Kars'a Mısır Silaj Tesisi
Selim-Kars istikameti üçüncü kilometrede açılışı yapılacak olan Şen-Sa Veterinerlik Hayvancılık Tarım İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından hibe desteği ile yaptırılan Mısır Silaj Paketleme Tesisi'nin açılısı dualar eşliğinde kurdele
Kars’ın Selim İlçesi’nde Mısır Silajı Tesisi açılışında haşlanmış mısır ikram edildi. Milletvekilleri ve katılımcılar mısırın tadına bakarken, vatandaşlar da iki kazan dolu mısırı iştahla yedi. Kars’ta ilk kez Mısır Silajı Tesisi açıldığını söyleyen yetkililer, bunun Kars ve bölge için önemli bir yatırım olduğunu belirttiler.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi 6. Etap Uygulamaları kapsamında selim İlçesi’ne Mısır Silaj Paketleme tesisi açıldı.
Selim-Kars istikameti üçüncü kilometrede açılışı yapılacak olan Şen-Sa Veterinerlik Hayvancılık Tarım İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından hibe desteği ile yaptırılan Mısır Silaj Paketleme Tesisi’nin açılısı dualar eşliğinde kurdelenin kesimiyle başladı.
Açılışa; AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, Selim Belediye Başkanı Muhittin Yücel, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, AK Parti Selim İlçe Başkanı Coşkun Altun, Kars Şeker Fabrikası Müdürü Fikri Cömert, Selim İl Genel Meclisi üyeleri, tesis sahibi Gündoğan Mazaklı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelleri, muhtarlar ve vatandalar katıldı.
YÜZDE 50 HİBE DESTEKLİ PROJE
Canan Bozkurt’un sunuculuğunu yaptığı programda projenin amacıyla ilgili bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özcan Yıldırım, “Selim ilçesinde bulunan Mısır Silajı Paketleme Tesisi ilimiz için bir ilk olup 2011 yılımda yapımına başlanmış ve 2012 yılında tamamlanarak faaliyete geçmiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenme Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi uygulamaları çerçevesinde yapılan tesis, bölgenin kaba yem ihtiyacının karşılanması noktasında hayvancılık sektörü için önemli bir adımdır. Tesis Şen – Sa Veterinerlik Hay.Tarım İnş. Taah. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından 590 bin TL’ye mal edilmiş olup, yatırım tutarının yüzde 50 si olan 290 bin TL’si Bakanlığımız tarafından hibe olarak verilmiştir. Hayvancılık için önemli bir kaba yem bitkisi olan silaj; mısırın hasat edilmesinden sonra parçalanarak silaj denilen ve kışın uzun süre dayanabilen ve besin değeri yüksek olan özellikte süt sığırcılığı için önemli bir kaba yem materyalidir. 2012 yılında başta Akyaka ilçemiz olmak üzere Merkez, Arpaçay, Selim ve Kağızman ilçelerinde yaklaşık 3. 500 da. silaj mısır ekimi yapıldı. Bu alanda 23. 000 ton ürün hasat edilmiştir. 2011 yılına göre 10 katlık bir artış oldu. 2013 yılında gerçekleştirilmek üzere, bu alanda ki yatırımlar için çok daha fazla planlanmıştır. Ayrıca bakanlığımızca saplanan desteklere sadece 2012 yılında 25 işletmeye silaj biçme ve mibzer gibi ekim makineleri sağlandı. Silaj Paketleme Tesisi; silaj kullanımını ve dolayısıyla alternatif ürün olarak silajlık mısır ekimini teşvik edeceği öngörülmektedir. Sözleşmeli ekim yapılması halinde kaba yem sektöründe önemli gelişme sağlanacaktır.” dedi.
KARS, KURAKLIK NEDENİYLE KRİTİK BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da, Kars’ta kuraklık nedeniyle kritik bir dönemden geçildiğine vurgu yaparak, “Sadece Kars bu kuraklığı yaşamadı. Bizimle beraber diğer illerde saman ihtiyacı yaşayınca fiyatlarda arttı. Buna bağlı olarak geçen yılla bakıldığında Türkiye genelinde et fiyatlarının ayarlanabilmesi ve belli bir seviyede tutulması için alınan kararlar çerçevesinde et ithal ediliyordu. Çünkü Türkiye geneli açısından doğru bir uygulama olmakla birlikte biz Doğu Anadolu Bölgesi ve Kars olarak ziyadesiyle olumsuz etkilendik. Bu etkilerin azaltılması adına milletvekili arkadaşım Prof. Dr. Yunus Kılıç ve bölge milletvekillerimiz ile Doğu insanımızın bundan daha az etkilenmesi için olağanüstü bir gayret sarf ettik. Bu gayretin sonucunu da yakında göreceğiz ve görmeğe başladık.” dedi.
Sulama ve buna bağlı olarak burada yapılacak hayvansal gıdalar ve hayvancılığın tekrar eski yerine gelmesini arzuladıklarını da belirten Arslan, “Selim ilçemiz bu ve buna benzer tesislerin kurulması için çok uygun bir yer. Sadece Selim değil Kars’ı gelip görenler hayret ediyorlar. ‘Kars’ı böyle bir yerde, platoda ve ovada olduğunu bilmiyorduk’ diyorlar. Dolayısıyla Kars bu gibi tesislerin kurulması için çok uygun bir yerdir. Bakanlığımızın buradaki temsilcilerine teşekkür ediyorum. Bu arada Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum. Yakında hizmete sokulacak olan Selim Hayvan Pazarı da Selim ve çevremize can verecek. Gündoğan Bey’de Selimde böyle bir tesis kurduğu için çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
HAYVANCILIK, KARS’IN ÇIKIŞ NOKTASIDIR
AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç ise, “Kars hayvancılık olmasa beklide çıkış yolu olmayan illerden birisi olurdu.” diyerek, Kars’ta hayvancılıkla alakalı olarak ne açılır ve yapılırsa, bu yönde kim bir adım atarsa onun sürekli yanında olup destek vermeye mecbur olduklarını ifade etti. Yöre insanının hemen hemen Turizm dışında tek çıkış kapısı, tek yolu ve geliştireceği alanın hayvancılık olduğunu kaydeden Kılıç, “Özellikle ülkemizde son yıllarda artan kültür ırkı hayvan sayımız sebebiyle kaba yem ihtiyacımız son derece arttı. Bildiğimiz gibi Orta Anadolu’da ve Kars’ın da içerisinde bulunduğu Doğu Anadolu ve Güney Doğu’nun bir kısmında kuraklık yaşandı. Bu nedenle kaba yem ihtiyacı doğdu. Bizlerde bu bölgelerde zaten meşakkatli bir uğraş içerisinde hayvancılıkla uğraşanların bundan en az etkilensin istiyoruz. Kars, Erzurum, Ardahan ve Iğdır bunan en az etkilensin diye bir uğraş içersindeyiz.” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİMİZİN AYAKTA KALMASI İÇİN YEMİ YETERİ KADAR ÜRETMEMİZ GEREKMEKTEDİR
Kılıç daha sonra şunları söyledi:
“Bizler bu bölge milletvekillerimiz ile birlikte Sayın Tarım Bakanımız Mehdi Eker ve Bakanlığımın ilgili birimlerine her gün anlattık. Zaten Bakanlığımın da bu konuda bilgisi var. Ve buna bir çözüm bulmak amacıyla öncelikle bölgemizde ki bu kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin borçları bir yıl ertelendi. Bunda vatandaşımıza rahat bir nefes alma imkanı sundu. Bunun dışında hayvan fiyatlarının daha fazla aşağı düşmesi için özellikle besicilerin çok daha uzuca hayvan talep etmelerinin önüne geçmek için onlara kesimde hayvan başına 300 lira bir katkı sunuluyor. Yem fiyatları oldukça yükseldi. Bildiğiniz gibi hayvancılıkta 3 temel girdi var. Bunların yüzde 70’i yem, diğer yüzde 30’unu da gübre, ilaç ve diğer giderler oluşturuyor. Bizim ülkemizde gübre yok, mazot yok, ilacında büyük bir kısmı yurt dışı kaynaklı. Bizim üretmemiz gereken yani çiftçimizin ayakta kalması için yemi yeteri kadar üretmemiz gerekmektedir. Şunu çok iyi bilmeliyiz ki bölgemizde arazi toplulaştırmasının üzerinde duruyoruz. Mümkün olduğu kadar her akarsuyumuzun üzerinde tarımda kullanılabilecek sulama ihtiyacımızı karşılayacak sulama alanlarının oluşturulması sağlamaya çalışıyoruz. Buradaki tek gayretimiz ise kaba yem ihtiyacımızı insanımızın emeğini en yüksek seviyede iktisada dönüştürecek adımlar atmak, vatandaşın kendi yemini kendisinin üretmesini sağlamak ve bunu öncelikli olarak besicilikte kullandırmak istiyoruz. Biz bölgemizde hayvancılığın en zahmetli ve en az getirili tarafını yapıyoruz. Büyük emek veriyoruz ve belli bir aşamaya getirildikten sonra besi için başka illere satmak zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla yüksek katma değerli gelirini o ildeki yetiştiriciler veya besiciler kazanıyor. Biz istiyoruz ki bu bölgede emek edilen hayvan bu bölgede kesilsin. Hatta teknolojik yan sanayi ürünlerine dönüştürülebilsin ve mamul mal haline getirilebilsin ve böylece emek edilen gelir burada kalsın.”
