Kars'ın Çoban Heykeltraşı

Kars'ın Çoban Heykeltraşı

“Kars'ın Çoban Heykeltraş'ı” olarak tanınan ve Kars'taki tarihi mekânların minyatürlerini bazal taşlarla işleyen Metin Doğrukartal, şimdi de Şehit Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri'nin türbesi ve Evliya Camii'nin minyatürünü yapıyor.

 

Doğrukartal’ın tek hayali ise Kur’an-ı Kerim’i taşa yazmak ama onun içinde maddi desteğe ihtiyacının olduğunu söylüyor.

 

Çobanlık yaptığı Merkez Çamurlu köyünde kendi imkânları ile minyatürler ve heykeller yaparken yıllar önce gazeteci Bedir Altunok tarafından keşfedilen ve haberi yapılarak duyurulan Doğrukartal’a, Kars Belediyesi ve Kars Valiliği destek olmuş, Kars’a getirilmişti. Kars’a geldiği süre içerisinde tarihi mekânlar ve önemli yapıların minyatürlerini bazal taşlara işleyen Doğrukartal, Namık Kemal Evi’nde ki atölyesinde yaptığı minyatürlerini de Namık Kemal Evi yanında bulunan Tarihi hamam içerisinde yerli ve yabancı turistlere sergiledi. Doğrukartal şimdilerde İnanç Turizmi bakımından Türkiye ve Kars için önemli bir değer olan Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri’nin Türbesi ve Evliya Caminin minyatürünü yapıyor.

 

Harakani Hazretleri’nin türbesi ve Evliya Camisi’nin turizm açısından önemli olması nedeniyle halk tarafından büyük bir talep olduğunu dile getiren Heykeltraş Doğrukartal, bundan sonra ise hedefinin yerli ve yabancı turistlere hitap edecek küçük biblolar yapmak olduğunu söyledi.

 

Doğrukartal Namım Kemal Evi’nde ki atölyesinde şunları söyledi;

“Şuan Evliya Camisinin çalışmasını yapıyorum. Hasan Harakani hazretlerinin yaptığı bir yer ve dünyaca ünlü bir cami. Onun minyatürünü yapmamızın en büyük sebebi ilimiz ve çevre illerden talep olmasıdır. Herkes iş yeri ve evlerinde istemektedir. Bizde o talebi karşılamak için yapıyoruz. Yanına türbe yapılacak. Uzun bir çalışma gerektirmektedir. Türbe, cami ve minaresini yaparak kısa zamanda halka sunacağız. Şuana kadar Kars’ta bütün tarihi yerlerin minyatürlerini bazal taştan yaptım. Hamamda sergi salonu açtık. Evliya camisi, 12 Havariler Kilisesi, taş köprü, hamamlar gibi kültürel yerlerin minyatürlerini yaptık. Kars’ta bir sergi salonumuz var. Kars Belediyesinin destekleri ile açtık. Sergimiz halka ve turistlere açıktır. Fakat halkın ayriyeten ufak bir talebi oldu. Kars’ta ufak minyatürler istediler. Kars’a gelen turistler biblolar alıp götürmek istiyorlar ama şimdilik sadece bal ve kaşar alıp götürebiliyorlar. Ama biz şimdi Kars’a gelen turistlere tarihi mekânlarımızın biblolarını vereceğiz. Gelenler artık eli boş gelmesinler diye böyle bir çalışma başlattık. Bu eksikliği Kars Belediyesi olarak biz gidereceğiz”

 

Kuran-ı Kerim’i taş tabloya yazarak bir ilki başarmak hedefinin olduğunu dile getiren Doğrukartal,“Kuran-ı Kerim yapma konusunda imkânlarımız el vermesi gerekir ki yapalım. Bunu düşünmemizin en büyük özelliği taştan yapmayı düşünüyorum. Yazılarını bir hattata yazdırıp, işlemesini kendimiz yapacaktık. Allah nasip ederse bunu da gerçekleştireceğiz. Asıl hedefimiz Kuran-ı Kerimin hepsini taş tablo olarak yazmaktı. Allah nasip ederse yapmayı düşünüyorum, fakat maddiyat ta çok önemlidir.” ddi

 

“Köyde çobanlık yaparken geldiğim yeri biliyorum” diyerek, azimle çalışarak bir şeyleri başardığını kanıtladığını söyleyen Doğrukartal, “Çocukken tarlaya gittiğim zaman çobanlık yaptığım dönemlerde, kendimin yaptığı bir bıçağım vardı. Örs ve çekişle dövüp işliyordum. Kulak burun, ağız derken kırdım, tekrar yaptım ve iki, üç ay dönemlerde bir şeyler yapıyordum. Çoban heykeltıraş olmak gurur verici bir şeydir. Ben geldiğim yeri biliyorum. İnsanlar belirli bir zaman sadece gülüp, eğlendiler, fakat bendeki azim başarıya ulaştıktan sonra her şey güzel oldu. Beni de gündeme getiren Bedir Altunok ve gazeteciler olarak sizler değer verdiniz. Bende Çoban heykeltıraş olarak Kars’ta kalıp, Kars Turizmine katkı sunmaktan mutluyum.” diye konuştu.

yes.20110726093244..jpg

yes.20110726093339..jpg

yes.20110726093819..jpg

yes.20110726093939..jpg

 

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler