Kars'ta Kaz Yetiştiriciliği Destekleniyor!
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Kars ilinde 280.000 civarında kaz popülasyonu bulunmaktadır." dedi.
Kaz, kanatlılar içerisinde yeterli ve yüksek kaliteli hayvansal protein sağlayan bir öneme sahiptir. Kazların diğer çiftlik hayvanları gibi özel barınaklara ihtiyaç duymaması ve otlatmak suretiyle de yetiştiriciliğinin yapılabilmesi yanı sıra başta et olmak üzere karaciğer, yağ ve tüy gibi önemli ürünler sağlaması bu hayvanların yetiştiriciliğini hem önemli hem de ekonomik kılmaktadır. Kazların yukarıda sayılan verimleri dışında; taşlık, bağırsak gibi iç organları, iç yağı, baş ve ayakları da tüketilebilmektedir.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Kars ilinde 280.000 civarında kaz popülasyonu bulunmaktadır. Kaz sayısı bakımından Kars ili Türkiye de bulunan toplam kaz popülasyonunun % 30’unu oluşturmakta ve ülke sıralamasında 1. sırada yer almaktadır. İlimizin uygun coğrafik konumu ve su kaynaklarının bol olması kaz yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına olanak sağlamaktadır. Küçük aile işletmeciliği şeklinde ve kadınlar tarafından yetiştiriciliği yapılan kaz üretiminin çok az bir kısmı damızlık olarak tutulup, çoğunluk kısmı Ekim-Kasım aylarında kesilerek, kurutulup kış aylarında tüketilmektedir. Kesilmiş ve bölgenin damak tarzına göre kurutulmuş olan kazların büyük çoğunluğu Türkiye’nin değişik bölgelerine de gönderilmektedir.
Kazcılık aile tipi işletmelerde ekonomik gelir sağlayan son derece verimli bir sektördür. Türkiye geneli ve Kuzey Doğu Anadolu Bölgesinde ticari amaçlı kaz yetiştiriciliği oldukça sınırlı olup, genellikle küçük aile işletmeciliği şeklinde yapılmaktadır. Kaz yetiştiriciliği için bakımı zor ve masraflı olduğu ifade edilmişse de kaz yetiştiriciliği, büyük ve küçükbaş hayvancılığa ve diğer kanatlı hayvanlara göre bakımı nispeten daha kolay ve üretim maliyetleri düşüktür. Bu açıdan değerlendirildiğinde yöre halkı için alternatif bir iş ve gelir kaynağı olarak görülmelidir.
Bu kapsamda Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Kurumu (TKDK) tarafından ülkemize sağlanan katılım öncesi mali yardımlar kapsamında; tarım, gıda ve hayvancılık alanlarında üreticilerin kullanımına tahsis edilen hibe destekleri IPARD-2 Eylül ayında çağrıya çıkması planlanmaktadır. IPARD-1’de var olan destek konuları IPARD-2’de de olacak. Buna ilaveten IPARD-2 programında kaz yetiştiriciliği de (en az 350, en fazla 3.000 kaz) destek kapsamına alınmıştır. Kaz yetiştiriciliği destekleme miktarı en fazla 250.000 Avrodur. Ayrıca destekleme oranı en az %60 en fazla %70 olarak değişmiştir. (40 yaşın altındaki başvuru sahipleri ve yatırımın dağlık alanda olması durumunda %65, her iki koşulu da sağlayan başvuru sahipleri için %70) olarak belirlenmiştir.” dedi.
Düzgün, “Kazcılığın bundan sonra büyük bir sektör haline gelmesini ve istihdam alanları açılmasını hedefliyoruz. İlimiz yetiştiricilerinin program yayınlanmadan ellerini çabuk tutmalarını ve gerekli evrakları şimdiden hazırlamalarını başvuruya geç kalmamalarını istiyoruz” dedi.