Kars’ta büyükbaş hayvanlara şap aşısı yapılıyor
Kars’ta, SAT-2 serotipi hastalığı sonrası büyükbaş hayvanlara aşı yapılmasına başlandı. Kars Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, kent genelinde eş zamanlı aşılamanın bugün başladığını söyledi.
Volkan KARABAĞ
Türkiye genelinde tespit edilen şap hastalığı SAT-2 varyantı nedeniyle tüm il içi ve il dışı hayvan hareketi durduruldu. Kars merkez ve Selim'deki canlı hayvan pazarı da ikinci bir emre kadar kapatıldı. Yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık hayvanlarda görülen bu hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler aldı.
Doğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığın yoğun olduğu Kars’ta, şap hastalığını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında aşılama çalışmasını gerçekleştirmek için ekipler oluşturuldu. İzinli personelin izinlerinin de iptal ediğini söyleyen Kars Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş, “Şap hastalığı bildiğiniz gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Yıllardan beri şap aşısı yapıyoruz, şap hastalığı görünüyor, mücadelesini de yaptığımız bir hastalık, meslektaşlarımızın ve arkadaşlarımızın iyi bildiği bir hastalık. Ama geçtiğimiz günlerde farklı bir tip ki 7 tane tipi var şap hastalığının bu tiplerden bir tanesi olan SAT-2 şap hastalığı ülkemizde de çıkmış olduğu için hayvan hareketini durdurduk. Hayvan pazarlarını kapattık ve mücadele için şap enstitümüz sağ olsun şap aşısını da SAT-2 şap aşısı da üretti. Bugün itibariyle de biz Kars'a ulaşan şap aşısını yapmaya başlıyoruz.” dedi.
Endişelenecek bir durumun olmadığını ifade eden Altıntaş, “Endişeye mahalle bir durum yok her şey kontrol altında, arkadaşlarımız zaten bu işleri biliyorlar, tüm Türkiye genelinde aşılama çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki süreç içerisindeki zamanını da merak ediyor olabilirsiniz, ilkbahar şap aşılama kampanyamız var zaten bu süreç içerisinde Türkiye'deki bütün hayvanları bizim için de Kars’taki bütün büyükbaş hayvanları aşılayacağız ondan sonra da normale döneceğiz.” diye konuştu.
Türkiye’de 8 mihrakta görülen hastalığın ortadan kaldırılması için çalışmalara aralıksız devam ettiğini de sözlerine ekleyen Altıntaş, “Hayvan pazarlarının açılması ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince bu aşıyı bitirmemiz lazım hayvan pazarlarını her ne kadar komisyon kararını biz almış olsak da Türkiye genelinde bakanlık tarafından bu işlemler yapıldı. Tüm Türkiye'de bulunan uygulanıyor, aşılama bittikten sonra sanırım hayvan pazarları da açılır, hayvan hareketleri de açılır diye düşünüyorum. Aşılama 7 ilçe ve kent merkezinde eş zamanlı olarak yapılacak. Zaten şu anda sağlık personeli arkadaşlarımızın izinleri iptal edildi, bütün arkadaşlarımız hatta cumartesi ve pazar günleri bile aşılama yapmayı düşünüyoruz. Türkiye genelinde geçen hafta bakanımızın yaptığı açıklamaya istinaden 8 mihrakta hastalık çıktı, mücadeleye de tüm Türkiye olarak şu anda başladık elimizden geleni yapacağız bir an evvel aşılamalarımızı bitirdikten sonra da zaten normal rutinee döneriz diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
Hayvan sahiplerine de uyarılarda bulunan Altıntaş, “Hayvan sahipleri şuara şanslı bir dönemdeyiz, hayvanlarımız içeride zaten, aşılamalar bitmeden, yani bu karantinaya kalkmadan dışarıya çıkartmayalım. Çok fazla dışarılarda yani hayvanların olduğu yerlerde dolaşmamaları, ahıra girerken çıkarken en basiti sönmemiş kireçle ayaklarını dezenfekte etmeleri önem arz ediyor diye düşünüyorum.” dedi.