Kars'ta Bölgesel Çalıştay yapıldı!
Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzincan ve Artvin'in illerinin de yer aldığı 2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı Bölgesel Çalıştayı Kars'ta gerçekleştirildi.
Kars'ta Bölgesel Çalıştay yapıldı!
Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Erzincan ve Artvin’in illerinin de yer aldığı 2014 Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı Bölgesel Çalıştayı Kars’ta gerçekleştirildi.
Çalıştay toplantısı Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Prof. Dr. Nihat Bayşu Konukevi’nde yapıldı. Burada bir konuşma yapan Kars Valisi Günay Özdemir, Doğu Anadolu Bölgesindeki tarım ve hayvancılık potansiyelinin ülke ekonomisinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi ve aile çiftçiliğinin bu alanda azımsanmayacak ölçüde olduğunu ifade etti. Aile çiftçiliğinin modernleşen ortamda yavaş yavaş terk edildiğini de belirten Özdemir, daha önce aile çiftçiliğinin nasıl yapıldığının iyi bilinmesi çünkü günümüzle karşılaştırılması durumunda bunun önemli olacağına işaret etti. Bölge, ülke ve dünya ölçeğinde de aile çiftçiliğinin geçmişi, bugünü ve yarınıyla ilgili de araştırmaların yapılması gerektiğini savunan Özdemir, bunların iyi değerlendirilerek geleceğe ışık tutması noktasında sağlıklı projelerin üretilmesinin sağlanması gereksiniminden söz etti. Mera hayvancılığı ve bu konuda yapılacak olan hayvancılığın normalde bütün aile bireylerinin bu faaliyete katılmasını zorunlu kılan bir faaliyet olduğunun altını çizen Özdemir, onun için bölgedeki hayvancılığın ve çiftçiliğin kesinlikle bu gerçeklerin de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi vurgusu yaptı. Meracılığın çok büyük bir avantaj olduğunu fakat günümüzde meracılığın nasıl ıslah edilebileceğinin incelenmesinin öneminden de söz eden Özdemir, dünyadaki meracılığın uygulamalarının nasıl olduğunun araştırılıp çok iyi değerlendirilmesinin yanında tartışabilmesinin, bölgedeki problemlerin çözümünde ışık tutacağına inandığını da sözlerine ekledi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün ise Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) önerisi üzerine 2014 yılı, BM 66. Genel Kurulu’nda resmi olarak onaylanarak, Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı olarak ilan edildiğini hatırlattı. Yılın temel amacının açlık ve yoksullukla mücadele olduğunu da anımsatan Düzgün, doğal kaynakların korunması açısından aile çiftçiliğinin öneminin unutulmaması gerektiğini savundu.
Düzgün, şunları söyledi:
“Yılın temel amacı, açlık ve yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması açısından aile çiftçiliğinin öneminin vurgulanmasıdır. Dünyanın dikkatini çiftçi ailelerine ve küçük ölçekli çiftçiliğe çekmek, açlığın ve yoksulluğun ortadan kaldırılması konusunda girişimlerin küçük ölçekten başlaması gerekliliği ile gıda güvenliği ve beslenmenin sağlanması, geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, doğal kaynak ve çevre yönetimi açısından etkinliğin sağlanması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, küçük aile işletmeciliğinin sürdürülebilirliğinin ve kırsal kalkınmanın etkin bir parçası olmasının sağlanması amaçlanmaktadır. Aile çiftçiliği neden önemli diye sorduğumuz zaman; Aile çiftçileri ve küçük çiftçiler küresel gıda güvenliği açısından önemli bir yere sahiptir. Aile çiftçiliği; Geleneksel gıda ürünlerinin korunmasına yardımcı olan, Dengeli beslenme için imkân sağlayan, Küresel tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına katkıda bulunan, Kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılmasına yardımcı olan bir yapı olarak ortaya çıkmaktadır Bu nedenlerden dolayı, aile çiftçiliği, sosyal politikalarla desteklendiği durumda yerel ekonomilerin canlanması için de bir fırsat olarak ortaya çıkmaktadır.
Aile Çiftçiliği Yılının 4 Temel Hedefi vardır. Sürdürülebilir aile çiftçiliğine olanak sağlayan politikaların geliştirilmesine destek sağlamak, Bilgi, iletişim ve kamu bilincini artırmak, Aile çiftçiliğinin ihtiyaçlarının, potansiyelinin ve sınırlarının daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve teknik destek, Sürdürülebilirlik için sinerji oluşturmaktır. Fakat bu hedeflerin gerçekleşmesi önünde engel sorunlar da vardır. Bunlar; Kaynak ve hammadde temini, Nüfusun yaşlanması ve çocukların arazileri terk etmesi, Eğitim ve finansman hizmetlerinin eksikliği ve erişim güçlükleri, Fiyat oluşum süreçlerine az ya da hiç katılamamadır. Aile çiftçiliği hem gelişen, hem de gelişmekte olan ülkelerde gıda üretimi sektöründe tarımın en etkin birimlerinden biridir. Ulusal düzeyde başarılı bir aile çiftçiliği; Tarımsal ve ekolojik koşullar ve bölgesel özellikler, Uygulanacak çevre politikaları, Pazarlama olanakları, Doğal kaynakların varlığı, Teknoloji ve yayım hizmetlerine erişim, Tarımsal finansman olanakları, Demografik, ekonomik, sosyo-kültürel koşullara erişim gibi birçok faktöre bağlı bulunmaktadır.
Türkiye’de istihdamın yapısı incelendiğinde tarım sektörünün her zaman önemli olduğu görülmektedir. Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemi 2012 verilerine göre Türkiye’de geçimini çiftçilikle kazanan 2.214.390 çiftçi vardır. Türkiye’de kırsal nüfusun payı ve istihdamda tarım sektörünün payı zaman içerisinde azalmakla beraber önemini muhafaza etmektedir. İstihdamda tarım sektörünün payı %24’ünü kapsamakta olup hala çalışan 4 kişiden biri tarım sektöründe istihdam edilmektedir.
Bu noktada, Bakanlık olarak istihdama katma değer sağlayacak organik tarım, iyi tarım uygulamaları, hayvancılık ve kırsal turizmin teşvik edilmesi ve aile çiftçiliğinin iyileştirilmesi, modern tarım uygulamaları gibi konularda çalışmaların düzenlenmesine önem ve destek verilmektedir.
Bakanlığımız çalışmaları kapsamında yürütülen birçok projede çalışmalar hâlihazırda aile çiftçiliğini teşvik etmek ve küçük ölçekli tarım işletmelerini desteklemek, geliştirmek amacıyla yapılmaktadır. Köylerde görevlendirilen Tarım Danışmanlarının teknik bilgilerini eğitimler yoluyla çiftçilere aktarması bu projelerin en önemli safhalarından birini oluşturmaktadır. Yine makine ekipman desteği yanında ekonomik yatırımlar kapsamında küçük işletmelerin yetiştirdikleri ürünlerin işlenmesi için kuracakları işletmelere % 50 hibe desteği verilmektedir. Yeni desteklediğimiz bir proje de işletmelerimizin kaliteyi yakalamaları için damızlık koç ve boğa desteğine % 80, ahır ve ağıl yapımına da % 50 hibe başvuru çalışmalarımız devam etmektedir.
Ülkemizde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılacak etkinliklerle; aile çiftçiliğinin önemine ve sürdürülebilirliğine dikkat çekmek ve bu konudaki sorunları gündeme getirmek, kamuoyunun ilgisini çekmek, konu ile ilgili paydaşların sürece dahil edilerek, kırsal kalkınma içinde Aile Çiftçiliğinin sürdürülebilirliğine yönelik sorunların ve çözüm önerilerinin derlenmesi amaçlanmaktadır
2014 yılının Birleşmiş Milletler Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı seçilmesi ile, bizler aile çiftçiliğini güçlendirmek ve desteklemek için herkesi toplu halde hareket etmeye davet ediyoruz. Düzenlenen bu çalıştay ile aile çiftçiliği açısından bölgesel örgütlenme-finansman destekler, bölgesel pazarlama, kadın ve çocuk iş gücünün kayıt altına alma, bölgesel eğitim-yayım ve danışmanlık hizmetleri konuları görüşülecektir. Tekrar tüm katılımcılarımıza hoş geldiniz diyorum.” kha