Kars’ta KÖYDES yatırımları ve hedefler masaya yatırıldı
Kars’ta Merkez İlçe Köylerine Hizmet Götürme Birliği’nin 2022 Yılı Dönem Başı Olağan Meclis Toplantısı, Vali Türker Öksüz başkanlığında gerçekleştirildi.
Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen toplantıda; açılış ve yoklamanın ardından, Merkez Subatan Köyü sakinlerinden Mehmet Topkaya isimli vatandaş tarafından içme suyu kapsamında kullanılmak üzere Köylerine Hizmet Götürme Birliği’ne yapılan şartlı bağış görüşülerek karara bağlandı.
Geride bıraktığımız 2021 Mali Yalı Bütçesi Gelir-Gider Kesin Hesabı ve 2021 Yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesinden sonra 2023 Yıl Dönem Başı Olağan Meclis Toplantısına kadar ihale komisyonlarında görev alacak 5 yedek üye belirlendi.
Ardından da 2023 Yılı Dönem Başı Olağan Meclis Toplantısına kadar Birlik Encümeninde görev almak üzere 2 il genel meclis üyesi ile 2 muhtar üyenin seçimi yapıldı. Yapılan oylama sonucunda; AK Parti’den Nizamettin Karabulutlu ve MHP’den Turgay Uluhan ile Akdere Köyü Muhtarı Dünyamalı Kızılaslan ve Cumhuriyet Köyü Muhtarı Akın Salih Birlik Encümeninde görev almak üzere seçildi.
Vali Yardımcısı İl Özal İdaresi Genel Sekreter Vekili Mehmet Zahid Doğu'nun da katıldığı toplantıda açılış konuşması yapan Kars Valisi Türker Öksüz, 2121 yılında yapılan ve 2022 yılında yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Temel amaçlarının hiçbir köyde yol, su, gölet ve taziye evi eksikliği gibi hiçbir sorunun kalmaması olduğunu söyleyen Vali Öksüz, 2022 yılının hayırlı olması dileklerinde bulundu.
2021 YILI KÖYDES YATIRIM BİLGİLERİ
Öncelikli olarak 2021 yılında yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Vali Öksüz, birliğin 2021 yılı tahmini bütçesinin gelir giderinin denk olmak üzere 13 milyon 100 bin TL olarak belirlendiğini söyledi. Diğer kamu kurum ve kuruluşlardan gelen ödeneklerle birlikte 2021 yılı net bütçe ödeneğinin 42 milyon 855 bin 762 TL olduğunu da söyleyen Vali Öksüz, bu ödenekten 6 milyon 463 bin 372 TL tutarın tahsilin mahiyette olup 2022 yılına devretmiş olduğunu ve 2 milyon 995 bin 104 TL tutarın ise yılsonu ödenek iptali işlemine tabi tutulduğunu açıkladı.
KÖY YOLLARI
2021 yılı KÖYDES Yatırım Programı kapsamında birliğe toplamda 4 milyon 328 bin 822 TL’nin tahsis edilmiş olduğunu ve bu ödeneğin ise aşağıda belirtilen yatırımlar kapsamında kullanılmış odluğunu da belirten Vali Türker Öksüz, gerçekleştirilen yatırımları ve diğer hedefleri ise şu şekilde sıraladı:
166 adet proje köy yolları kapsamında; 2021 yılı KÖYDES yatırım programına alınmış olup bu projelerden 6'sı silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) yapımı, 6'si ikinci kat sathi kaplama yol yapımı, 4'ü ise sanat yapısı (menfez) olarak belirlenmiştir.
Silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) yol yapım işinde 5 adet proje (Ağadeve, Eşmeyazı, Derecik, Çorak ve Tekneli Köyleri Yol Yapımı) hayata geçirilmiş olup 1 proje (Ortagedikler Köyü) iptal edilmiştir. Bu yatırımlar kapsamında toplamda 9,10 km yol yapılmış olup yatırımın maliyeti KDV dahil 3 milyon 007 bin 322,00 TL'dir.
