Kars'ta pancar üreticileri istilacı otla mücadele ediyor
Arpaçay ve Akyaka’da pancar üreticileri Şeker Fabrikasının kapatılmasını istemiyor.
Kars’ta pancar üreticileri yaklaşan söküm öncesi hummalı bir şekilde emek sarf ediyor. Kuraklığın ve dolu yağışının etkili olduğu ilde bostanlar dışında sadece şeker pancarı, mısır ve patateste sulu tarım yapılıyor.
Pandemi ile birlikte dibe vuran şehir ekonomisi, turizmin yarı sıra tarım ve hayvancılıkta da her geçen gün kötüye gidiyor. Kuraklığın etkili olduğu Kars il genelinde Arpaçay ve Akyaka ilçelerinde yem bitkileri dışında sulu tarım olarak şeker pancarı, mısır ve patates üretimi yapılıyor.
Her iki ilçede şeker pancarı ekimi yapan çiftçiler, bacası tüten tek devlet işletmesi olan Kars Şeker Fabrikasının kapatılmasının gündemden düşmemesinin her zaman kendilerini tedirgin ettiğini dile getiriyor.
Kuraklığa rağmen büyük emeklerle pancarlarını söküme hazırlayan üreticiler, son günlerde tarlalarını zararlı otlardan arındırmak için mesai harcıyor. Pancar tarlalarında biten istilacı otların pancarın gelişimini engellediğini belirten tarla sahipleri, umutlarını bir iki ay sonrası için yeşertiyor. Zaman zaman imece usulü ile pancarlarını söküme hazırlayan üreticililer, Şeker Fabrikasının Kars’ın ekonomisi için son derece önemli olduğunu söylüyor.
PANCAR, KARS ŞEKER FABRİKASINDA DEĞERLENDİRİLİYOR
Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Güvercin köyünde ekim yapan Uğur Akbaba pancarını Şeker Fabrikasına vereceğini hatırlatarak, “Sürekli olarak her yıl şeker pancarı ekiyoruz. Mart ve Nisan aylarında ekim, Eylül ve Ekim aylarında da söküm yapıyoruz. Hasat yaptıktan sonra da pancarımız Kars Şeker Fabrikasına veriyoruz. Geçimimizi şeker pancarı ile sağlıyoruz. Şu anda zararlı otları alıyoruz, bunlar pancarın gelişimini etkiliyor.”dedi.
KARS ŞEKER FABRİKASI KAPATILMASIN!
Kars Şeker Fabrikasının kapatılmasının gündemden hiç düşmediği hatırlatan Onur Ulu da “Bu yıl 15 -20 dönüm alanda pancar ekimi yaptık. Şu anda yabancı otla mücadele ediyoruz. Pancar diplerinde biten yabancı otları alıyoruz. Bu otlar pancar gelişimini olumsuz yönde etkilediği için bu şekilde yabancı otlardan kurtulmaya çalışıyoruz. İki üç gün boyunca yabancı otların temizliğini yapıyoruz. Hasat Eylül ve Ekim ayı sonunda başlıyor. Kars Şeker Fabrikası ile zaten anlaşmalı oluyoruz. Ürettiğimiz pancarı fabrikaya veriyoruz. Fabrikada işlendikten sonra şeker yağıldığı gibi, posasından da melas ve küspe elde ediliyor. Öncelik pancar üreticilerinin olmak üzere küspe ve melas da alıp kışın hayvanlar için yem olarak kullanıyoruz. Ayrıca üretilen melas daha çok anlaşmalı oldukları yem fabrikalarına da veriliyor. Yem katkı maddesi olarak melası o şekilde değerlendiriyorlar. Fabrika kapatılırsa bizim tarafımızdan olumsuz olur. Biz geçimimizi bu şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Kars Şeker Fabrikasının kapatılması bizleri çok olumsuz yönde etkiler. Bir istihdam alanı olarak da değerlendirebilirsiniz. Hani bizim burada yapmış olduğumuz pancar tarımı da elimizden alınırsa bizi çok olumsuz yönde etkiler. Zaten sadece patates, mısır ve pancardan başka sulu tarım yapamıyoruz” dedi.