Kılıç, Mecliste Hayvancılık Dersi Verdi!
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, TBMM'de yaptığı konuşmasında "Geçidi Bekleyen Şehir" ismiyle Kars'tan ve Kars'a geçidi sağlayacakların başında gelen tarım ve hayvancılığın önemini anlattı.
Kılıç, Mecliste Hayvancılık Dersi Verdi!
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, TBMM'de yaptığı konuşmasında "Geçidi Bekleyen Şehir" ismiyle Kars'tan ve Kars'a geçidi sağlayacakların başında gelen tarım ve hayvancılığın önemini anlattı.
Kılıç konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; serhat şehri, diğer bir adıyla "Geçidi Bekleyen Şehir" ve birçok insanımızın pek de bilmediği bu toprakların ilk "Gazi" unvanlı şehri olan Kars'ımızın ana geçim kaynağı tarıma dayalı hayvancılık. Tarım değil, özellikle bunu belirtmek isterim, tarıma dayalı hayvancılık şehri.
Tabii, bu şehirde tarım ve hayvancılığı başat sektör olarak almazsanız ve bütün yatırımlarınızı ve planlamalarınızı buna göre yapmazsanız diğer bütün uğraşlarınız açıkçası çok fantezi uğraşlar olarak kalır. Dolayısıyla, Kars'ta tarım ve hayvancılıktan… İnsanımızın yaşam standardını ve refahını yükseltmek üzere son on-on iki yılda AK PARTİ'yle beraber ülkemizde huzur, refah ortamının oluşması, üretimin artması, bunun da insan yaşantısını ve standartlarını yükseltmeye yönelik olarak adaletli bir şekilde ve planlı bir şekilde kullanılmasıyla beraber, aslında Türkiye'de hemen hemen bütün illerimiz gerek merkezî hükûmetlerden gerekse yerel yönetimlerden ciddi şekilde yatırımlar almakta ve insan refahının yükseltilmesine katkı sunulmakta.
Tabii, doğuyla batının arasında hep olagelmiş ve gün geçtikçe de açılan yaşam standartları farkları var. Dolayısıyla, saygıdeğer milletvekilleri, bunun da bir an önce kapanması gerekiyor. O yüzden de Kars gibi çok da fazla çıkışı olmayan illerde buradaki öncelikleri çok iyi belirlemek ve planlamalarınızı ona göre yapmak zorundasınız. Biz ne yapıyoruz Kars'la alakalı? Dedik ki Kars tarıma dayalı hayvancılık şehri. Hayvan varlığı açısından baktığınız zaman, hayvansal değer açısından baktığınız zaman, Kars, Türkiye'de 5 ila 8'inci sırada gidip gelen, oysa bitkisel üretim açısından baktığınız takdirde Türkiye'de 73 ile 75'inci sıralarda gidip gelen bir şehir. Yani, 5'inci sıradaki hayvan varlığınızı 75'inci sıradaki bitkisel üretiminizle karşılamaya çalışıyorsunuz. Bunun sürdürülebilir bir hayvancılık noktasında mümkün olmayan bir uğraş olduğu açık. Zaten, bunun böyle olduğunu Kars'ta, daha önceki yıllardan da, özellikle kuraklık yıllarından sonra -üç beş yıl- insanlarımızın tam kendini toparlamaya başladığı bir anda bir kuraklıkla beraber tekrar eski konumlarına geri döndüklerini, fakirleştikleri, yoksullaştıkları, yaşam standartlarının düştüğünü bilmekteyiz. O zaman yapmamız gereken şey ortada arkadaşlar. Kars'ta tarım ve hayvancılıkta, hayvancılığın ana girdisini, yüzde 70'ini oluşturan yem noktasında ciddi destek ve katkı vermek gerekiyor. Bunun yolu belli saygıdeğer milletvekilleri.
Sulanabilir arazilerimizin tamamını sulayabilmek, mümkün olduğu kadar sularımızdaki baraj sayılarımızı artırmak, oradaki arazi toplulaştırmalarını bir an önce bitirmek ve yem bitkisinin üretimini ve desteğini artırmak ve Kars'ta, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde Türkiye'nin hiçbir yerinde olmadığı kadar mera varlığına sahip, otlu mera oranına sahip bir il olması hesabıyla burada küçükbaş hayvancılığı, ciddi bir şekilde mera hayvancılığını yeniden desteklemek, eski sayılarına ulaştırmak gibi bir sorumluluk içerisindeyiz. Biz de bunun gereğini yapıyoruz. Özellikle, son on yıldır başlamış olan ama iki üç yılda hız kazanmış olan, bizim de bölgenin ihtiyaçlarını çok iyi belirlememiz ve bunu merkezî yönetime sürekli ulaştırmamız sayesinde… Bölge milletvekillerine özellikle Ahmet Arslan Bey'e, Orhan Atalay Bey'e bu manada teşekkür ediyorum; tarım ve hayvancılık konusundaki bütün girişimlerimizi beraber, birlikte yaptığımızı özellikle söylemek isterim. Bu manada bayağı mesafeler aldık. Ne yaptık? Baraj sayılarımızı artırıyoruz arkadaşlar. Kars'a göre oldukça çaplı, her biri 50'ye yakın köyün arazisini sulayacak barajlarımız yapılmaya başlandı.
Kars Barajı, Selim Barajı'nı AK PARTİ geldi, bitirdi. Karakurt Barajı'nın planlaması bitmek üzere. Kağızman, sulaması hazır, Arpaçay'daki Koçköy'ün sulaması hazır. Selim Ovası'nın sulaması Kalkınma İdaresi aracılığıyla hazır. Yani, bu manada bütün üzerimize düşeni, arazilerimizden daha yüksek verim ve hayvancılığın asıl girdisi olan yemi karşılamak üzere, planlamalarımız hızla devam ediyor.
Saymak istediğiniz zaman, emin olun, sadece bakın, Kars'a tarım ve hayvancılıkta AK PARTİ döneminde yapılanlar sayfalar ve saatler alabilecek şeyler ama ben bu başlıkları kısaca geçtim.
Kars'ta birisine mikrofon uzatıyorlar, diyorlar ki: "Bir şikâyetiniz var mı Kars'la alakalı?" "Yok Allah'a şükür." diyor. Israr ediyorlar, "Var mı bir şikâyetiniz?" "Yok ama Ruslara kinimiz var." diyor. "Nedir, Ruslarla alıp veremediğiniz ne var?" diyor, "Yahu, yetmiş, seksen yıl önce buralarda bir şeyler yaptılar ama bir gelip bakmadılar ki bunlar eskimiş mi, bunların yenilenmeye ihtiyacı var mı diye." diyor. Ama AK PARTİ'yle beraber Kars hatırlanır olmuştur. Unutulmayacağına inandığımız için AK PARTİ'yle beraber yürümeye devam edecek diyor, hepinize saygılar sunuyorum."