Kars’ta üç ilçede kurtuluş coşkusu doruğa ulaştı

Kars’ta üç ilçede kurtuluş coşkusu doruğa ulaştı

Kars’ın Susuz, Arpaçay ve Akyaka ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşu, 101’inci yılında çeşitli etkinlikler ve törenlerle kutlandı.

Tacettin DURMUŞ

Susuz, Arpaçay ve Akyaka ilçelerinde kurtuluş coşkusu yaşandı. Her 3 ilçede de “3 Kasım” düşman işgalinden kurtuluşun 101’inci yılı nedeniyle çeşitli törenler gerçekleştirildi.

İlçelerde eş zamanlı gerçekleştirilen etkinliklerde, İlçe Kaymakamları Belediye Başkanları Kaymakamlık önünde bulunan Atatürk anıtına çelenk sunması ve saygı duruşunda bulunmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

İlçe Kaymakamlığı ve ilçe Belediye Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen kutlama etkinliklerinde, özellikle öğrencilerin ve velilerin coşkusu doruğa ulaştı.

Susuz’da ki etkinlikler Kazım Karabekir Paşa Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirildi. Törende yöresel müzik eşliğinde yüzlerce öğrencinin çektiği halaylara, CHP Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, CHP Kars İl Başkanı Taner Toraman, İlçe Başkanı Savaş Zariç ile birlikte il ve ilçe yönetimin de katıldığı halaylar, kurtuluş coşkusu yaşattı.

Selim Akçakale Köyü Atlı Spor Kulübünün cirit gösterisinin nefesleri kestiği kutlama etkinlikleri, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirdi. Yerel şair Mustafa Ahmetoğlu kaleme aldığı ‘Arpaçay’ın kurtuluşu’ adlı şiirini okudu. Ardından da Sinem Kızılkuş adlı öğrenci İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Kafkas Halk Oyunları ekibinin büyük alkış aldığı gösterilerin sonunda açılan Türk Bayrağı, Belediye Başkanı Oğuz Yantemur’a öpülerek teslim edildi. Başkan Yantemur da bayrağı öperek teslim aldı. 

İlçede düzenlenen ‘Cinsiyet temelli şiddet’ konulu resim yarışmasında ve halk koşusunda dereceye girenlere ödülleri Susuz Kaymakamı Onur Yılmazer, Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Haşim Ağabeyoğlu ve İlçe Emniyet Amiri Burak Akaydın tarafından verildi.

Törende ayrıca Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, Kars Ani Haber Ajansı kurucusu Maksut Kutluhan Uray’a, Susuz ilçesi için verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür plaketi verdi. 

Törenlerin son bölümünde iste kurtuluş coşkusu, törene katılan tüm öğrencilerin, öğretmenlerin, velilerin ve ilçe halkının hep birlikte çektiği halaylar dakikalılarca devam etti.

YANTEMUR, “3 KASIM, KİRLİ HESAPLAR YAPAN EMPERYALİST GÜÇLERE BÜYÜK DERSİN VERİLDİĞİ BİR GÜNDÜR”

Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında 3 Kasım’ın, bu topraklar üzerinde kirli hesaplar yapan, emperyalist güçlere ve onların iş birlikçilerine unutamayacakları dersin verdiği gün olduğunu söyledi.

Konuşmasında birlik ve beraberlik mesajları da veren Başkan Yantemur, Cumhuriyet ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti olarak, O'nun bize çizdiği bu rota doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürüyoruz. Bugünleri bize bahşeden, başta ulu önderimiz olmak üzere, bu vatan uğruna savaşan  cesur ve onurlu şehitlerimizin, gazilerimizin aziz hatıraları önünde saygıyla, minnetle eğiliyoruz. 3 Kasımız kutlu olsun. Yaşasın Susuz; Yaşasın demokratik, çağdaş ve laik cumhuriyetimiz, Yaşasın Türkiye’miz” dedi.

1853-1856 Osmanlı-Rus savaşında savunmasından ötürü 1855’te Kars’a verilen zafer madalyasının Anadolu’da ilk gazilik madalyası olduğunu da söyleyen Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, “Kars adının kaynağı Karsaklardan gelmedir. Kars en eski Türkçe il adıdır.1535 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1853-1856 Osmanlı-Rus savaşında savunmasından ötürü 1855’te Kars’a verilen zafer madalyası Anadolu’da ilk gazilik madalyasıdır. 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında düşman istilasına uğrayan serhat Şehrimiz Kars, 43 yıllık işgalin ardından Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya bağlı birliklerin ileri harekatıyla 30 Ekim 1920 günü yeniden vatan topraklarına katılmıştır.

