Kars'ta atıl mera ıslah edildi, üreticinin hizmetine sunuldu

Kars'ta atıl mera ıslah edildi, üreticinin hizmetine sunuldu

Kars kırsalındaki 500 dekarlık atıl mera, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için ıslah edildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce, "Mera Islah ve Amenajman Projesi" kapsamında Ani köyündeki atıl arazinin ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışma yürütüldü.

Bu kapsamında ilk olarak 500 dekar alan yabancı ve istilacı ot olan yavşan otundan arındırılan meraya fiğ tohumu ekildi.

Ani köyü yaylasında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Törenin açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın şunları söyledi;

“2024 yılında 2 bin 400 dekarlık alanda aktif olarak yürütülen 5.790.910,45 TL maliyetli mera ıslah ve amenajman projeleri şu şekildedir:

Ani köyünde 2.959.800,00 TL maliyetli mera ıslah ve amenajman projesi kapsamında büyük çoğunluğu istilacı bir yabancı ot olan yavşan otu ile kaplanarak tahrip olan meranın ıslahında üç ayrı ıslah yöntem uygulanmıştır.

İlk olarak 500 dekar alanda 4 yıllık yapay mera tesisi öngörülmüş olup 2024 yılı öncü bitki olarak meraya fiğ tohumu uygulanmıştır. Bu uygulamanın amacı toprağın organik madde seviyesini yükseltmektir. Bu işlem yapılırken köylümüz traktörleri ve işgücüyle yardımcı olmuş ve Bakanlık olarak çiftçiye proje kapsamında ücretsiz mazot desteği sağlanmıştır. 2025 yılında aynı alana beşli bir karışım (yonca, korunga, otlakayrığı, kılçıksızbrom, çayırdüğmesi) uygulanması öngörülmektedir. Takip eden üç yılın sonunda kalıcı ve kaliteli mera bitkileriyle örtülü klimaks - çok iyi nitelikli mera oluşumu öngörülmektedir.

300 dekarlık mera alanında ise gübreleme işlemi ile kaliteli bitki örtüsünü güçlendirme hedeflenmiştir.

Ani köyü merasının üzerinde otlatma baskısını azaltma amacıyla 10 dekarlık alana ekilmek suretiyle, talep eden her bir çiftçiye yüzde 100 hibeli, 150 kilogram korunga tohumu dağıtılmıştır.

Arpaçay ilçesi, Kuyucuk köyünde 1.864 337,75 TL maliyetli mera ıslah ve amenajman projesi kapsamında hayvan içme suyu projesi yürütülmekte olup 300 dekarlık alanda gübreleme çalışması yapılmıştır.

Merkez ilçesi, Çağlayan köyünde 544.032,57 TL maliyetli mera ıslah ve amenajman projesi kapsamında 2023 ve 2025 yıllarında 800 dekarlık alanda gübreleme çalışması planlanmıştır. Ayrıca sıvat, kaşınma kazığı ve tuzluk yapılarak hayvanların meradan daha fazla verim alması sağlanmıştır

Sarıkamış ilçesi, Sırbasan köyünde 422.740,13 TL maliyetli mera ıslah ve amenajman projesi kapsamında 2022 yılında 500 dekarlık alana gübre uygulaması yapılmış olup 2024 yılı sonbahar döneminde tekrar gübreleme yapılması planlanmaktadır. 2022 yılında proje kapsamında 2 bin 700 kilogram yulaf ve 2 bin 625 yonca dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca sıvat, kaşınma kazığı ve tuzluk yapılarak hayvanların meradan daha fazla verim alması sağlanmıştır.”

Kaynak:İbrahim Yavalak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Önceki ve Sonraki Haberler