BİZLER MECBUR KALDIĞIMIZ İÇİN SAMANI HAVANLARIMIZA YEDİRİYORUZ
Kılıç ayrıca, “Bugün burada kurulan tesis çok önemlidir. Çünkü hayvanın beslenmesinde silajın önemi çok büyüktür. Çünkü saman bir kaba yemdir. Yüzde 4 ile 5 protein değeri vardır. Bunun da hayvan tarafından hazmedilen kısmı sadece binde 2’i dir. Saman hayvanda sadece fizyolojik bir tokluk sağlar ve sütüne, etine ve sağlığına hiçbir katkı yapmaz. Bizler mecbur kaldığımız için samanı havanlarımıza yediriyoruz. Aynı zaman da saman ile hayvanlarımıza da eziyet ediyoruz ve hayvanın sağlığını da hiçe sayıyoruz. Bu tesisle birlikte Selim ve çehresinde mısır ekimi başlayacak. Ekilen mısır silaja dönüştüğü zaman karbonhidrat oranı ve enerjisi, protein oranı yüksek bir kaba yem elde etmiş olacağız. Arazimiz bun müsaittir. Alt yapısını da bizler hazırlayacağız. İnşallah bu bölgede de bundan sonra da yemlerimiz bu şekilde elde ederiz.” ifadelerini kullandı.
YATIRIMCILARA ÇAĞRI: GELİN BU DESTEKLERDEN YARARLANIN
Selim Kaymakamı Erdinç Dolu, Selim İlçesi’nin hayvancılık açısından önemine değindi ve yem ihtiyacının kaçınılmaz olduğunu söyledi. Dolu, şunları kaydetti:
“Bugün hem ilçemiz hem de bölgemiz açısından önemli ve anlamlı bulduğum bu tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. Ben bu tesisin ülke tarım ve hayvancılığı açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum. Doğu Anadolu’nun yüksek yaylalarında kurulu olan ilçemiz hızla gelişmekte, tarım ve hayvancılık merkezi haline gelmektedir. Alan kullanımı açısından yüzde 46 tarıma elverişli, yüzde 44’ü çayır-mera alanı ve zengin bir bitki örtüsüne sahip olan ilçemizde temel üretim ve gelir kolu olan hayvan yetiştiriciliği açısından 75 bin büyükbaş, 15 bin küçükbaş hayvan sayısı itibariyle sadece ilçemiz ekonomisine değil, ülkemiz ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır. İlçemiz ve bölgemiz açısından tarımsal ve hayvansal kalitenin artması, daha verimli hale gelebilmesi açısından yeni teknolojilerin ve yeni tekniklerin kullanılması elzem hale gelmiştir. Hükümetimizde bu amaçla özellikle son 10 yılda değişik hibe programları adı altında köylümüze, çiftçimize ve bu alanda yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımıza çok büyük imkanlar, kolaylıklar sağlamaktadır. İlçemiz hayvancılığı açısından çok önemli olan Silaj tesis Projesi de 583 bin TL’lik toplam yatırım tutarına karşılık 292 bin TL hibe almaya hak kazanmıştır. Sizlerinde bildiği gibi kaliteli silaj çok önemli bir kaba yemdir. Özellikle yeşil yemlerin olmadığı dönemlerde hayvanların kaliteli yem ihtiyaçlarının karşılanması, sindirimin kolay olması ve besin değerinin yüksek oluşu, hayvanların dengeli beslenmesine yardımcı olması et ve süt üretimi açısından verimini artırması anlamında silaj çok önemlidir. Bölgemizin ve ülkemizin tarım ve hayvancılık açısından istenilen düzeye gelmesi Avrupa ile rekabet edebilmesi açısından bu tür başarılı projelerin sayısının hızla artması gerekmektedir. Ben buradan açık bir çağrıda bulunmak istiyorum; Devletimiz özellikle son yıllarda yüzde 50-60 oranında hibe programlarına yer vermektedir. Gerek bu sektörde bulunan, gerekse bu sektöre girmek isteyen tüm vatandaşlarımızı bu projelerden faydalanarak ülke ekonomisine katkıda bulunmalarına çağırıyoruz. Bu genç ve girişimci arkadaşımızı da cesaretinden ötürü tebrik ediyorum ve bu tesisin hem ülkemize, hem bölgemize hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”