KAÜ'den Brusella İçin Suni Tohumlama Önerisi!
Öztürkler, yaptığı açıklamada, bu hastalığın havyanlarda kısırlıklara ve yavru atmalara sebep olduğunu söyledi.
KAÜ'den Brusella İçin Suni Tohumlama Önerisi!
Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler, hayvanlarda et ve süt üretimi arttıran suni tohumlama teknolojisinin brusella hastalığının önüne geçilmesinde önemli olduğunu belirterek, "Sadece suni tohumlama yaparak da bruselladan kurtulmanız mümkün değildir ama büyük ölçüde azaltabilecek yönde etkisi vardır" dedi.
Öztürkler, yaptığı açıklamada, bu hastalığın havyanlarda kısırlıklara ve yavru atmalara sebep olduğunu söyledi.
Brusella'nın çeşitli sebeplerle hayvanlardan insanlara da geçtiğine dikkati çeken Öztürkler, hastalığa yakalanan insanlarda tedavinin uzun sürdüğüne vurgu yaparak, "Hem iş hem de zaman kaybı oluyor. Her açıdan baktığımızda brusella hastalığı, önüne geçilmesi gereken, bölgeden atılması gereken bir hastalıktır. Bu da hem devletimizin hem de vatandaşımızın alacağı önlemlerle mümkündür" diye konuştu.
Öztürkler, özellikle dişi buzağılara bir yaşına gelmeden, genç dönemde brusella aşısı yapılması gerektiğini anlatarak, şöyle konuştu:
"Brusella'nın önüne geçilmesi için suni tohumlamanın etkisi önemlidir. Sadece suni tohumlama yaparak da bruselladan kurtulmanız mümkün değildir ama büyük ölçüde azaltabilecek yönde etkisi vardır. Suni tohumlama yaparken bir hayvan için kullandığınız malzemeyi diğer hayvan için kullanmıyorsunuz. Böylece bir hayvandan diğer hayvana Brusella mikrobunu bulaştırmıyorsunuz çünkü dişiler de Brusella mikrobunu taşıyor. Siz bir dişiyi tohumlarken başka dişiye geçtiğinizde mutlaka kullandığınız malzemeyi değiştiriyorsunuz. Değiştirdiğiniz içinde bulaşma zincirini kesmiş oluyorsunuz. Oysa boğa için durum öyle değildir. Boğa zaten o mikrobu gizli bir şekilde taşıyor ve bir dişiye bulaştırıyor. Eğer kendisi hastalıklı değilse dişide hastalık varsa onu alıyordur. Mümkün merteba boğa alışverişi yapmamak gerekir. Suni tohumlama teknolojisi, hayvanlarda et ve süt verimini artırdığı gibi bu gibi hastalıkların yayılmasını ve özellikle cinsel yolla bulaşan, çiftleşmeyle bulaşan hastalıkların da önüne geçmiş oluyor." AA