Karslıları Kemanıyla Büyüledi

Karslıları Kemanıyla Büyüledi

Ünlü keman sanatçısı ve bestecisi Cihat Aşkın, Karslılarla buluştu.

 

İsmini Cemal Süreyya'nın Kars'ı görmeden Paris'te yazdığı şiiri 'Beyaz uykusuz uzakta' adlı şiirinden alan “Beyaz Uykusuz Uzakta” Kültür ve Sanart Festivali kapsamında sahne alan Cihat Aşkın ve Mehru Ensari, Karslılara doyumsuz Keman ve Piyano dinletisi sundu.

Kars Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Kars Halk Eğitim Merkezi’nde sahne alan sanatçılar dinleyicileri adeta mest etti.

Sahneye kemanıyla çıkan Cihat Aşkın’a piyanoda Mehru Ensari’inin eşlik ettiği gecede, dinleyiciler çalınan eserleri nefes almadan dinledi.

Gecede sanatçılar Kars ve Kafkas yöresinden eserleri de seslendirdiler. Aralarında Sarı Gelin türküsününde yer aldığı konserde, Azerbaycanlı bestekarların eselerine de yer verildi. Aşkın, konserde Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” türküsünün yanısıra “Kız belin incedirince, Akşam mahnısı, Ali Selim’in ‘Ayrılık’, Necip Cemal Andel’in ‘Özleyiş tangosu, ayrıca ‘Evlerinin önü mersin’ ve kendisine ait ‘Salacak Şarkısı’ gibi birçok eseri seslendirdi.

BÖYLE ÖĞRETMENLER DE VAR!

Aşkın ayrıca Ağrı’da müzik öğretmenliği yapan Deniz Yıldız’ın ‘İshak Paşa’dan Topkapı’ya adlı bestesini de seslendirdi. Aşkın parçayı seslendirmesinin ardından Yıldız’ı sahneye çağırarak kutladı. Bunun üzerine Yıldız dinleyicilerden büyük alkış aldı.

Öğretmenlerin özellikle Doğu’da çok zor şartlarda görev yaptıklarına dikkat çeken Aşkın, öğretmenlerin çok güzel işler başardıkaları da söyledi. Ağrılı müzik öğretmeni Deniz Yıldız’ı konserine davet ederek yarışmada ödül alan parçasını çaldı Kendisini henüz yeni tanıdığını belirten Aşkın, “üç hafta önce Bilkent Üniversitesi’nde orta seviyli güzel sanatlar liseleri için keman eseri beste yarışması yapıldı. Değerli bestecimiz Muammer Sun’un öncülüğünde kurulan besteciler derneği tarafıdan bir yarışma organize edildi. Bende yarışmada jüri üyesiydim ve bu erleri seslendirdim. Yarışmaya 8 eser katılmıştı. Bu eserlerden bazıları ödüller aldı. Bu ödül alan eserlerden birisi de Ağrı’da müzik öğretmenliği yapan Deniz Yıldız’a aitti. Kendisi İshak Paşa’dan Topkapı’ya adlı bir eser yazmıştı. Ben de kendisini bugün konsere davet ettim. Fakat eserni çalacağımı söylemedim ve süpriz yaptım. Bu eseri öğretmenlerimize ve sizlere hediye ediyorum.”dedi.  

KÜLTÜR İNSANIN İÇİNDE YAŞADIĞI BİR OLGU OLMALDIR!

Ünlü keman sanatçısı ve bestecisi Cihat Aşkın, konser sırasında yaptığı konuşmada Kars’tan da övgü ile bahsetti. Kars’ın tarihi, doğal ve kültürel açıdan önemli bir şehir olduğunu belirten Aşkın, “Kars gerçekten tarihi ve doğal güzellikleri açısından çok güzel bir şehirdir. Biz batı da tevevizyon ve diğer yayın organlarından Kars’ı yakından izliyoruz. Ama belediyemizin bu festivli sayesinde Kars’a gelip sizlerin misafirperverliği ile karşılaştık. Belediyemizin festivali düzenlemkte ki başarısı umarız diğer illerimize de örnek olur. Çünkü kültür aslında içinde yaşadığımız bir olgu olması gerekiyor. Çevremizde o kadar güzel kültürel olgular ve tarihi binalar, estetik güzellikler var ki bunları görebilmek ayrı bir düşüncedir. Ben bu nedenle Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.”dedi.

İSHAK PAŞA’DAN TOPKAPI’YA

Ağrı’da müzik öğretmenliği yapan Deniz Yıldız eserinin Cihat aşkın gibi bir sanarçı tarafından çalınmasından dolayı onur duyduğunu belirterek, konser sonrası duygularını şu şekilde dile getirdi. “2007 yılında Muğla Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. Müzik konusunda yüksek lisans yapmaya devam ediyorum. BESOM tarfından bir Bilkent Üniversitesi’nde düzenlelen keman bestesi yarışmasında bestelediğim eser finale kaldı. Yarışmada eserimi Cihat Bey seslendirdi.Bestem iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümünde Doğu bölgesinde dinlediğim ezgilerden etkilenerek duygularımı anlatmaya çalıştım. İkinci bölümde ise saray müziğini anlatmaya çılıştım. Yarışma da ödül alan bestemin Kars’ta da Cihat Aşkın gibi bir sanatçı tarafından çalınması benim için büyük bir onurdur. Ayrıca Cihat Bey tarafından Kars’a davet edildiğim içinde son derece mutlu oldum. Festivali düzenleyenelere çok teşekkür ediyorum.”dedi.

Konserin sonunda ise Cihat Aşkın ve Mehru Ensari’ye Festivalin anınına Kars Belediye Başkan yardımcısı Haydar Yılmaz ve Belediye Başkanı Nevat Bozkuş’un eşi Nurhayat Bozkuş tarafından çiçek ve plaket verildi.

CİHAT AŞKIN:

Keman da olağanüstü yeteneği olan ve Prof. Dr. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun olan Cihat Aşkın, 12 yaşında ilk resitalini verdi. Aşkın 15 yaşında ise tüm Paganini Kaprisleri çalıyordu. Müzik eğtimine Lodra’da bulunan Royal College of Music ‘de Rodney Friend ve The City University’de Yfrah Neaman ile devam etti. 1999’dan beri de Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin kurucusu ve eş başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdüren Aşkın, 2008 yılından beri Türk Müziği Devlet Konseratuarı Müdürlüğü görevini yürütüyor

 

Anasayfaya DönTüm Kültür Sanat Haberleri
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ağrı’da görev yapan Burdurlu müzik öğretmeni Deniz Yıldız’ın; Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği’nin (BESOM) Ankara Kızılay Rotary Kulübü Derneği’nin desteğiyle düzenlediği, “Cumhuriyetimize Armağan” 2. Ulusal Beste Yarışması’nda

2012-03-24 - 12:49 

KARS

Facebook'ta Paylaş 

İshakpaşa’dan Topkapı’ya Kars’ta seslendirildi 

-AĞRI’DA GÖREV YAPAN BURDURLU MÜZİK ÖĞRETMENİ DENİZ YILDIZ’IN BÜYÜK BAŞARISI
 
-2. ULUSAL BESTE YARIŞMASI’NDA DERECEYE GİREN “İSHAKPAŞA’DAN TOPKAPI’YA ESERİ YILDIZ’IN ÖNÜNÜ AÇTI
 
-BURDURLU ÖĞRETMEN YILDIZ, USTALĞINI BUNDAN BÖYLE AĞRI’DA YANSITACAK
 
Ağrı’da görev yapan Burdurlu müzik öğretmeni Deniz Yıldız’ın; Besteciler, Orkestra Şefleri ve Müzikologlar Birliği Derneği’nin (BESOM) Ankara Kızılay Rotary Kulübü Derneği’nin desteğiyle düzenlediği, “Cumhuriyetimize Armağan” 2. Ulusal Beste Yarışması’nda dereceye giren “İshakpaşa’dan Topkapı’ya” eseri, ünlü kemancı Cihat Aşkın tarafından Kars’ta seslendirildi.
 
Kars Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve dört gün süren “Beyaz Uykusuz Uzakta” Kültür ve Sanat Festivali renkli görüntülere sahne oluyor. Festival kapsamında Kars halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda ünlü kemancı Cihat Aşkın ve ünlü piyanist Mehru Ensari’nin sahne aldığı “Minyatürler” Konseri büyük ilgi gördü. Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un eşi Nurhayat Bozkuş, Kars Belediye Başkan yardımcısı Haydar Yılmaz, Kars Gül Ahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretmen ve öğrencileri, müzikseverler ve konukların katıldığı konser katılımcıları adeta büyüledi.
 
Sarı gelin, Kız belin incedir ince, Ali Selimi ‘Ayrılık’, Necip Celal Andel ‘Özleyiş Tangosu’, Akşam mahnisi, Deniz Yıldız ‘İshak Paşa’dan Topkapı’ya’, Evlerinin önü Mersin, Yalçın tura ‘Hasretinle Yandı Gönlüm’, Laçin, Aşık Veysel ‘Uzun İnce Bir Yoldayım’ ve Cihat Aşkın ‘Salacak Şarkısı’ kemanda Cihat Aşkın, piyanoda Mehru Ensari tarafından seslendirildi.
 
Bu arada Eylül 2011 yılından bu yana Ağrı’da müzik öğretmenliği yapan Deniz Yıldız’ın BESOM’ın düzenlediği, “Cumhuriyetimize Armağan” 2. Ulusal Beste Yarışması’nda dereceye giren “İshakpaşa’dan Topkapı’ya” eseri, ünlü kemancı Cihat Aşkın tarafından seslendirildi. Eserin ardından Deniz Yıldız, sahneye çağrıldı ve alkışlar eşliğinde izleyicileri selamladı.
 
AĞRI’DA GÖREV YAPAN BURDURLU MÜZİK ÖĞRETMENİN BESTESİNİ ÜNLÜ KEMANCI CİHAT AŞKIN SESLENDİRDİ
2007 yılında Burdur Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun oldan ve şu anda Yüksek Lisans yapan Deniz Yıldız, ünlü kemancı Cihat Aşkın’ın eserini seslendirmesinden büyük onur duyduğunu ve bunun kendisini daha da kamçıladığı söyledi. Bundan böyle daha güzel besteler yapacağını belirten Deniz Öğretmen, Ağrı’da hizmet etmekten onur duyduğunu ve elinden gelenin fazlası bir gayretle Ağrı’ya müzik anlamında büyük hizmetler etmeyi arzuladığını ifade etti.
 
USTAYA KEMAN DAYANMIYOR
Ünlü kemancı Cihat Aşkın’ın konseri salonu tıklım tıklım dolduran müzikseverleri derinden etkiledi. Yaklaşık 1 saat süren konser boyunca can kulağıyla dinledikleri eserlerden etkilenen müzikseverler Aşkın’ın performansına dayanamayan keman yayının kopan tellerini de pür dikkat izlediler.
 
2. ULUSAL BESTE YARIŞMASI HAKKINDA
Suna Kan, Ersin Onay, Cihat Aşkın, Hasan Uçarsu, Sayram Akdil ve Yiğit Aydın’dan oluşan seçici kurul, yarışmaya gönderilen on keman-piyano bestesini önce partisyon üzerinden inceledi. Toplantıda ise Gülüm Sürmen’in piyanosu eşliğinde Cihat Aşkın’ın icrasıyla dinleyerek değerlendirme yaptı. Jüri çalışmalarını BESOM’un onursal başkanı Muammer Sun ile yönetim kurulu üyeleri Arda Erdem, Onur Türkmen, Orhun Orhon da izledi. Final konseri ise 13 Şubat 2012’de Bilkent Konser Salonu’nda yapıldı. Dereceye giren sekiz yapıt, final konserinde de Gülüm Sürmen’in piyanosu eşliğinde kemancı Cihat Aşkın tarafından seslendirilecek. BESOM yönetim kurulu 2013 yılındaki yarışmanın üflemeli çalgılar-piyano ikilisi için düzenlenmesini kararlaştırdı. BESOM 3. Beste Yarışması’nın şartnamesi de önümüzdeki ilkbaharda açıklanacak.
 