İkinci kat sathi kaplama yol yapım işinde 6 adet proje (Dikme, Kümbetli, Yalınkaya, Cumhuriyet köyleri köy yolu ile Gelirli, Karacaören Grup Köy Yolu ve Başgedikler Grup Köy Yolu Yapımı)hayata geçirilmiştir. Bu yatırım kapsamında toplamda 30,20 kilometre yol yapılmış olup yatırım maliyeti KDV dahil 1 milyon 959 bin 170 TL’dir sanat yapısı (Menfez) yapım inde 4 adet proje (Azat, Yalınkaya, Derecik, Yücelen köyleri menfez yapımı) hayata geçirilmiştir. Bu yatırımların toplam maliyeti, KDV dahil 616 bin 653 TL’dir.
İÇME SULARI
9 adet proje içme suyu porjesi kapsamında yatırım programına alınmış ve bu projelerden 6'sı (Hacıhalil, Küçükboğatepe, Yalınkaya, Yılanlı, Ortagedikler ve Çerme köyleri içme suyu yapımı) hayata geçirilmiştir. 2 proje (Kars ili Merkez İlçesi Halefoğlu Köyü Şebeke Hattı ve Ölçülü-Yalınkaya-Tekneli Köyleri Memba Onarım İşi ve Yücelen Köyü içme Suyu Yapım İşi) devam etmekte olup 1 proje (Hapanlı Köyü içme suyu yapım işi) iptal edilmiştir. Bu yatırımların KDV dahil toplam sözleşme tutarı 1 milyon 760 bin 081,24 TL'dir.
PERFRMANS HEDEFLERİ
Merkez ilçeye bağlı köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın yaşan kalitesi ve refahını yükseltmek, için turizm, sosyal hizmetler, yol, içme suyu, sulama suyu, kanalizasyon dahil hizmetleri etkin, verimli ve hızlı bir şekilde halka ulaştırmak amacıyla aşağıda sıralanan hususlar performans hedefi olarak belirlenmiştir.
1-İçme suyu yetersiz olan köylerimizde ilave kaynak suyu getirme çalışmalarının başlatılması sağlamak,
2-Ödenek imkanları dahilinde susuz köy kalmaması sağlamak ve bu bağlamda sondaj çalışmalarını devam ettirmek
3-Terfili içme suyu tesislerinde motopomp bakım ve onarımlarını ödenek imkanları dahilinde yapılmasını sağlamak,
4-içme suyu tesislerinin bakım ve onarımlarının yapılması için Pvc boru ve fitıngs malzeme alımının il özel idaresinden projelendirilerek yapılmasını sağlamak.
5-yol bakım, onarım, yükseltme ve genişletme çalışmalarını sürdürmek ve bu hususta il özel idaresi ile gerekli koordineyi sağlamak.
6-alt yapısı asfalt kaplama ile müsait olan ve trafik yoğunluğu fazla olan köy yollarında, ı. ve ıı. kat asfalt yapımını gerçekleştirmek veya bu köy yollarına bitümlü sıcak karışım ile asfalt yapılmasını ödenek dahilinde sağlamak.
7-merkeze bağlı köylerin altyapı kanalizasyon sistemini ımkanlar dahilinde yaygınlaştırmak ve altyapısı biten köylere köy içi kilit parke tası yapılması için gerekli çalışmaları başlatmak.
8-yapılması muhtemel atık su projelerini hazırlatmak.
9- hayvan içme suyu göleti bulunan köylerde, ödenek ımkanları dahiline bu göletlerin bakım onarımının yapılmasını/yaptırılmasını sağlamak.
10-hayvan içme suyu göleti bulunmayan köylerde, gölet yapım çalışmalarının başlatılarak, ödenek imkanları çerçevesinde bu göletlerin yapılmasını/yaptırılmasını sağlamak.
11-temizlenmesine ihtiyaç duyulan sulama kanallarının bakım-onarımını ımkánlar dahilinde yapmak/yaptırmak. 12-ödenek imkanlar dahilinde sosyal amaçlı salonlar inşa etmek.
13-kültür ve turizm etkinlikleri yapmak ya da bu gibi faaliyetleri desteklemek içın yurtiçi ve yurtdışı fuar ve programlara katılarak tanıtım yapmak.
YATIRIMLARIN GERCEKLESME ORANI
Köy yolları kapsamında, iptal ilen 1 proje hariç yatırım programına alınan 15 projenin tamamı hayata geçirilmiş olup gerçekleşme oranı yüzde 100'dür. İçme suları kapsamında, iptal edilen 1 proje hariç yatırım programına alınan 8 projeden 6'sı hayata geçirilmiş olup gerçekleşme oranı yüzde75'dir.