KAÜ'den Kovid-19 başarısı
Kars'ta Kafkas Üniversitesi (KAÜ) öğrencileri, mezuniyet dersi kapsamında koronavirüs (Kovid-19) temalı geliştirdikleri projelerini sergilediler.
Volkan KARABAĞ
KAÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencileri, Kovid-19'un teşhisi, tedaviyi ve korunmayı kolaylaştıracak ürünler tasarladı.
Kovid-19 ile mücadele kapsamında 10 öğrencinin tasarladığı projeler, fakültelerinde sergilenerek ziyaretçilere öğrenciler tarafından bilgiler verildi.
KAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Aslan, gazetecilere öğrencilerin güzel çalışmalar yaptıkları için gurur duyduklarını anlattı.
Öğrencilerin yaptıkları projeleri geliştirerek insanlığa daha yararlı bireyler olacaklarını ifade eden Aslan, "Üniversitemizin Mühendislik- Mimarlık Fakültesinin son sınıf öğrencilerinin hazırladıkları Kovid-19 temalı projenin açılımı ve tanıtımını yapacağız. Bu anlamda öğrencilerimizle gurur duyuyoruz, çok güzel çalışmalar ortaya çıkardılar. Bu mezuniyet projesiyle mezun olacaklar, inşallah insanlara toplumumuza daha hayırlı işler yapacaklar." dedi.
KAÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömür Deveci, fakülte öğrencilerinin çeşitli tasarımlar yaptıklarını söyledi.
Ülkede son zamanlarda teknolojik gelişimlerin sevindirici olduğunu belirten Deveci, "Bizler öğrencilerimizin Teknofest programlarına hazırlama süreçlerindeki bu tip çalışmalarını desteklemek için uğraş vermekteyiz. Öğrencilerimiz son derece güzel çalışmalar ürettiler, bunları çeşitli ulusal ve uluslararası yarışma programlarına sundular bu da bizi gururlandırdı. Umarım yetiştirdiğimiz mühendisler ülkemizdeki ciddi projelere imza atarlar. " diye konuştu.
Proje danışmanlığını yapan Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Fatih Medet Alibeyoğlu ve Arş. Gör. Dr.Arif Balcı, bu yılki bitirme projelerinin temasını Pandemi olarak belirlediklerini dile getirdiler.
Salgın döneminde yenilikçi proje fikirleri üzerine düşündüklerini ve uyguladıklarını anımsatan Alibeyoğlu, "Öğrencilerimizden 10 tanesi Kovid-19 temalı projeler gerçekleştirdi. TEKNOFEST destekli yürüttüğümüz ve patent sürecince olan çalışmalarımız var. Bu anlamda tanıyı, teşhisi ve tedaviyi kolaylaştıracak mühendislik yaklaşımları sunmaya çalıştılar. Öğrencilerimiz uzaktan eğitimin getirdiği zorlukları aşarak başarılı bir şekilde projelerini tamamladılar. “ şeklinde konuştu.
Balcı ise “Kovid-19 hastalığının teşhisi, tedavisi veya bu anlamda sosyal mesafe kuralları gibi hastalıktan korunma tedbirlerini kolaylaştırarak bu gibi mevcut ve olası salgınlarda daha konforlu yaşayabilmek için bu dönemin temasını Kovid- 19 olarak belirledik. Salgın ortamının beraberinde getirdiği uzaktan eğitim, malzeme temini ve projenin uygulamaya geçirilmesindeki zorlukları öğrencilerimizle aşarak projelerimizi geliştirdik. Tüm öğrencilerimize gösterdikleri çabalar için teşekkür ederim." şeklinde konuştu.
KAÜ Makine Mühendisliği öğrencilerinden Sedat Şen üretmiş olduğu ultraviyole ışın ile dezenfeksiyon yapan taşıyıcı bant sistemi ile marketlerde ve benzeri alışveriş noktalarında satın alınan ürünlerin 7 ila 10 saniye gibi sürelerde dezenfekte edilebileceğini belirtti.
Öğrencilerden Ömer Özkanoğlu kızıl ötesi sensör ile 1,5 metre sosyal mesafenin korunmasını sağlayan insana karşı duyarlı giyilebilir bir kemer tasarladı ve projesinin adını “Sosyal mesafe kemeri” koyduğunu belirtti.
Cesim Güven geliştirmiş olduğu kovid-19 girişmatik cihazı ile elleri dezenfekte ederken eşzamanlı olarak ateşi ölçen eğer yüksek ateşiniz varsa uyarı ve bankodan girişe izin vermeyen bir prototip üretti.
Harran Aydın:”Bu çalışmada ışıma prensibiyle çalışan, maskelerin bakteri ve virüs geçirgenliğini aynı zamanda ortamdaki kirlilik miktarını ölçen sensörlü bir cihazın tasarımını amaçladım. “
Seray İşbaralı ise kendi yüz hatlarını üç boyutlu tarayıcı ile modelleyerek kendine uygun (kişiye özel) maske tasarladı. Maskenin üretimini üç boyutlu yazıcı ile gerçekleştirdi. Bu maskenin değiştirilebilir filtresi sayesinde uzun süreli kullanım için de uygun bir ürün olduğunu belirtti.
Salgın sürecinin beraberinde getirdiği toplu taşıma araçlarındaki seyahat risklerinde virüs bulaşını azaltmak amacıyla havalandırma sistemlerinin geliştirilmesi gerekliliği üzerinde duran makine mühendisliği bölümü öğrencilerinden Uralbek Nurgeldiyev ise geliştirdiği üç boyutlu model üzerinde havalandırma sistemleri için akış simülasyonları yaparak temiz hava ile beraber taşıt içerisindeki daha hızlı ve etkin dezenfeksiyon yöntemlerini araştırdığını dile getirdi.
Kovid-19 hastalığının üzerimizdeki en büyük etkisinin akciğerlerimiz ve solunum sistemimiz olduğunu aktaran öğrencilerden Gülşen Ayyıldız ise tasarladığı mekanik ventilatör ile farklı hava debileri için hastaların solunum sıkıntısı çekmesi durumunda erişmesi gereken nefes ihtiyacını karşılamaya yönelik ventilatör tasarımı geliştirdi.
Kovid-19 hastalığının belirgin etkisi olan ateşi ölçerek elle bulaşın önüne geçmeyi amaçlayan Cesim Güven toplu yaşam alanlarına girişte kullanılmak üzere elden ateş ölçme ve aynı zamanda dezenfekte sıvısı püskürten cihazı geliştirerek bu sayede hem ateş tespiti hem dezenfeksiyon yapmanın mümkün olduğunu aktardı.
Öğrencilerden Uğur Maden ise araçlarda kullanılmak üzere dezenfeksiyon deposundan aldığı sıvıyı dezenfeksiyon için uygun konumlandırılan sprey başlıkları vasıtasıyla araç içi dezenfeksiyonu kolaylaştıran bir cihaz geliştirdiğini bu sayede daha hızlı ve kolay olarak araç dezenfeksiyonunun mümkün olduğunu dile getirdi.
Virüs bulaşının önüne geçmede en etkin yöntemin maske takmak olduğunu dile getiren Osman Aygün, geliştirdiği maske otomatı sayesinde maskeye erişimi daha kolay hale getirmeyi amaçladığı söyledi.
Hastalığın belirlenmesi adına numune kabinlerine duyulan ihtiyaçtan yola çıkan Uğur Ürün ise taşınımı ve montajı kolay olup geliştirilebilir numune alma test kabini sayesinde sağlık çalışanlarının test sırasında Kovid-19 virüsünden korunmayı ve numune alma kabinlerine erişimin ve yapımın kolaylaştırılmasını amaçladığını anlattı.