Kars’ta 404 bin 420 dekar alanda toplulaştırma yapıldı
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 2019 yılında Kars’ta yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET
2019 yılında Kars’ta 404 bin 420 dekar arazi toplulaştırıldığını kaydeden Aydın, “Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb.) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.” dedi.
Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak
Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri % 90 oranında azalmaktadır.
Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır
Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır.
Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, 2019 yılında Kars’ta yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.
2019 Yılında Kars’ta 404 Bin 420 Dekar Arazi Toplulaştırıldı
Aydın, “Kars İlimizde 2019 yılında, Kars Sulaması 1. Kısım AT ve TİGH Projesi ile Kars Arpaçay Bayburt Sulaması AT Ve TİGH Projesi olmak üzere 2 adet projede toplam 404 bin 420 dekar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri yürütülmektedir. Bunlardan Kars Sulaması 1. Kısım AT ve TİGH Projesi kapsamında yer alan 30 köyü kapsayan 338 bin 190 dekar alanda yürütülen AT ve TİGH işinde, 6 köyün kadastro kontrolleri yapılmış olup tescil edilmek üzere Tapu Müdürlüğüne gönderilecektir. 24 köyün geçici yer teslimleri yapılmıştır. 922 km tarla içi yol açılmış olup, stabilize serimi ve sıkıştırması 2020 çalışma sezonunda tamamlanacaktır. Proje sahsındaki 11161 parsel, yapılan toplulaştırma çalışması ile 7043 parsele düşürülmek suretiyle toplulaştırma oranı %37 olmuştur. Kars Arpaçay Bayburt Sulaması AT Ve TİGH Projesi kapsamında ise 8 köyü kapsayan 66.010 dekar alanda yürütülen AT ve TİGH işinin %90’ı tamamlanmış olup, 3 köyün kadastro kontrolleri yapılarak tescil edilmek üzere Tapu Müdürlüğüne gönderilmiştir. 5 köyün kadastro kontrolleri devam etmektedir. Toplam 252 km uzunluğundaki tarla içi yollar teşkil edilmiş olup, 70 km'sinin stabilize serimi ve sıkıştırması tamamlanmıştır. Proje sahsındaki 5100 parsel, yapılan toplulaştırma çalışması ile 3912 parsele düşürülmek suretiyle toplulaştırma oranı yüzde 33 olmuştur.” ifadesini kullandı.
Ayrıca çalışmalar kapsamında; sınırların düzeltilmesi, arazi tesviyesi, ağaç kök sökümü ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliştirme tarla içi taş toplama hizmetleri işlerinin yapıldığını da açıklayan Aydın, Kars’ta 1 Ocak 2019 tarihinden bu güne kadar 2 adet proje dâhilinde 404 bin 420 dekar alanda tarla içi geliştirme çalışmaları yapıldığını, 2020 yılı sonuna kadar her iki projeye ait 404 bin 420 dekar alanda tarla içi geliştirme çalışmalarının tamamlanacağını belirtti.
Aydın, “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.