Bu zafer, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi zaferi olmuş ve zaferin ardından imzalanan Gümrü Anlaşması’ da Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetinin ilk resmi anlaşması olmuştur. Kars'ın kurtuluşuyla birlikte devletimizin kuzeydoğu sınırları çizilmiş ve modern Türkiye'nin temelleri atılmıştır. Anadolu'nun kurtuluşunda önemli bir merhaleyi teşkil eden serhat şehrimiz Kars'ın ve Susuz’un kurtuluşunun 101.inci yılını kutluyor, kurtuluşta emeği geçen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa başta olmak üzere bütün gazi ve şehitlerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

KARS, CUMHURİYETİN TEMELLERİNİN ATILDIĞI İLK KENTTİR

“Kars Cumhuriyetin temellerinin atıldığı ilk kenttir. Kars Doğu cephesi kumandanı Kazım, Karabekir'in emrindeki kuvvetlerle 29 Eylül'de Sarıkamış ilçesini Ruslardan geri aldıktan sonra 28 Ekim'de Kars'ı kurtarmak için harekete geçer. 9. Kafkas tümeninin şehre girmesiyle 30 Ekim 1920 de Kars düşman işgalinden kurtarılmış olur. Kars’a giren bu kuvvetler daha sonra Doğu yönünde ilerlemeye devam ederek, Başgedikler,Yahniler, Arpacay,Susuz ,Akyaka ve Ağbaba yörelerini kurtararak Gümrü'ye girer.22 Kasım,da Ermeniler ile ateşkese gidilir.3 Aralık'ta da Ruslarla Gümrü antlaşması imzalanır.Kars ve havalisinin kutarılması T.B.M. Meclisi Hükümeti’nin imzaladığı Gümrü Antlaşması ise ilk resmî antlaşma olması  bakımından çok önemlidir. Doğu cephesi zaferleri yeni yeni toparlanmaya başlayan T.B.M.M ordularına moral ve Gümrü Antlaşması ise hükümete uluslararası resmiyet kazandırmıştır. Kars'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 101.Yılında bağımsızlığımızın ilk adımı olan Kars'ın düşman işgalinden kurtarılması ile başladığını söyleyebiliriz.

Anadolu’da cumhuriyetin temeli,  Günaybatı Kafkas cumhuriyeti döneminde Kars’ta atıldı.   Demokrasi- laiklik- Kadın ve çocuk hakları,  halk meclisi konularında kısa süren ömrüne rağmen kelebek etkisi yaratarak Türkiye cumhuriyetine de ilham kaynağı olmuştur. Kültür denince akla ne gelir? Kars... Uygarlık denince akla ne gelir? Kars... Kars yaylasının coğrafyasında dahi bu fark görülür. Yazın ortasında temmuzda yağmur ve serinlik, tatlı bir meltem, kış aylarında ise en sert iklimin yaşandığı bir yerdir. Bununla birlikte hayvancılık ve yan ürünlerin elde edilmesinde bugün de seçkin yere sahiptir.

SUSUZ’U SEVMEK, TÜRKİYE’Yİ SEVMEKTİR

Çok değil 50-60 sene evvel Kars, şark vilayetlerimiz içinde eğitim bakımından şaşılacak derecede öndeydi. Hatta o zaman için ilginç bir rakam şehirde yüzde 90’a yakın insan okuma-yazma biliyordu. 3 Kasım'ı sıradan bir gün olmaktan çıkaran, yalnızca kentimizdeki işgalin sonlandırılması değil. Susuz’un kurtuluşu, aynı zamanda özgürlüğümüzün dosta düşmana ilanıdır. Bizim için Susuzlu olmak ve Susuz ‘da yaşamak çok özel bir anlam taşır. Biliriz ki, bir ülkeyi sevmek, önce yaşadığı kenti sevmekle başlar. Susuz’u sevmek, Türkiye’yi sevmektir. Susuzumuzla övünür, tarihin ve coğrafyanın bizlere armağanı olan kentimizin üstüne titreriz. Bize emanet edilmiş şehrimizi, gelecek kuşaklara, “içinde yaşamaktan mutlu olacakları” bir kent  olarak bırakmayı; tarihi, ahlaki ve vicdani bir ödev olarak görürüz. “Susuzlu olmak” sözde bir kavram değil, tüm değerleriyle bir kentlilik ve yurtseverlik göstergesidir. Onun için, daima geçmişimizi hatırlayarak ama orada çakılıp kalmadan; birlik ve beraberliğimizi her türlü değerin üzerinde tutarak; bilimle, kültürle, eğitimle ve sanatla örnek bir toplum haline gelmek zorunda olduğumuzu asla unutmayız.” Dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler