Kars'ta Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Toplantısı Yapıldı
Sarıkamış-Kağızman Yaban Hayatı Geliştirme Sahası toplantısı yapıldı
Kars Kağızman Kaymakamlığı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kağızman Kaymakamı Şuayip Gürsoy, Kağızman Avcılar Atıcılar Kulübü Başkanı Ahmet Nuray, Köy muhtarları, kurum amirleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Ali Vatan Sezer, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mühendisi Cihangir Altun, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Daire Başkanı Yaşar Türkeş ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Toplantıya katılanlara Sarıkamış ve Kağızman’ın coğrafi yapısından hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisi Ali Vatan Sezer, “Kağızman’ın yaklaşık 65 kilometre kuzeyinde başlayan saha, batıda Iğdır, güneyde Digor, doğu ve kuzeyinde aladağ ile çevrilidir. Alan, derin ve sarp vadilerle bölünmüş yüksek dağlardan oluşur ve ortalama yüksekliği 2 bin ile 2 bin 700 metredir. Saha ilk olarak 1981 yılında Av koruma ve üretme sahası olarak tescil edilmiştir. 4915 sayılı Kara Avcılığı kanunun 2. maddesine istinaden Bakanlar Kurulu’nca 13.09.2006 tarih ve 2006/10966 sayılı kararı ile 59 bin 589 hektarlık alan ‘Ardahan Posof Yaban hayatı Geliştirme Sahası’ olarak ilan edilmiştir” dedi.
Sarıkamış Kağızman Yaban hayatı Geliştirme Sahası üzerinde yaşamını sürdüren Dağ Keçisinin dünya üzerinde sadece Kafkasya Bölgesinde, Türkiye’de ise kuzeydoğu illerinde bulunduğunu belirten Mühendis Sezer, “ Nesli tehlike altında olan bu tür yüksek dağlarda ve alt çayırlarda yaşar. Türkiye’de türün yaşam alanı ardıç ve ayı üzümü ile orman güllerinin yakındaki çayırlarda oluşur” diye konuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Daire Başkanı Yaşar Türkeş de, “Buranın av yasağı konulması 1981 yılında yapılmış. Biz size saha yapmaya gelmedik. Biz bu sahadan sizler nasıl yararlanırsınız diye bunu araştırmaya geldik. Burada vatandaş bize ne teklif ederse bizlerde yaparız. Burada sizlerin özgürlüğünü kullanım alanlarını kısıtlamak gibi bir şey söz konusu değildir. Buraların koruma altında olması sizlerin hiçbir işinizi kısıtlama almamı taşımaz rahat olun” şeklinde konuştu.
Türkeş ayrıca, Kağızman’da en çok keklik avının olduğunu belirterek, bu avında bu alanlarda yasak olduğunu hatırlattı.