Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Kars’ta ağırlandı
Doğu Cephesi komutanı Kars’ın kurtarıcısı Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Kars’ta ağırlandı.
Hanımeli Kars Mutfağı sahibi Çetin Adıgüzel’in Akardeon dinletisinin ardından aşıklar Ensar Şahbazoğlu işe Bilal Ersarı kahramanlık türküleri seslendirdi, atışma ve güzelleme örnekleri de sunan aşıklar Kazım Karabekir paşayı anlatan eserlerini de seslendirdiler.
Çetin Adıgüzel, “Doğu Cephesi Komutanı Karslıların gönlünde taht kuran aslında çoğu insanın da Karslı olarak bildiği Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir Hanımefendi’yi ağırlamaktan çok mutlu olduk. Bu akşam kendilerini geçmişe dayalı dostluğumuz olduğu için ağırlamak istedik bizi kırmadılar. Hanımeli Kars Mutfağında eşim Dilek Hanım'la beraber yöresel lezzetlerimizi gelen misafirlerimize sunduk. Pilavımızdan, evelik çorbamızdan ve revan köftemize kadar ve Kars'ın orijinal tatlızası olan omaç helvaya kadar misafirlerimize sunduk. Kafkas Üniversitesi tarih bölümü hocalarımız, dekanımız da buradaydı. Bu güzel geceye icabet eden bütün misafirlerimize çok teşekkür ediyoruz. Sağ olsunlar, var olsunlar. Aşağı yukarı yirmiye yakın misafir ağırladık. Amacımız Kars'ımızın kültürünü yöresel müziğini, aşıklık sanatını da gelen misafirlerimizle paylaşmaktı. Başta şahsım Çetin Adıgüzel olarak Kars'ın yöre türkülerinden birkaç eser sundum. Benden sonra aşıklarımız burada çok güzel methiyeler taşlamalar sundular. Timsal Hanımın gözyaşlarına hakim olamadığını hepimiz gördük. Bu arada bu güzelliği bizimle paylaşan Kafkas Haber Ajansı Bedir Altunok Bey'e de çok teşekkür ediyorum. Kars'ımızın bu güzelliklerini sosyal medya aracılığıyla bütün Karslılara, Kars’ı sevenlere ulaştırıyorsunuz. Serhat şehrimizin kültürünü bütün insanlarla paylaştığı için, uzakları yakın ettiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Timsal Karabekir’i Kars’ta görmekten mutlu olduklarını da ifade eden Adıgüzel, “Biz bir Nevruz Bayramı etkinlikler için Nahçıvan’a gitmiştik. Nahcivan'ın da en uç noktasında olan Ordubat şehrinin de bir köyüne gittik. Oradaki eski adetleri görmek için. Biz kültür adamı olduğumuzu biliyorsunuz. O yüzden bize ilginç gelen her şeyleri kayıt altına alıyoruz. O kayıtlar bende var. Yaşlı bir amca. bizim Türkiye'den geldiğimizi duyunca dedi ki ‘Allah Karabekir Paşa'ya rahmet etsin. O olmasaydı Ermeniler bizim soyumuzu kesecekti.’ Öyle söyledi. O yüzden Nazım Karabekir Paşa'nın ünü sadece Türkiye'nin sınırları içerisinde kalmamış Türkiye'nin sınırlarının dışına da taşmış. Bu bölgenin gerçek fatihidir. Hatta ben kızından duydum. Rahmetli olunca tabutuna Kars kalesine çekilen ilk bayrağı sarmışlar o onun vasiyetiymiş. O olayda bizi son derece duygulandırdı. Çok mutluyuz, duygularımızı çok fazla kelimelerle de ifade edemiyoruz ama Tmsah Karabekir gibi bir hanımefendiyi burada ağırlamak, onun babasının eseri olan şehrimiz Kars’ımızda ağırlamak bizi ziyadesiyle memnun etti. Ben çok teşekkür ediyorum. Sağ olun. Var olun.“ diye konuştu.
Dilek Adıgüzel de şunları söyledi:
“Yıllardır yüzlerce misafir ağırladık ama bu gece gerçekten çok özeldi. Ve Kazım Karabekir Paşa'mızın kızını benim bu üçüncü ağırlayışım. Gerçekten paşa kızı babasının kızı olduğuna bir daha tanık olduk. Harika insandı. Yaptığım işin güzelliğini bir kez daha fark ettim. Yaptığımız yemekler tabii ki kültürümüzü anlatmak adına ama bu kadar özel insanları ağırlamak da insana şeref veriyor. Çok keyif aldım. Kendisine sağlıklar diliyorum. Umarım tekrar görüşmek tekrar ağırlayabilmek kısmet olur. Tabii bu tür programlar aynı zamanda önemli bir anıdır. Uçan kazlar figürleriyle bana hediyeler getirmişti. Evimin en güzel köşesinde ağırlıyorum. Onları da. Her baktığımda da onu güzel duygularla anıyorum. Timsel Hanım'ı tanımaktan keyif aldım. Onun benim mekanıma kadar sağlık sorunu olmasına rağmen gelmesi gerçekten bizi mutlu etti. Eşimle beraber, çalışanlarımızla beraber bu mekanın gururunu okşadı. Sağ olsun. Teşekkür ediyorum. “
Kaynak:Hatice Kavşut