Kars'tan Zorlu Kurban Yolculuğu
Kars'tan ülke geneline kurban sevkiyatı yapan kamyoncular, zorlu yolculuklarını duble yollar sayesinde rahata çevirdiklerini söylediler.
Çay ve konforlu yatak keyfiyle yola koyulan kamyoncular, mazotun pahalı olması nedeniyle kar edemiyor olmalarından dert yandılar. “İthale hayır” diyen besicilerde başta Kars olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki büyükbaş hayvanların Türkiye’nin et ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceğini ve ithale gerek kalmadığını belirttiler.
Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü binası önü bugünlerde kurban sevkiyatı yapan kamyonlarla dolup taşıyor. Bir yandan Karslı üreteciler diğer yandan da Türkiye’nin dört bir yanından gelen besiciler satın aldıkları kurbanlıklarla birlikte İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne akın ediyorlar. Burada hayvanların kulak küpe numaraları kontrol ediliyor ve sağlık raporları veriliyor. Büyük bir titizlikle yapılan kontrollerle birlikte kamyoncular son hazırlıklarını yaparak yola koyuluyorlar. Kirko, çekme halatı, fren balataları, lastik havaları, mazot depoları kontrol edildikten sonra ikişer sürücüsü bulunan kamyonlar başta İstanbul, Ankara, Bursa, Kayseri, İzmir olmak üzere büyük kentlerin yolunu tutuyorlar.
DUBLE YOL RAHATLIK GETİRDİ
Yollarda eksi yıllara göre çok fazla zorluk çekmediklerini belirten nakliyeciler duble yolların büyük kolaylık sağladığını ve hiç karşılarına araç çıkmadan kendi yollarında gidecekleri illere kadar huzur içinde yolculuk yaptıklarını söylediler.
TEK SIKINTI UYKU, ÇÖZÜM İSE ÇİFT ŞOFÖR
Tek sıkıntının uyku olduğunu bunu da çift şoförle hallettiklerini belirten sürücüler, “Duble yollarda eğer uyku olmaz ise kaza da olmaz. Tek sıkıntı uyku. Eğer bir sürücü yolda uyumaz ise kesinlikle kaza yapmaz” dediler.
ANİ FRENDEN KAÇININ, VİRAJLARA YAVAŞ GİRİN
Sürücüler, yolda dikkat edilmesi gereken konularla ilgilide, “Şoför arkadaşlarımız ani frenden kaçınsınlar ve virajlara hızlı girmesinler. Çünkü araçtaki yük hareketli yük. Onun için dikkat edilmelidir” uyarısında bulundular.
KONFORLU YATAK SICAK ÇAY KEYFİ
Çift şoförle yola çıkan sürücüler oldukça rahat. Havalı şoför koltuğunda oturan sürücü, yanında demlediği sıcak çay ve neskafesini içerek yolculuğa devam ediyor. Yorulan ve uykusu gelen sürücü ise şoför koltuğunun arkasındaki konforlu yatakta rahat bir uyku çekiyor.
KARS’TAN KAYSERİ’YE 850 KİLOMETRE YOLCULUK
Kayserili besici Orhan Alın, “Çiftçiyiz, besicilik yapıyoruz. 33 yaşındayım. 4 tane çocuğu var. 3 oğlan 1 kızım var. Buraya geldik işte rızkımızı arıyoruz. Üç gündür buradayız. Çabuk gelişiyor. 6-7 ay besliyoruz. Çıkartıyoruz. Yemin torbası 40 lira olduğu için ister istemez alıyoruz buradan. Fiyatlar şu an için 6 bin 400 liraya oldu. 5 bin 600 liraya çifti oldu. Ortalama 28-30 tane mal yaptık. Kısmet götüreceğiz bakalım. Kurbanlık alırken ağzının noksan olmasına, eksik bir tarafının olmasına dikkat ediyoruz. Yolculuk kısmet olursa Kayseri’ye olacak. Bu hayvan 850 kilometre yol gidecek. Yatma tehlikesi oluyor. Birbirini debeliyor. Bazen ölme riski oluyor. Kamyon 10-11 saatte ancak varıyor. İki üç yerde mola veriyoruz. Yolda giderken kontrol ediyoruz. Çünkü yatan oluyor. Birbirini sıkıştırıyorlar. Aracın sallanmasından dolayı düşen oluyor. Yollarda kontrol oluyor. Onun için sevk kağıdı alıyoruz. Kısmet olur ise memleketimize varmayı düşünüyoruz.” dedi.
İTHALDEN ŞİKAYETÇİLER
Kayseri’den Kars’a gelerek kurbanlık alan Özgür Kaya da, “Kayseriliyim. Besicilikle, çiftçilikle uğraşıyorum. Aşağı yukarı 2000’den bu yana da bu işi yapıyorum. Gelip gidiyorum. Hayvan alıyorum. 2009’a kadar da bu işten güzel para kazanıyorduk. Bu iş geçen yıl yılbaşından sonra bir ithal davası çıkarttılar millet almaya ve satmaya korkuyor. Ben iki gündür Kars’ın her tarafını geziyorum bu ülkenin malı bu ülkeye yetiyor. Biz yıllardır Avrupa’nın kölesi olmuşuz. Avrupa hiçbir zaman da bu ülkeye iyi bir ticarette bulunmamış. Her zaman kendine köle etmiş ve her zaman kötü malı satmış. Hiçbir zaman iyi mal almamışız. Şimdi bizim sağlığımızla oynanıyor mu oynanmıyor mu? Hormonlu mu hormonsuz mu yiyoruz. Şimdi televizyonlara çıkmış “Biz Tekirdağ’a 15 bin kurbanlık koyun getireceğiz. 60 bin dana getireceğiz.” Bu ülkenin malı bu ülkeye yetiyor. Ne gereği varda Avrupa’dan ihracat yapıyorsun. Bugün 2600 -2700 lira dolarlara çıkmış sen 16 bin liraya Avrupa’dan et getiriyorsun kendi ülkenin etini de 14 bin liraya iç piyasaya satıyorsun. Bunların hiç gereği yok. Biz kendimiz üretiyoruz. Kendimiz de yapıyoruz. Bizim işimizle kimse uğraşmasın. Biz kurbanlığımızı da besleriz. Et ihtiyacımızı da görürüz. Devlet bizimle uğraşmasın biz de memnunluğumuzu sunalım başka hiçbir şey söylemiyoruz.”diye konuştu.
MAZOT PAHALI
Kars Kağızmanlı nakliyeci Caner Aras ise, “Kağızmanlıyım. Yıllardır bu iş ile uğraşıyorum. Kendim BAĞ-KUR’dan emekliyim. Kiralarımız düşük. Mazot parasına gidiyor. Mazot fiyatı şu anda 3 bin 700 liradır. Ben buradan Konya’ya 1,5 liraya. Gidiş geliş ben 1000 litre mazot yakıyorum. Kar yok. Teker dönsün. Başka da bir şey yok. Yollarda herhangi bir sıkıntımız yok. Sürücülerde n de bir sıkıntımız yok. Duble yol olduğundan dolayı artık karşıdan gelen bir araç bulamıyorsun.” şeklinde konuştu.
KAMYONLA HAYVAN TAŞIMAK ASBINDA BİR SANAT
Kayserili Necmettin Akın da şunları söyledi:
“Kayserili nakliyeciyim. Buraya mobilya getiririz. Buradan da hayvan götürürüz. Bu işi 20 senedir yapıyoruz. Yollarda önceden sıkıntımız vardı ama şimdi yok. Buradan hayvan götürürken bazı küpesiz hayvanlar oluyor. Onlarda sıkıntımız oluyor. Yolda jandarmalarla uğraşıyoruz. Bundan başka da sıkıntımız yok. Bunu götürmekte bir zanaattır. Bunun frenine basmayacaksınız . virajına girmeyeceksiniz ki araba sallanmasın. Yolda buz varmış gibi dikkatli gideceksiniz. Normal kuru yük getirirken frene basınca sorun olmaz. Biz çift çalışıyoruz. Sabah da Kayseri’ye varacağız. Dört- beş yerde mola veriyoruz. Olumsuz hava koşullarına karşı kışın zincirlerimiz var. Yağışta yavaş gitmek lazım. Yollar geniş olduğundan dolayı herhangi bir sıkıntımız yok. Ama bundan 7-8 yıl önce yollar çok berbattı. Şimdi uyku gelmezse yolda kaza yapmanın mümkünatı yok.”
KHA