Kars’ta aktarlar şifa dağıtıyor!

Kars’ta aktarlar şifa dağıtıyor!

Kars’ta havaların soğuması ve içerisinde bulunduğumuz pandemi dönemi nedeniyle vatandaşların aktarlara olan yoğun ilgisi devam ediyor.

Volkan KARABAĞ

Başta grip olmak üzere birçok kış mevsiminin hastalığı için aktarların yolunu tutan vatandaşlar, akciğere ciddi anlamda zarar veren koronavirüs salgını ile mücadele konusunda bitkisel tedavisi ile bilinen hatmi çiçeğinden de almayı ihmal etmiyor.

Kars’ta baba mesleği aktarlığı devam ettiren Sedat Gülver, kış mevsimi ile birlikte yaşanan mevsimsel değişikliklerin, insan vücudu üzerinde farklı etkiler bıraktığını belirterek, doğal bitkilerin vücudun mevsimsel değişikliklere ve kış mevsimine hazırlanmasına katkı sunduğunu söyledi.

Kars’ta en fazla tüketilen doğal bitkiler arasında tarçın ve kök, zencefil, ıhlamur, nar çiçeği ve adaçayına rağbet olduğunu pandemi döneminde de hatmi çiçeği satışlarının arttığını kaydeden Gülver, “Bunlar soğuk algınlığına birebirdir. Nar Çiçeği şeker hastalığına iyi gelir. Nane limon Karslılar da soğuk algınlığı için vazgeçilmezdir. Yine Kars yöresine has olan kızılcık ekşini şeker hastaları kullanır ve bu hastalığa çok iyi geldiği bilinir. Kağızman kaysısından yapılan aşma ise Karslılar için vazgeçilmez bir bitkidir. Barsak sistemine çok iyi gelir. Sinameki gibi diğer bitkilerimizde var ve Kışın vaz geçilmez doğal bitkileridir. Kovid-19 dediğimiz hastalıkta akciğere ciddi zararlar veriyor. Hatmi çiçeği bunları önlemede gerçekten etkili olabilecek bir bitki. Çok basit bir kullanımı var. Sıcak suyu veya sıcak süte 5-6 adet atılıp demlenmesinin ardından tüketilebilir. Gün içinde 2-3 bardak içildiği zaman akciğerlere gelebilecek herhangi bir sorunu ortadan kaldırabilir.” dedi.

Diyetisyen Perihan Kılıç ise, kışın tüketilen çaylarının tüketim sıklığı ve pişirme yönteminin sağlık açısından önemine vurgu yaparak, “Bitkinin odun ve kök kısımları pişireceksek eğer kaynatmalıyız. Eğer bitkinin yaprak veya çiçek kısmını kullanacaksak demleyerek yapmalıyız.” ifadesini kullandı.

İçilen çay kadar su tüketmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, “Çünkü havaların soğumasıyla beraber su tüketimini azaltıyoruz. Su ihtiyacımız yok sanıyoruz. Çay ve kahve tükettikçe daha sık idrara çıkmaya başlıyoruz. Bu durumda vücudumuzdan su olarak atılıyor. Bu yüzden içtiğimiz çay kadar su tüketmemiz gerekiyor. Kış çayları hakkında örnek verme gerekirse, kuşburnu çayını tatlı ihtiyacını gidermek isteyen vatandaşlarımız tercih edebiler. Elma ve tarçını kaynattıktan sonra kaynayan suyu alıyoruz. Kuşburnuna ekleyip 5-10 dakika demliyoruz. Daha sonra tercihe göre bal eklenebilir. Kuşburnu E ve C vitaminlerinden yüksektir ve antioksidan içermektedir. Bağışıklık sistemimiz bu şekilde hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar.” diye konuştu.

Kışın tüketilmesi sağlıklı olan 3 çayın tarifleri şu şekilde:

Rezene çayı

1 fındık büyüklüğünde zencefil

1 adet elma

1 tatlı kaşığı bal, 2-3 çubuk tarçın

1 litre su

Elma, zencefil ve tarçını kaynatın. Kaynayan suya 2 gram rezene ekleyip 10-15 dakika demleyin. En son balı da ekleyip servis yapabilirsiniz.

Karışık kış çayı; kuşburnu

1 adet elma

2 adet çubuk tarçın

1 litre su

Grip, nezle gibi soğuk algınlığı şikayetlerine iyi gelir. C vitamini içerir. İdrar arttırıcı bileşenleri sayesinde böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur. Kuşburnu, C vitamininden zengin olduğu için C vitamini eksikliğinde içilebilir. Elma ve tarçını kaynatın. 2 gram parçalanmış kuşburnu üzerine ekleyip 10-15 dakika demleyin. Yemeklerden yarım saat sonra içilmesi önerilir.

Bağışıklık güçlendiren kış çayı; ıhlamur

1 limon limon

1 tatlı kaşığı bal

1 fındık büyüklüğünde zencefil, karabiber

1 litre su

Solunum sistemi rahatsızlıklarında etkilidir. Öksürük durumunda balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Ağrı gidericidir. İçinde bulunan uçucu bileşenler sayesinde soğuk algınlığı şikayetlerini azaltır. Müsilajlar sayesinde boğaz tahrişini önler. Flavonoitler de enfeksiyon giderici ve ağrı kesici etkisiyle oluşan tahrişin iyileşmesine yardımcı olur. 2 gram ıhlamur üzerine sıcak su ekleyip 10-15 dakika demleyin.

kars’ta-aktarlar-sifa-dagitiyor!-(3).jpgkars’ta-aktarlar-sifa-dagitiyor!-(4).jpgkars’ta-aktarlar-sifa-dagitiyor!-(1)-001.jpgkars’ta-aktarlar-sifa-dagitiyor!-(2).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler