde getirdi. Bölge halkı, hayvan yemi yanı sıra samanın kilosunu daha şimdiden Orta Anadolu’da 350 kuruş olan samanı 600 - 700 kuruştan Diyarbakır ve İç Anadolu’dan temin etmek zorunda kalacak., Kars’ta geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler, ot ve saman sıkıntısının hat safhada olduğunu belirterek, “Bu ihtiyaçlarımızı mecburen başka şehirlerden karşılıyoruz. Ancak nakliye fiyatları büyük oranda maliyeti artırıyor. İç Anadolu’dan Kars’a tren seferleri konulursa nakliye masraflarımız bir hayli düşer. Bu sıkıntılarımız acil olarak çözülmez ise bölgede gelecek yıl hayvan sayısı yüzde 40 oranında azalır” dediler.

Bölgenin sağlıklı gıda üretiminde Türkiye’nin emniyet sibobu olduğunu belirten üreticilerden İlhan Koçulu; “Sağlıklı gıda besin değeri yüksek olan gıdadır. Bizim bölgenin dışındaki bölgelerde hayvanlar ithal gıdalar ile besleniyorlar. Bu ithal gıdalar içinde GDO’lu soya ve mısır bulunmakta. İnsan sağlığına etkileri bilimsel olarak kanıtlanmadığı için bizler insana zarar vereceğini düşünüyoruz. Bizim hayvanlarımız doğal endemik bitiler ve çiçekler ile besleniyor. Doğal gıdanın besin değeri de oldukça yüksek oluyor. Bölgedeki yüzlerce çeşit bitki ile beslenen hayvanların ürünleri GDO’lu ürünler ile beslenen hayvanların ürünleri ile kıyaslanamaz” dedi.

Devletin Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan için bir yıllık teşvik uygulaması getirmesini isteyen Koçulu, kuraklık belimizi büktü ve bükmeye de devam edecek. Bölgenin desteklenmesi gerekiyor. Çiftçi borçlarının bir yıl ertelenmesi büyük ölçüde bizleri rahatlatacaktır. Diyarbakır ve İç Anadolu’dan getirdiğimiz hayvan yemlerinin nakliye konusu da tren ile çözülürse çiftçi rahat bir nefes alır. Bölge halkı da tren seferleri konulmasını ivedilikle istiyor.” diye konuştu.

KÖYLÜ, MERALAR KURUDUĞU İÇİN SÜT AVANSLARINI DOLDURAMAYACAK

Kars’ta yıllardan beri gelenek haline gelen süt avansını tamamlayamayan Köylü, kara kara düşünüyor. Bilindiği gibi köylüler bir yıl öncesinden mandıralara verecekleri süt bedeli olarak avans para alıyor. Ve aldıkları para karşılığında da süt veriyorlar. Fakat bu yıl mera ve çayırlarda ot olmadığı için süt verimi de çok büyük oranda düştü. Süt avansını dolduramayan köylü kışlık ihtiyacını da karşılayamadığı gibi, bir sonraki yıl içinde yeni avans alamayacağı için düzenlerinin bozulduğuna dikkat çekiyorlar.

KURAKLIK, EVLİLİKLERİ DE VURDU

Bu yıl sütten ve hayvan satışından elde edecekleri gelir ile çocuklarını evlendirmeyi düşünen çiftçiler ise perişan durumda. Kuraklık nedeniyle ve ithal hayvan yüzünden tek bir hayvanda satılmıyor. Bu nedenle zincirleme olarak devam eden sorun bir şekilde şehir esnafı da vurdu. Çünkü Kars’ta esnaf geçiminin büyük kısmını köylüden sağlıyor.


HAYVAN ALICILARI FIRSAT BEKLİYOR!

Köylüler şu an itibariyle ahırlarına ve hayvan pazarlarına ne bir alıcı ne de bir satıcı girmediğinden dert yanarak, hayvan alıcılarının fırsat kolladığını belirtiyorlar. Kuraklık nedeniyle hayvan fiyatlarının daha da düşeceğini söyleyen hayvan sahipleri, alıcıların fırsat kolladığını ve şu anda hayvan almayıp, yaz sonunda doğru fiyatların daha da düşmesini beklediklerini söylediler.

ARICILIK DA BİTME NOKTASINDA

Kars’ta çayır ve meralarda ot olmadığı gibi çiçekten de yoksun meralarda arıcılık yapan bal üreticileri de perişan durumda. Çiçek olmadığı gibi Batıya nazaran olduksa oldukça soğuk geçen yaz nedeniyle arının çalışmadığını belirten üreticiler de kara kara düşünüyor. Masraflarını dahi karşılayamayan arıcılar, çiçek olmadığı için ve soğuk hava nedeniyle araların ancak kedi kendilerini besleyebildiklerine dikkat çekiyorlar.

Tacettin DURMUŞ / karsmanset.com

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler