Kılıçdaroğlu’nun Kars ziyaretinin yankıları devam ediyor
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz hafta bugün Kars’a geldiğinde Susuz ilçesine bağlı Çamçavuş Köyü’nün sorunlarını partisinin gurup toplantısında dile getirmesi, Kars’ta gündem olmaya devam ediyor.
Tacettin DURMUŞ
Kılıçdaroğlu’nun gurup toplantısında; “Kars’ta ceplerinin 'Ne olursunuz bana iş bulun' notlarıyla doldu. Kars Valisine 2 ay süre veriyorum. 2 ay içinde Çamçavuş köyünün suyunu yapmazsan, köye suyu CHP'nin belediye başkanları getirecek." şeklinde ifadelerine Kars Valiliğinden açıklama geldi.
Kars Valisi Türker Öksüz’ün Kemal Kılıçdaroğlu’nun iddialarına verdiği cevabın da Kars’ta gündem olmasının ardından, CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, il örgütü ve CHP’li Susuz İlçe Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ile birlikte Çamçavuş Köyüne giderek, köy muhtarı ve köylüleri dinledi.
Köylülerin yoğun ilgisi ile karşılaşan Toraman ve Yantemur, sorunu yerinde bir kez daha tespit ettikten sonra gazetecilere açıklamada bulundu. CHP heyetine dert yanan Köy muhtarı Remzi Uçunğan ve köy halkı 4 yıl önce mevcut yerine taşının köyde sorunların bir türlü çözülmediğini dile getirdiler.
Muhtar Uçunğan ve köylüler ile birlikte özellikle kadınlar öncelikle su sorunu yaşadıklarını CHP heyetine ve gazetecilere anlattılar. Köylüler, CHP Genel Başkanına da aynı sorunları anlattıklarını hatırlatarak, Kars Valisi Türker Öksüz’ün açıklamasını yeterli bulmadıklarını dile getirerek, kendisine ilgili kurum müdürlerinin ve diğer ilgilerin doğru bilgi vermediklerini ileri sürdüler.
TORAMAN, “SAYIN VALİMİZE YANLIŞ BİLGİ AKTARILDI
Köylülerle görüştükten sonra gazetecilere açıklamada bulunan CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun partisinin gurup toplantısında yaptığı açıklamalara, Vali Türker Öksüz’ün verdiği cevap ile ilgili olarak ilgili kurum müdürlerinin kendisine yanlış bilgi aktardıklarını iddia etti.
Sorun üretmek istemediklerini var olan sorunların ortadan kaldırılması için çalıştıklarını söyleyen Taner Toraman, “Sayın Gelen Başkanımız, Kars ziyareti sırasında Susuz Belediyemizi ziyaretinin ardından, köylülerimizin talebi üzerine Çamçavuş köyüne de geldi. Taziye evinde köylülerimizle sohbet etti ve köy halkımız Genel Başkanımıza yaşadıkları sorunlarını yerinde ifade ettiler. Sayın Genel Başkanımız da dinlediği sorunları Salı günü grup toplantısında ifade etmeye çalıştı. Ancak Sayın Kars il Valimizin yanlış bilgilendirme sonucunda, köyün temel sorunlarının yüzde 90’ının çözüldüğü ile ilgili basına yansıyan bir açıklaması oldu. Biz de bugün CHP Kars il örgütü ve Susuz Belediye Başkanımız ve ilçe başkanımız olmak üzere tekrar köye gelip bize ve Sayın Genel Başkanımıza ifade edilen sorunları yerinde görme ve köylülerimizle bir kez daha yaşayarak çektikleri sıkıntıları basına ifade etmeye çalıştık. Biz burada sorun üretmek istemiyoruz. Sorunların çözümü ile alakalı noktalarda aslında Sayın Valimize ilgili kurum müdürlerinin yanlış bilgi aktardığıyla ilgili genel kanaatlerimiz var. Biz buradan bir kez daha söylüyoruz; ‘köylülerimizin sorunları var, bu sorunların çözülmesi noktasında Sayın İl Valimizin daha duyarlı davranması noktasında bir kaygımız olmamasını ümit ediyoruz. Umuyoruz ki il valimiz Çamçavuş köyüne gelerek, köy halkının içme suyu, hayvan geçiş güzergâhları, caminin kaçak elektriği, köy camisinin yolun ortasına yapılması, köyün merasının uygun olmayan bölümlerindeki hayvanla köyün arasındaki iletişim sağlayan köprünün olmamasına bir çözüm bulurlar. Aynı zamanda Sayın Genel Başkanımız grup toplantısında halkın huzurunda buradaki içme suyu ile ilgili problemin çözümü noktasında Sayın İl Valimize 2 aylık bir üstüne tanıdı. ‘Eğer siz 2 ay süre içerisinde vatandaşa içilebilir suyu hükümet olarak getirtemezsiniz, ben CHP’li belediyelerimize bu içme suyunu getireceğimi taahhüt ediyorum’ dedi. Biz de inanıyoruz ki 2 ay içerisinde Sayın İl Valimiz ve hükümet yetkilileri yurttaşlarımızın buradaki içilebilir sağlıklı su sorunu çözerler. Çözülmediği takdirde Sayın Genel Başkanımızın emirleri doğrultusunda, Susuz Belediye Başkanımızın girişilmeleri ile köyümüzü susuz bırakmayacağız. Bundan emin olabilirsiniz. Ben buradan köylülerimizin rahat olmasını talep ediyorum.” dedi.
YANTEMUR KÖYDE YAŞANAN SORUNLARI ANLATTI
CHP Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur da açıklamasında köyde yaşanan sorunları her yere iletmelerine ve bütün kurumlara yazılar yazmalarına rağmen çözüm bulunmadığını söyledi.
Köyde yaşanan sorunları sıralayan Yantermur, “Sayın Genel Başkanımız ilçemizi ziyaret etti. Çamçavuş köyümüzden uzun zamandır böyle bir talepler vardı. Köyümüzün sorunlarını biz her yere iletmemize rağmen, bütün kurumlara yazılar yazmamıza rağmen sorunlar çözülmüyor. Köyümüz taşındıktan sonra 2018 yılında yeniden kurulan köyümüzün bu kadar sorununun olması tabiî ki manidar. Köyün yolu sorun, anayola çıkma yolu sorun, Köyümüzle karayolunun bir biri ile bağlantısı yok. Kars’tan gelirken ana yoldan köye dönüş yok. Suyumuz içilemez haldedir ve arsenik oranın yüksektir. Sorunların basınla paylaşılması, Sayın Genel Başkanımıza burada bilgi verilmesi sorun oldu. Suyun arsenik oranını yüksek çıkarsa bu sudan içer miyiz? Köylülerimiz suyu içemiyor, hayvanlarımız düşük yapıyor. Hayvanlarımız hasta oluyor ve zehirleniyor. Köylülerimiz sudan büyük sıkıntılar yaşıyor. Kimse köyümüzde bu suyu içme suyu olarak kullanamıyor. Susuz’dan ve diğer yerlerden köye su taşınıyor. Kışın bunlar nasıl yapılacak. Artı bunun köylüye bir maliyeti var. Zaten su kuyudan çekiliyor. Çekilen suyun da elektrik maliyeti var. Geçmişte destek verdik ama bu da sürdürülebilir bir çözüm değil. Yine köyün mera ile bağlantısı yok. Köyün merası yolun ve barajın karşı tarafında kaldı. Buradan hayvanların meraya geçebilmesi için köprünün olması gerekiyor. Köylüler bu taleplerini ilettiler genel başkanımıza. Genel Başkanımız da bu haftaki gurup toplantısında bunları dile getirdi. Bizler tabiî ki köylülerimizin sorunlarını, diğer köylerimizin sorunlarını, ilçemizin sorunlarını tabiî ki medya mensuplarımızla, genel merkezimizle, il başkanımızla paylaşacağız ki bu sorunlara çözüm bulunsun” diye konuştu.
KÖYÜ MUHTARI UÇUNĞAN DA VALİ ÖKSÜZ’ÜN KENDİLERİNİ DİNLEMESİNİ İSTEDİ.
Vali Öksüz’e köyde yaşanan sorunlarla ilgili olarak yanlış bilgi verildiğini de söyleyen muhtar Remzi Uçunğan ”Genel Başkanımız geldiği zaman ben bunlarını hepsini izah ettim. Şu anda bizim mevcut olan taziye evindeki aboneli bir elektrik. Şu anda buradan elektrik alıp camimize vermişiz. Şu anda yaktığımız elektrik kaçak elektrik. Yani bir bağlantısı yok. Camimiz de yolun üzerinde kurulduğu için özel idareye gittik, camimize gelin ruhsat verin dedik. ‘Yok dediler veremeyiz. Dedik niye e yol üzerinde yapılmış.’ dediler. Bu camimizi yıkmamız mı gerek. Dün gelip caminin kaçak olduğunu yol üzerinde yapıldığını kendileri tespit ettiler. Bu günde ona istinaden çağırdılar dediler ki ‘doğrudur muhtarım, bu yol üzerinde yapılmıştır. Biz de ona istinaden dilekçe verdik. Şu anda dilekçemizin cevabını bekliyoruz. Bizim suyumuzun temiz veya arsenikli çıkmasının tek bir sebebi var. Baraj yükseldiği zaman barajdaki o suyu komple pompaya çekiyor. Ondan sonra su indiği zaman tabi tahlil yapılıyor. Ben dün değil evvelsi gün bir tahlil aldım temiz çıktı. Ama niye temiz çıktı? Şu anda suyumuz inik durumda yani baraj yükselmemiş. Şu anda temiz çıkabilir. Baraj yükseldiği zaman yine gelsin tespit yapsınlar yine arsenikli çıkacak. Yani barajın suyu komple depomuza karışıyor. Artı Sayın Valimize yanlış bilgi veriyorlar. Yani doğru bilgi vermiyorlar. Biz buranın elektriğine ayda 5 bin lira para ödüyoruz. Başında da nöbet tutuyoruz. Kars – Ardahan yolu üzerinde alt geçit yapılmış. Ama köyün meramız o tarafta değil bu taraftadır. Bizim burada 3 bin dönüm meramız var. bu tarafta meramız yok. Sadece hayvanlar karayoluna zarar vermesin diye araziye giderken alt geçidi kullansın diye yaptılar. Orada demişler ki efendim biz alt geçit de yapmışız, hayvanların geçişi sağlanıyor. Öğle bir şey yok. Sayın Valimizden benim bir ricam var. İsterse kendi gelsin kendi gözüyle tespit etsin. Yani yalan yanış bilgilerle Sayın Valimizi yanıltıyorlar. Sayın valimizden bir ricam var buraya davet ediyoruz. Kendi gözüyle gelsin köyümüzün durumunu görsün. Ona göre bize bir yol göstersin.” Dedi.
KÖY SAKİNLERİ DE YAŞADIKLARI SIKINTILAR ŞU ŞEKİLDE DİLE GETİRDİLER:
Rustem Uşar: “Bu suyla banyo yaptığımız zaman vücudumuz kaşınıyor. Kimse bu suyu kullanamaz. Zaten kullanan bu suyu biliyor. Hiç kimse bu suyu içmiyor. Benim komşum her gün her hafta bana başka yerlerde su taşıyor”
Kubilay Gençoğlu: Baraj köy tarafında ‘Kars Baraj Rezerv alanına girilmez.’ Yazıyor. Bu su olduğu gibi evlerimizin içinden akıyor. Öbür tarafta hayvanlarımız zehirlendi. ‘Hayvanları bırakmayın’ deniliyor. Uyarı levhası koymuşlar, hayvanların okuma yazması mı var?
Canip Uyulmaz: Yani muhtarımın anlatmak istediği gibi bizim meramız şu sağ tarafta. Bizim iki şansımız var. Ya hayvanlarımızı gemiyle sudan geçireceğiz yada bu uçurumdan geçireceğiz. Başka yolumuz yok. Vali Beyi yanlış bilgilendirmişler. Vali Beyin dediği sol taraf. Zaten yaz günü mezra köyü bırakmıyor. Köprümüz olmadığı için yaz günü hayvanlar yüze yüze suyu geçiyor. Ben gariban bir adam 5 - 10 tane hayvanım var. 5’i de kısırdır şu anda. Nedeni de sudan kaynaklanıyor. Biz köprü istiyoruz, su istiyoruz. Devletimizden başka bir şey istemiyoruz. Eğer bizim meramıza yol açılmayacaksa, etrafımızı şantiyeler çevirecekse, bir tarafımızı da yol kesecekse bizi kaldırsınlar biz burada yaşayamayız ki.”
Mecit Uğraş “Bu köyün tahliyesini istiyoruz. Burada kalmak istemiyoruz. Heyelan var burada. Heyelan olacak biz bir gün gideceğiz. Tahliyesini istiyoruz. Başkan bir şey istemiyoruz. Yolarımız bile kaçak. Kaçak olan yollara da karayolları kaçak tabela dikmiş. Kaçak yola tabela dikilir mi? Üstelik karayolları sınırları da çizmiş ama tabelalar da sınır dışına dikilmiş “
KADINLAR, “KÖYÜMÜZDE BİR TANE TEMİZ ÇEŞME BİLE OLSA YETER”
Köyde su sorunu yaşayan kadınlar da yaptıkları konuşmada; “4 yıl oldu köyümüz buraya taşınalı. Bu su ile bir kere bile çay demlemedik. Bir zamlar sanki böyle zehir gibiydi. Dilimizde bir pas tadı gibi bir şey bırakıyordu. Asla ve asla kullanılmayacak bir duyumuz var. Su ile temizlik yaptığımızda, bardaklarda, aynalarda derin iz bırakıyor. Beyaz çamaşırlarımızı makineye attığımızda sap sarı çıkarıyoruz. İçilmiyor içmediğimiz halde ayrıca para ödüyoruz. Taşıma su ile olmuyor, arabası ve imkanı olmayan var. Köyümüzde tek bir temiz akan çeşme bile olsa bize yeter. Su hayvanlarımızda bile büyük sıkıtılar yaşanıyor. Erken doğumlar oluyor. Önceki kaymakamımız bile köye geldiğinde bu sudan bir bardak çay bile içmedi.” Şeklinde yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.