Kars’ta pancar üreticileri taban fiyatı yetersiz buluyor
Kars’ta pancar ekimi yapan çiftçiler, belirlenen 800 lira taban fiyatın masrafları bile çıkaramayacağından yakınıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve bugün Kars Şeker Fabrikasında pancar alım kampanyası törenine katılacak olan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye çağrıda bulunan pancar üreticileri, bu yıl 800 lira olarak belirlenen taban fiyatın yükseltilmesini istedi.
Kars’ın Akyaka ilçesine bağlı Karahan Köyü’nde pancar ekimi yapan Cengiz Öztürk, geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle masraflarını dahi ödeyemediğini belirterek, başta mazot olmak üzere diğer girdileri karşılayamadıklarını söyledi.
Pancar ektiği tarlasında 1 Ekim itibariyle söküme başlayacağını söyleyen Öztürk, Kars’a son 2 aydır yağmur yağmadığı için sulama maliyetinin üreticilerin belini büktüğünü dile getirdi.
Girdi fiyatlarını karşılayamadıklarını da söyleyen çiftçi Cengiz Öztürk “Şeker pancarı ekiyoruz, devletimiz alıyor ama şu anda maliyetler çok pahalı. Şeker pancarı şu anda gübre ve mazot girdileri çok pahalı olduğu için oldukça masraflı oldu. Sayın Bakanımızda bize açıklama yapacaktı. Açıklama bekliyoruz. Taban fiyat kurtarmıyor. Pancarımızı su motorlarıyla suluyoruz ve mazot alamıyoruz. İki aydır yağmur yağmıyor. Geçen yılda kuraklık oldu. Bu yılda yaz başı şok iyi yağdı ama son dönemlerde 2 aydır bizim buralara yağmur yağmadı. Bu nedenle masraflarımız çok fazla oldu. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir açıklama bekliyoruz. Biz şu anda çok zarardayız. Geçtiğimiz yıl kuralık vardı ve rekolte fiyatı olarak 420 lira verilmişti. Çok düşüktü. Zaten hiçbir karımız olmadı. Paranın da değeri kayıp olduğu için her şey pahalandı. Aldığımız parayı ancak mazota ve borçlarımıza verdik. Bu yılda taban fiyatı 800 lira yaptılar. Ama mazot, gübre, ilaç ve tohum çok pahalı olduğu için kurtarmıyor. İnşallah iyi bir açıklama bekliyoruz.” dedi.
Öte yandan tarlasından söktüğü ilk pancarı annesi Yeter Öztürk’e getiren Cengiz Öztürk, tandırda kebap yaptırarak tattı. İlk sökülen pancarı tandırda kebap yatıklarını ve pancarın her derde deva olduğunu söyledi. Anne Yerer Öztürk de pancarın yapraklarından çorba ve turşu yaptıkları bazı yemeklerde de kullandıklarını söyledi. Pancarı önce temizledikten sonra tezekle ısıtılan tandırda kumpir yapılan patates gibi pişirdikten çevresindekilere ikram etti.