CİHAT AŞKIN KİMDİR?
İstanbul’da doğdu. Henüz çok küçükken müziğe olan ilgisini keşfeden ailesi tarafından konservatuara kaydı yaptırıldı. Olağanüstü yeteneği ve disiplinli çalışmaları ile başarılı bir öğrencilik dönemi geçiren Aşkın, Prof. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun oldu. 12 yaşında ilk resitalini veren Aşkın, 15 yaşına geldiğinde tüm Paganini Kaprisler’i çalıyordu. Müzik eğitimine Londra’da bulunan Royal College of Music’de Rodney Friend ve The City Univercity’de Yfrah Neaman ile devam etti. Ustalar, Ruggierro Ricci ve Dorothy Delay ile kısa süreli çalışmaları olan Aşkın, Mastır ve Doktora programlarını bitirerek yurda döndü. İTÜ’de 1998’de Doçent, 2006’da Profesör unvanlarını aldı. Aynı çatı altında, 1999’dan beri Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) kurucusu ve eş-başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdüren Aşkın, 2008 Ekim ayında Türk Müziği Devlet Konservatuarı Müdürlüğü’ne atandı.
 
Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak tanınan ve tanıtılan Aşkın; Cobos, Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Haendel gibi dünyaca ünlü müzisyenler ile aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın dört bir yanında, Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika’da bulunan birçok sanat merkezinde konserler verdi ve çeşitli festivallere katıldı. Bulgaristan, Sirbistan, Polonya, İsrail ve İsviçre gibi ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası yarışmalara jüri üyesi olarak davet edildi.
 
Kalan Müzik sanatçısı olan Aşkın, değerli bestecilerimiz U.C.Erkin ve N.K.Akses’e ait konçertoların ilk CD kaydını gerçekleştirdi. Çağdaş Türk eserlerinin yanı sıra, besteleri kendisine ait olan birçok eseri albüm haline getirdi. 2006 yılında, dünya keman literatüründe bir ilk olan Kreutzer 42 Etüd albümü yayınlandı. Keman ve başka enstrümanlar için aranjmanlar ve film müzikleri ile ilgili çalışmalar yaptı, radyo ve TV kayıtları gerçekleştirdi. Kalan Müzik’in yanı sıra Warner Classics ve CPO firmaları ile çalıştı.
 
Menuhin ve Flesch yarışmaları dâhil birçok ödülün sahibi olan Aşkın, 2002’de Roma Foyer des Artistes ve 2009’da The J. F. Kennedy Center for the Performing Arts - Gold Medal ödüllerine layık görüldü. İstanbul Oda Orkestrası ve 2007 Mart ayında Aşkın Ensemble oda müziği topluluğunu kurarak, günümüzün kaliteli müzik ihtiyacına cevap verebilmek üzere yurtiçi ve yurtdışında konserler vermeye başladı.
 
Tecrübelerini gelecek nesillere aktarmak amacı ile Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) ismini verdiği projesini 2004 yılında hayata geçiren Aşkın, Türkiye’nin dört bir yanında keşfedilmeyi bekleyen nice yetenekli çocuğun eğitimi ve gelişimini desteklemek için keman ustalık sınıfları ve mini konserler düzenlemeye başladı. CAKA, Andante’nin düzenlediği 2011 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Klasik Müzik Etkinliği ödülüne layık görüldü. Sanatçı, 1999-2010 yılları arasında İsrail’de bulunan Keshet Eilon Keman Ustalık Sınıfları fakülte üyesi olarak görev yapmıştır.
 
MEHRU ENSARİ KİMDİR?
Cihat Aşkın ile yaptığı “Minyatürler” isimli albümle tanınan piyanist.
“İstanbul’da dünyaya gelen Mehru Ensari piyanoya İstanbul Belediye Konservatuarında Ova Sünder ile başladı. Daha sonra Verda Ün ve Meral Yapalı’nın öğrencisi oldu. Bir süre de Hülya Saydam ile çalışan sanatçı konservatuarın yüksek bölümünü bitirdikten sonra aldığı bursla Salzburg Mozarteum Akademisine gitti. Ensari burada Prof. Hans Graf ve Prof. Peter Lang ile çalıştı.
 
Bugüne dek istanbul, Ankara, izmir ve yurdun çeşitli yerlerinde resitaller veren sanatçı ayrıca Almanya, Bulgaristan ve ingiltere’de de konserler vermiştir.
 
Müzik eğitiminin yanı sıra istanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni bitiren Mehru Ensari daha sonra Marmara Üniversitesi Müzik Bölümünde Master’ını tamamlamış olup halen İstanbul Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nde sanatta yeterlilik yapmakta ve Türk Müziği Devlet Konservatuarında korepetitör olarak görev yapmaktadır.”
(BA-BA-S) KARS (KHA) BEDİR ALTUNOK
 

 

 

Tacettin DURMUŞ / KARS 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler