Kars’ta, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ilk defa seçime gidiyor!
Kars ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı için adaylığını açıklayan genç çiftçi Eren Alp, gazetecilerle bir araya geldi.
Tacettin DURMUŞ
Gazetecilere açıklamada bulunan Alp, Kars ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin kurulduğu günden bu yana ilk defa seçime gittiğini iddia ederek, projelerini anlattı.
Birliğin Kars için son derece önemli bir örgüt olduğunu söyleyen Eren Alp, Karslı hayvan yetiştiricilerinin birçoğunun, birliğin öneminden ve varlığından haberdar olmadıklarını söyledi.
Kars’ın büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye genelinde 5’inci sırada olduğunu da hatırlatan Eren Alp, temel geçim kaynağını turizmin yanı sıra tarım ve hayvancılıkla idame ettiren halkın, birlik ile bağının koptuğunu ileri sürdü.
Kars köylüsünün ve yetiştiricisinin ayağına kadar giderek sorunlarını dinlediğini ve birliğinin işlevini herkese anlattığını da belirten Kars ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkan adayı Eren Alp yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
KÖYLÜMÜZ VE YETİŞTİRİCİMİZ YÜZÜNÜ BİRLİĞE DÖNMELİ!
“Sadece üretmekle yetinmemeliyiz ve büyükbaş hayvancılığı geliştirmeliyiz. Damızlık sığır yetiştiricileri birliklerinin en temel amacı ana hükümlerinde de yer aldığı gibi, hayvan tespitlerinin geliştirilmesi, ıslah çalışmaları, yaygınlaştırılması ve pazarlanmasıdır. Bu zamana kadar damızlık birliği olarak ne kadar bu işin içindeyiz? Türkiye ortalamasına baktığınız zaman en ucuz süt Kars'ta satılıyor, çiftçi ve hayvan sahipleri geçimini hak ettiği oranda sağlayamıyor. Biz damızlık birliği olarak süt fiyatları konusunda bir çalışma yapamıyorsak, o zaman ne için varız? Kars, büyük baş hayvancılık sayısı bakımında Türkiye'de 5. sıradaki yerini koruyor. Bu çok ciddi bir rakamdır. Demek ki sayı olarak üretimde iyi bir yerdeyiz ama sadece üretmekle yetinmemeliyiz. Damızlık sığır yetiştiricileri birliklerinin en temel esası ana hükümlerinde de yer aldığı gibi; Hayvan tespitlerinin geliştirilmesi, ıslahı, yaygınlaştırılması, pazarlanmasıdır. peki şimdi biz damızlık birliği olarak ne kadar bu işin içindeyiz? Bu saydığım şeyleri ne kadar yapabildik veya damızlık sığır yetiştiricileri birliği üyelerinin sayısı her geçen gün neden biraz daha azalıyor? Bu iş sadece üye ve aidat toplamakla olmuyor. Üyeler birliğe küserek üyeliklerini iptal ettiriyor. Kars ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı seçimi 25 Mart’ta gerçekleştirilecek. Seçim sonrasında birlik daha cazip bir hale gelmelidir. Üyeler Tarım İl Müdürlüğü'nden önce yüzünü birliğe dönebilsin. Aynı desteği devletten aldığına göre birliğe üye olmasının bir anlamı kalmıyor. Kars şu anda tam anlamıyla bir süt entegre tesisi yok. Türkiye ortalamasına baktığınız zaman en ucuz süt Kars'ta. Biz damızlık birliği olarak süt fiyatları konusunda bir çalışma yapamıyorsak, o zaman biz ne için varız!
BİRLİK, KÖYLÜ İLE BAKANLIK ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİNİ SÜRDÜRMELİDİR!
Birlikler köylü ve üretici ile Tarım Bakanlığı arasında kurulan bir köprüdür. Yani bugün bütün bir milletin bakanlıktan direkt olarak Tarım İl Müdürlüğü nezdinde ama bakanlıktan direkt olarak desteği alan bilme potansiyeline sahip olmalarınıdır. Tabii ki sayın bir önceki başkanımız Fevzi Kaya’nın birliğin kuruluş aşamasında çalışmaları olmuştur. Ama sonraki yıllarda damızlık birliğinde üreticilere yönelik ciddi bir kan kaybı var. Benim kendim de bir üretici olarak çiftliğimde kendi işimi devam ettiriyorum.
ÜYE SAYISI 15 BİN’DEN 7 BİN’E DÜŞTÜ
2010’lu yıllarda 15 bin olan üye sayısı bugün 7’bine kadar düşmüş durumdadır. Çünkü damızlık birlikleri son yıllarda üretici ile olması gereke bağı sağlayamamıştır. Benim adaylık kararım da tam da bu yönde başladı. Batıdaki damızlık birliklerinin üretici ile iç içe olduğunu ve çok faydalı işler yaptıklarını görüyoruz. Örneğin Çorum'daki damızlık birliği bizdeki hayvan varlığının dörtte biri bandında ama bugün bizim aldığımız kar marjı Çorum’un dörtte biri kadar bile değil. Tam da bu noktada bir problem var. Yani bugün eğer ki bugün mevcut Merkez Birliği Başkanı Burdur Damızlık Birliği Başkanıdır. Bu kadar hayvan varlığımız olmasına rağmen neden Merkez Birliği Başkanı Kars’tan olmasın? Bence Kars'tan olmalı! Bu da hayata geçirilecek projelerle, yeni örneklerle ve etkin üretimlerle olur. Bugün vatandaşın bugün Tarım İl Müdürlüğünden aldığı destekler, Damızlık Birliğinden aldığı desteklerden daha fazladır. Bu durumda vatandaş damızlık birliğine neden gelsin. Sahadayım ve birçok köye ulaşmaya çalışıyorum. Köylerimizde her insana ulaşmaya çalışıyorum. Halkımızı bu yönde bilinçlendirmemiz çok önemlidir. Damızlık Birlimizi kurulduğu günden bu zamana kadar 20 yıldır bir seçime gitmiyor. Vatandaş birliği tam olarak bilmiyor. Burası üretimi arttırmak için kurulmuş bir üreticiler birliğidir. Üreticilerin değerlerini ve menfaatlerini korumak için vardır. Bu anlamda birliğe ve bütünlüğe ihtiyaç var.
HER İLÇEYE BİR ŞUBE AÇILMALI
Tüm ilçelerimizi de gezdim ve sorunları çok iyi biliyorum. Birlik ilçelerde de açılmalı ve tüm köylerimize de ulaşılabilir olmalıdır. Köylerimiz de daha çok yaşlı babalarımız ve dedelerimiz hayvan saklamaktadır ama birlikle iletişim ve bağlantı kuramamaktadır. 70 yaşındaki bir üretici amcamız işin görmek için zamanını ve parasını harcayarak ilçelerden Kars’a kadar gelmektedir.
HER KÖYE BİR VETERİNER GEREKLİ!
Şu anada mevcut 372 köyümüzde birlik nezdinde bir veteriner hekim görev yapmaktadır. Ama neredeyse her köyde veya birkaç köyde bir birliğe bağlı veteriner çalışmalıdır. Bu veterinerler de başta suni tohumlama olmak üzere, hayvan sağlığı gibi tüm hizmetleri etkin ve verimli bir şekilde yerine getirmelidir. Bizler birlik olarak Kars milletvekilimiz Sayın Yunus Kılıç’ın Tarım Komisyonu Başkanlığından bile faydalanmasını bilmiyoruz. Bu bizim için büyük bir avantajdır ve bizim milletvekilimizdir. Bizler inşallah yeni dönemde kendisine önemli projeler götüreceğiz ve desteklerini talep edeceğiz. Aynı zamanda süt ve diğer katma değerler noktasında da Kars’ın hayvansal gelirini hat safhaya çıkartmanın yollarını arayacağız” dedi.